02 Eylül 2009
TESEV'den Görgulu, Turkiye-Ermenistan protokollerinin en somut sonucunun sınırın açılması, kara ve hava ulasımının baslaması oldugunu söyluyor; Böylece Ermenistan'ın ortak sınırı tanımama sorunu da ortadan kalkmıs olacak. Bundan sonra Turkiye'yle Ermenistan arasında komsuluk iliskilerinin gelismesini bekleyebiliriz diyor.
Turkiye-Ermenistan Arasında Diplomatik İliskiler Baslayabilir
Turkiye-Ermenistan İliskileri: Bir Kısır Döngu kitabının yazarı Aybars Görgulu, iliskilerin olusturulması ve gelistirilmesine dair protokolleri onaylanmasına dair iki ulkenin ortak kararının, yıl sonuna kadar Turkiye-Ermenistan sınırının açılması anlamına geldigini söyluyor.
İki ulkenin ve arabuluculuğu ustlenen İsviçre, ortak bir açıklamayla, Diplomatik İliskilerin Tesisi ve İkili İliskilerin Gelistirilmesi protokollerinin onaylanıp uygulanmasına dair karar aldıklarını dun (31 Ağustos) aksam saatlerinde duyurdu.
Buna göre iki ulke altı hafta boyunca protokollerle ilgili iç görusmelerini surdurecek, protokollerin parlamentolarda onaylanmasının ardından da uygulama baslayacak.
Turkiye Ekonomik ve Sosyal Etudler Vakfı'nın (TESEV) Dıs Politika Program Sorumlusu da olan Görgulu'nun verdiği bilgiye göre, onaydan iki ay sonra, uygulama sureci baslayacak.
Diplomatik iliskilerle ilgili protokolun yapılacaklar listesindeki en somut maddenin sınırın açılması olduğunu vurgulayan Guçlu, Sınırın açılmasının teknik gereklilikleri de olacaktır. Özellikle gumruk duzenlemeleri gibi. Yıl sonundan önce açılacağını dusunuyorum diyor.
Sınırın açılması, kara ulasımı, tasımacılığının da önunun açılması anlamına geliyor.
Ermenistan ortak sınırı tanımıs olacak
Görgulu, bu adımla, Ermenistan'ın Turkiye'ye ortak sınırı tanımıs ve bunu bildirmis olacağına da isaret ediyor, Bundan sonra, iki ulke arasında komsuluk iliskilerinin olusmasını ve sorunların yavas yavas çözulmesini bekleyebiliriz diyor.
Sınırın açılması Ermenistan için çok önemli
Turkiye'de Kars, Ermenistan'da Gumru'de olan, bir de demiryolu hattı barındıran Alican sınır kapısının açılmasının, özellikle Ermenistan için çok önemli olduğunu söyleyen Görgulu Ermenistan'ın Batı'ya olan kapısı Turkiye. Kuzeye açılan kapıları sorunlu, istikrarlı değil. Rusya-Gurcistan savasını dusunun. Sınır açıldığında, bu Ermenistan'ın Batı'ya doğru, Avrupa Birliği'yle iliskiler anlamında da nefes kapısı olacak. Bölgedeki enerji projelerine dahil olması da mumkun. Ermenistan yoksul ve kuçuk bir ulke. Sınır kasabaları özelikle yoksul. Oralar da canlanacaktır diye konusuyor.
Yaklasık 3 milyon nufuslu, 30 bin kilometrekarelik Ermenistan'ın Dunya Bankası 2007 verilerine göre kisi bası yıllık geliri 2.640 dolardı.
Soykırım sorununun çözumununse zamana yayılacağını, halkların iletisimiyle uzun vadede çözulebileceğini dusunen Görgulu, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorunununsa, ikili iliskileri çok etkilemeyeceği kanısında.
Turkiye bu sureçte Azerbaycan'ı bire bir bilgilendirerek ilerliyor. Dolayısıyla Azerbaycan'ın gelismelerden bihaber olması dusunulemez. Azerbaycan'ın sert tepkisi olursa, bu daha çok kendi iç kamuoyuna yönelik bir hareket olabilir. Protokolde Karabağ sorunun çözumu için ortak çalısma da yer alıyor, ama pratikte ne yapılacağı yazılı değil.
sahinler 'ne kazandık' diye soracak
Görgulu'ye göre bu protokoller, daha çok Ermenistan için yararlı. Turkiye'deki sahin kanattan siyasetçiler, 'Peki biz ne kazandık' diye elestirmeye baslayacaklardır diyor