Kriz Fransa daki Turk Mevsimi ni de vurdu -
Fransa Turkiye nin zor ve uzun Avrupa Birligi yolculugunda kazanilmasi gereken muhalif ulkelerden biri. Halkinin buyuk bir kismi Turkiye nin uyeligine soguk bakan bu ulkede onumuzdeki aylarda baslayacak olan Turk Mevsimi Turkiye nin tanitimi icin tarihî bir firsat.
Fakat ekonomik kriz Turk Mevsimini de vurmus durumda. Sponsorluk taahhudunde bulunan bazi Fransiz sirketleri mali durumlarini one surerek geri cekildi. Buna ragmen hazirliklar devam ediyor. Fransiz hukumeti bazi sehirlerdeki Ermeni hassasiyeti nedeniyle ortaya cikan engelleri asmak icin seferber oldu. Turkiye yi onur konugu olarak geri ceviren Paris Kitap Fuari nin ise yeni bir teklifle Turkiye yi ozel konuk olarak davet etmeye hazirlandigi ogrenildi.
Fransa Turkiye nin tarihten bu yana Avrupa da en koklu iliskilere sahip oldugu ulke. 1. Francois Katolik Avrupa yi karsisina alma pahasina Osmanli ile ittifak yapti ve hain damgasi yedi. Iliski zaman zaman yasanan inis cikislara ragmen 20. yuzyila kadar hep iyi gitti. Fakat bu tarihi mirasa ragmen Fransa bugun Turkiye yi en az bilen ve en onyargili bakan ulkelerden birisi. 2009 yilinda basilan ilkokul yardimci ders kitaplarinda hâlâ Turkiye nin baskenti Istanbul olarak gosteriliyor.
1 Temmuz da baslayip 31 Mart ta sona erecek olan Turk Mevsimi Fransizlara Turkiye yi anlatmak ve tanitmak icin buyuk onem tasiyor. 2006 da Turkiye de duzenlenen Fransiz Baharinin ardindan ortaya cikan proje kapsaminda dokuz ay boyunca ulke genelinde Turkiye konulu uc yuze yakin kulturel sanatsal ve entelektuel etkinlik planlandi. Faaliyetler 1 Temmuz da baslayacak fakat resmî acilisi ekim ayinda Cumhurbaskani Abdullah Gul ve Fransa Cumhurbaskani Nicolas Sarkozy yapacak. Ekimde Paris in unlu kulturel mekanlari Louvre Muzesi ve Grand Palais Kaftanlar Anadolu Medeniyetleri ve Caglar Boyu Istanbul konulu sergilere ev sahipligi yapacak. Mevsim ulkenin dort bir yaninda duzenlenecek olan konferanslar atolye calismalari ve konserlerle surecek. Turkiye etkinliklerin Paris in disina cikarak diger sehirlere de tasinmasini istedi.
Basbakanlik mudahil oldu
Fakat bu hic de kolay olmadi. Turk ve Fransiz disisleri bakanliklari himayesinde duzenlenen Turk Mevsiminin Fransiz organizatoru Culture France tasrada dusunulen etkinlikler icin mekan bulmakta sikinti yasadi. Bazi belediyeler kultur-sanat gundemi yogunlugunu gerekce gostererek girisimleri geri cevirdi. Ozellikle Ermeni nufusunun yogun olarak yasadigi bazi bolgelerdeki yerel yoneticilerin sunulan projelere olumsuz cevap verdikleri ogrenildi. Sorunu cozmek icin basbakanlik mudahil oldu. Gectigimiz gunlerde bu amacla basbakanlikta duzenlenen bakanliklar arasi ortak toplanti sonucunda valilere ve belediyelere yazi gonderilerek projeler icin kolaylik saglanmasi istendi.
Bunlarin basinda yogun bir Ermeni nufusunun yasadigi Akdeniz kiyisindaki Marsilya sehri geliyor. Marsilya Belediyesi basta Ermeni hassasiyeti nedeniyle ilgi gostermedigi Foca dan kalkacak olan Mare Nostrum gemisini Marsilya Limani nda agirlamayi ve etkinliklere ev sahipligi yapmayi kabul etti. Marsilya sehrini Focalilar kurmustu.
Bazi sirketler taahhutlerini geri cekti
Turkiye nin 13 milyon Euro vermeyi taahhut ettigi projeye Fransa ise 5 milyon Euro civarinda katkida bulunacak. Fransa nin katkisinin 2 milyon Euro ya yakini Turkiye de yatirim yapan Fransiz sirketlerinin sponsorluguyla karsilanacak. Kriz Mevsim i de vurmus durumda. Organizatorler ekonomik kriz nedeniyle sponsorlukta planladiklari kadar basarili olmadiklarini dile getiriyor. Peugeot ve iflas eden Dexia bankasi sponsorluklarini cekti. Taahhutte bulunan firmalar arasinda Total Areva Accors ve BNP Paribas gibi sirketler aslan payini ustlenirken Turkiye de buyuk yatirimlari bulunan Renault nun katkisini cok dusuk duzeyde tuttugu kaydediliyor. Projenin Turk Komiseri IKSV Muduru Gorgun Taner Fransa nin Mevsim in basarili olmasi icin seferber olduguna dikkat cekerek Kriz olmasaydi cok daha iyi olacakti. dedi.
Turkiye etkinlikler kapsaminda 2010 yilinda duzenlenecek olan Paris Kitap Fuari na onur konugu olmak istemisti. Bu yonde basvurular yapildi ve fuar idaresinden bir heyet Turkiye nin onur konugu oldugu Frankfurt Kitap Fuari na giderek incelemelerde bulundu. Fakat ne olduysa fuar idaresi Turk tarafina bir mektup gondererek 2010 da hicbir ulkeyi onur konugu yapmayacaklarini bildirdi. Gerekce olarak onumuzdeki sene onur konugu uygulamasi yerine 30. yillarini kutlayacaklarini gosterdiler. Ancak Onur konugu olarak geri cevrilen Turkiye nin ozel konuk olarak davet edilebilecegi ifade ediliyor. Tabii basta kucuk dusurulen Turkiye bunu kabul ederse.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com