12 Ağustos 2009
Kürt müziğinin efsane ismi Ermeni asıllı Tigran, Atina’da öldü. Suriye ve Yunanistan vatandaşı olan Tigran’ın Diyarbakır’da toprağa verilmesi için hazırlık yapıldı. Ancak mevzuatın uygun olmaması sıkıntı yarattı
Yaşadığı Atina’da hayatını kaybeden Kürt müziği sanatçısı Aram Tigran’ın Diyarbakır’da toprağa verilmesinde son sözü Dışişleri Bakanlığı söyleyecek. Tigran’ın, Türkiye’de gömülmesi için herhangi bir mevzuat olmaması sıkıntı yaratıyor.
Beyin kanaması geçirmesinin ardından başlayan tedavi süreci sonrası Atina’da yaşamını yitiren 75 yaşındaki Tigran’ın cenazesinin Türkiye’ye getirilmesi sorun çıkardı. Kürt müziğinin efsane ismi olarak anılan Ermeni asıllı Tigran’ın Diyarbakır’da toprağa verilmesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce komisyon oluşturuldu.
Tigran’ın, Diyarbakır’da bugün tarihi Surp Giragos Kilisesi’nde yapılacak tören sonrası Şehitlik semtinde bulunan Ermeni Mezarlığı’na gömülmesi için hazırlıklar da tamamlandı. Ancak Atina ile yapılan görüşmeler sonrası, yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de toprağa verilmesi konusunda mevzuat bulunmadığı ortaya çıktı.
İçişleri Bakanlığı kaynakları, Suriye’nin Kamışlı kentinde doğması nedeniyle Suriye vatandaşı olan Tigran’ın aynı zamanda Yunanistan vatandaşı olduğunu tespit etti. Böylece, başka iki ülkenin çifte vatandaşı olan Tigran’ın Türk vatandaşı olmaması nedeniyle defin işleminde sıkıntı yaşanabileceği dile getirildi. Türkiye’de “Türkiye bağlantılı cenaze nakli” konusunda mevzuat olduğunu hatırlatan İçişleri Bakanlığı yetkilileri “Türk vatandaşı olmayan kişilerin Türkiye’de gömülmesini öngören yasal bir düzenleme yok. Bu nedenle bu konuda son sözü Dışişleri Bakanlığı söyleyecek” dedi.
DTP’li Selahattin Demirtaş da, dün günboyu Dışişleri, İçişleri ve Kültür bakanlıkları ile Emniyet nezdinde başlattığı girişimlerinden sonuç alamadı.