Dedelerinin sarapnel parcalarini bicak yapip torunlarina satiyor -
Isadami Sevan Ince Canakkale Savasi sirasinda bolgeye atilan top mermilerinin sarapnel parcalarini toplayip eritip celikle karistiriyor. Urettigi bicaklari patentli Gallipoli 1915 markasiyla Avustralya ve Yeni Zelanda ya satiyor. Bicaklarin fiyati 1915’ten esinle 191 dolar 5 cent. Ince Tum kári Canakkale sehitliklerinin bakimi icin Gelibolu Yarimadasi Tarihi Milli Parki’na bagislayacagim diyor.
Sevan Ince (49) balikadam egitmeni. Ayni zamanda yelkenci ve denizci giysileri imalati yapan bir sirketin ortagi yoneticisi. Bogazici Universitesi Isletme Fakultesi mezunu. Son birkac aydir yeni bir is yapiyor. Patenti kendisine ait sertifikali bicaklar uretiyor. Bunlari Avustralya ve Yeni Zelanda’ya ihrac ediyor. Bicaklarin hammaddesi Canakkale Savasi sirasinda ANZAC’larin bolgeye attigi top mermilerinin sarapnel parcalari. Musterileri ise 1915 yilinda Gelibolu Yarimadasi’ni Ingiliz donanmasinin gemilerindeki toplarla doven Avustralyali ve Yeni Zelandalilarin torunlari.
BAGDAKI SARAPNELDEN ILHAM ALDI
Sevin Ince bir hobi olarak gordugu yeni isine tesadufen girmis: Gecen yil kiz kardesimin Eceabat’taki baglarini gezerken arazide bol miktarda pasli demir parcasi gordum. Top mermisi parcasiymis. Manevi deger tasiyan metaller ziyan olup gidiyorlardi. Nasil degerlendirebilecegimi dusundum.
Ince’nin aklina hatiralik bicak uretmek geldi. Fikri proje haline getirip Turk Patent Enstitusu’ne muracaat etti. Uretime basladi. Masrafi ciktiktan sonra elde edecegi gelirin tamamini Canakkale sehitliklerinin bakimi icin Gelibolu Yarimadasi Tarihi Milli Parki’na bagislamaya karar verdi. Bu vesileyle hem pasli demir parcalari bir ani objesi olarak degerlenecek hem de elde edilen gelirin bolgeye faydasi dokunacakti.
Yarimadanin cesitli yerlerinden demirler topladim. Aralarinda butun halde top mermileri de vardi. Bunlari belki bir tarihi degerleri vardir diye sakliyorum. Bu arada toplanilan demir parcalari bir demir dokum atolyesinde tekrar dokuldu ve GALLIPOLI adini verdigim demir kulceleri olusturdum. Bu kulceleri bicak celiginde kullanilan 440 C turu celigin evsafini bozmadan yuzde 11 oraninda celige karistirildi ve 1915 savasinin ruhu katilmis olan bu celikten bicaklar imal edildi. Kutu ambalaj ve brosur tasarimlari arkadaslarimin yardimiyla amatorce yapildi. Sonucta cikan urun cok begenildi. Bizim icin onemli olan ani degerinin korunmasi. Dunyada bu kadar cok yogun bombardimana tutulmus bu kadar cok can almis top mermilerinden yapilmis baska hatira esyasi var midir bilmiyorum.
BASBAKAN’DAN TAKDIR MEKTUBU
Sevan Ince’nin koleksiyonunda uc ayri model var: Seddulbahir Anzac Cove ve Ariburnu. Her biri numarali. Ince bicak sahiplerinin kaydini tutuyor. Seddulbahir modelinin ilk dort ornegi Cumhurbaskani Basbakan Milli Savunma Bakani ve Genelkurmay Baskani’na gonderildi. Basbakan Tayyip Erdogan Milli Savunma Bakani Vecdi Gonul birer mektupla tesekkur etti.
Bicaklarin Anzac Cove modelinin ilk uc ornegini de Yeni Zelanda basbakanina milli savunma bakanina ve genelkurmay baskanina gonderdi. Ariburnu modelinin ilk uc ornegi ise Avustralya basbakani milli savunma bakani ve genelkurmay baskaninda.
Aldigim resmi tesekkur ve tebrik mektuplari tek odulum oldu diyor Ince. Bicaklarin satisina 25 Nisan ANZAC Gunu’nde Eceabat’ta baslamis. Ilk asamada 89 bicak satilmis. Ucak yolculugu sirasinda sorun cikabilecegini dusunenler daha sonra internetten siparis vermeye baslamis. Ince bir sure sonra www.gallipoli-1915.com adresinden de bicaklari tanitmaya baslayacak.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com