Kilise ve Turbe - Haber Arşivi 2001-2011
27 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Վահագն / Ժամ : Աղջամուղջ

Haber Arşivi 2001-2011 :

22 Temmuz 2009  

Kilise ve Turbe -

Kilise ve Turbe

Malatya'da kilise bitisiginde bulunan turbenin duvarları yazılarla dolduruldu.

Malatya merkez Çamurlu köyunde bulunan metruk haldeki Ermeni Venk Kilisesi'nin bitisiginde bulunan turbeyi ziyaret edenlerin taleplerini duvara yazdıkları göruldu.

Kilise'nin bitisiğindeki turbenin kime ait olduğu konusunda ise net bir bilgi bulunmuyor. Turbenin Cercis Peygambere ait olduğu iddiaları konusuluyor.

Bu arada kilise ile ilgili olarak Malatya Valiliği resmi internet sitesinde, Malatya nın Çamurlu köyunde olan kilise, 13. yuzyılda yapılmıs olup, 12.5x6.9m boyutlarında, kesme tastan ve tonoz örtuludur. Kapının karsısında ise basamakla çıkılan bir apsis yer almaktadır. bilgisi yeralıyor.

BİR YAZI..
Venk Kilisesi ve Cercis Peygamber ziyareti ile ilgili olarak Birgun Gazetesi'nde geçtiğimiz yıl Ersoy Soydan imzasıyla yayınlanan bir yazıda, su bilgilere yer verildi:

..Malatya'ya birkaç kilometre uzaklıktaki Çamurlu köyunde de geçmisi çok eskilere uzanan bir manastır kalıntısı vardır. Köyun eski adı da Ermenice'de manastır anlamına gelen Venk'tir. Manastırın önce Suryaniler, daha sonra da Ermenilerce kullanıldığı kabul edilir. Kuçuk bir tepenin ustune insa edilen manastırdan gunumuze yalnızca kilisesi ulasmıstır, tepenin eteklerinde de çesitli yapılarının temelleri görulur. Manastırın ilk olarak Suryanilerce 969'da sonra 3.yy'da Romalılarca Hıristiyan oldukları için öldurulen Aziz Sarkis ve Bakus'un anısına insa edildiği sanılır. Dikdörtgen planlı yapının ust örtusu de sağlamdır. Kilisede herhangi bir yazıt ya da susleme yoktur. Kilisenin içi ve çevresi definecilerce kazılarak delik desik edilmistir.

CERCİS PEYGAMBER İÇİN TuRBE YAPILDI
13.yy'ın sonuna dek Suryanilerin elinde kaldığı kabul edilen manastır ıö.yy'ın basında Ermenilerce yeniden insa edilmistir. Gunumuze ulasan kilisede buyuk olasılıkla bu dönemden kalmadır. 20.yy basında da islevini surduren Surp Kirkor Lusavoriç Manastırı gunumuzde terk edilmistir, ancak yılın belli gunlerinde Malatyalı Suryani ve Ermenilerce ziyaret edilmektedir. Manastır Muslumanlarca ziyaret edilmektedir, ustelik kilisenin önunde Cercis Peygamber'in mezarının bulunduğuna inanılır. 2001'de kilisenin giris kapısının yanındaki mezar tasının çevresi taslarla örulmus, ustu de sacdan bir kubbeyle kapatılmıstı. 2007'de gittiğimde bunun yerinde betondan yapılmıs kuçuk bir bina gördum, binanın içinde yesil bir kumasla örtulmus bir mezar yeri de vardı ve burası bir turbeye dönusmustu, (bu mezar tası eskiden duvara dayalı olarak duruyordu) Sac kubbe ise tepeden asağılara yuvarlanmıstı. Burası yörede çok bilinen bir ziyarettir. Çocukları olmayanlar buraya gelip adak adar ve doğan çocukları erkek olursa adını Cercis koyarlar..





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+