The Economist ten Turk-Ermeni protokolu degerlendirmesi - Haber Arşivi 2001-2011
16 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Մանի / Ժամ : Հուրփեայլեալ

Haber Arşivi 2001-2011 :

05 Eylül 2009  

The Economist ten Turk-Ermeni protokolu degerlendirmesi -

The Economist ten Turk-Ermeni protokolu degerlendirmesi

The Economist dergisi, Futbol Diplomasisi baslıgı altında Turk-Ermenistan mutabakatını degerlendirirken barısmanın gerçek bir olasılık olsa da kesin olmadığı yorumunu yaptı. -31 Ağustos açıklamasının, Ermenistan Cumhurbaskanı Sarkisyan ın maç için Turkiye’ye gelmesini sağlama gereğini göz önunde tutularak yapıldığını öne suren dergi, Turkiye’nin de çeliskili bir reaksiyon gösterdiğini de savundu.

Turkiye ile Ermenistan arasındaki uzlası, The Economist dergisinin son sayısında da yankılandı. İngiliz dergisi, Futbol Diplomasisi baslığı altında Turk-Ermenistan mutabakatını değerlendirirken barısmanın gerçek bir olasılık olsa da kesin olmadığı yorumunu yaptı. 31 Ağustos açıklamasının, Ermenistan Cumhurbaskanı Sarkisyan’ın maç için Turkiye’ye gelmesini sağlama gereğini göz önunde tutularak yapıldığını savunan dergi, Turkiye’nin de çeliskili bir reaksiyon gösterdiğini de öne surdu.

Prestijli The Economist dergisi, son sayısında Futbol Diplomasisi baslıklı analizinde Turkiye ile Ermenistan arasında varılan uzlasıyı değerlendirirken Turkiye ve Ermenistan, onyıllarca azgın bir dusmanlıktan sonra yakınlasıyor? sorusunu yanıt ararken İki eski dusman arasındaki iliskilerin tesis edilmesinin uzun bir zaman alabileceği görusunu dile getirdi.

İki ulkenin arabulucu İsviçre ile birlikte 31 Ağustos’ta yayımladığı ortak açıklamanın ardından barısmanın gerçek bir olasılık olsa da kesin olmadığını kaydeden dergi, iki ulke arasındaki dostluk umutlarının, Cumhurbaskanı Abdullah Gul’un Eylul 2008’de maç için Erivan’a gitmesi ile serpildiğini belirtti.
İngiliz dergisi, Turkiye’nin, daha önce sınırın ancak Ermenistan ile Azerbaycan’ın barısmasından sonra açacağını söylediğini, ancak geçen Nisan ayında açıklanan yol haritası mutabakatı ile tutum değistirdiği gibi görunduğunu belirterek bunun en buyuk nedeninin de, ABD Basbakanı Barack Obama’nın soykırım sözcusunu kullanmasını önlemek olduğunu ve bu çabanın, sonuç verdiği yorumunu yaptı.
Ancak kısa bir sure sonra Basbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eski politikasına dönus yaptığını kaydeden The Economist, bu dönusun, hem Turkiye’de milliyetçi tepki, hem de Azerbaycan’ın, Rusya’ya yakınlasma tehdidinin bir yansıması olduğu öne surulen analizde, Ermenistan Cumhurbaskanı Serj Sarkisyan’ın da, sınırın açılma esiğinde olmadığı surece dönus maçı için Turkiye’ye gitmeyeceğini açıklayarak misillemede bulunduğunu yazdı.

-SARKİSYAN’IN MAÇA GELMESİNİ SAĞLAMA GEREĞİ

31 Ağustos açıklamasının ise, Sarkisyan’ın maça gelmesini sağlama gereğini göz önunde tutularak yapıldığını öne suren gazete, bu bağlamda iç siyasi istisareler için belirlenen altı haftalık surenin de, maçın hemen önce sona ereceğine de dikkat çekti.
İki ulke arasındaki bağların hızla gelismesine ve Ermeni turistlerinin Turk sahillerine akmasına karsın her iki ulkede muhalefetin, guçlu bir biçimde mutabakata karsı çıktığına dikkat çekti.
The Economist, Ermenistan’daki sahin milliyetçilerin hukumetin mevcut sınırlara ve 1915 olaylarını arastıracak ortak komisyonu evet demesine öfkeli olduklarını, Sarkisyan’ı Karabağ’ı satmakla suçladıklarını Protokollerin iki ulkenin parlamentolarınca kabul edilmesi gereğinin de ustesinden gelinmesi gereken diğer bir engel olusturduğunu kaydetti.

-TuRKİYE’NİN YANITI ÇELİsKİLİ

Ankara’nın pozisyonunu da değerlendirirken Turkiye’nin reaksiyonunun ise, çeliskili olduğunu öne suren The Economist, sunları yazdı:
Turkiye’nin reaksiyonu ise çeliskili. Dısisleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sınırın yılsonuna kadar açılacağı umduğunu ısrarla ifade ediyor. Ancak aynı zamanda Ermenistan ile barısın, sadece bu ulke Azerbaycan ile barısırsa kalıcı olabileceğini de söyluyor. Ermenistan ile Azerbaycan arasında uzun bir sureden beri devam eden görusmeler ise, sonuç sağlamadığı gibi görunuyor. Belki Davutoğlu’nun en yerindeki beyanı ise, Turkiye ve Ermenistan’ın ’uzun bir surecin’ basında bulundukları yolundaki sözleri. Ne kadar uzun bir sureç ise, hiç kime bilmiyor





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+