En kisa surede Bagdat a gitmek istiyorum -
Birlesmis Milletler Genel Kurul toplantilari icin New York ta olan Cumhurbaskani Abdullah Gul Irak Cumhurbaskani Celal Talabani ile gorustugunu en kisa surede Bagdat a gitmek istedigini soyledi. Gul Ermenistan lideri Serj Sarkisyan ile yeni bir gelisme olmadigi icin bir araya gelmediklerini de belirtti.
Cumhurbaskani Abdullah Gul Turkiye nin Irak ile iliskilerine onem verdigini belirtti ve yakin bir zamanda Bagdat i ziyaret etmek istedigini soyledi.
Abdullah Gul Irak i ziyaret plani olup olmadigi sorusuna karsilik olarak Benim cok arzu ettigim bir ziyaret. Basbakan yakin zamanda gitti. Ben de yakin ve uygun bir zamanda Bagdat a gitmek istiyorum. Yapilan ziyareti iade gerekir. Irak Turkiye nin komsusu ve onemli bir donemden geciyor. Irak a destegimi gostermek isterim dedi.
BM Genel Kurulu cercevesinde New York ta bulunan Irak Devlet Baskani Celal Talabani ile zamanin elverdigi olcude ayrintili bir konusma gerceklestirdigini hatirlatan Gul Faydali ve degerli bir gorusme oldu diye konustu.
Teror orgutu PKK ya karsi bolgede Turkiye nin operasyonlarini surdurdugu yonundeki bir soruya karsilik Gul PKK ile mucadele ayri birsey. Turkiye nokta operasyonlari yapiyor. Turkiye nin niyetini butun yoneticiler gordu. Turkiye nin niyeti Irak i istikrarsizlastirmak degil. Hedefimiz belli. Turkiye ye karsi silahla patlayicilarla terorist faaliyetlerde bulunan bir teror orgutune karsi nokta faaliyetidir yapilan dedi.
ERMENISTAN
Ermenistan lideri Serj Sarkisyan ile yeni bir gelisme olmadigi icin bir araya gelmediklerini belirten Cumhurbaskani Gul Umit ederim ki ileride yeniden gorusuruz dedi.
Gul Ermenistan ile sinir kapisinin acilmasinin hangi kosullara bagli oldugu yonundeki soru uzerine Aramizda problemler olmasa kapilar kapali olur mu? dedi.
Turkiye nin Ermenistan i ilk taniyan ulkelerden biri oldugunu hatirlatan Gul Turkiye nin Ermenistan ile ortak cikarlarinin Turkiye nin Tiflis Buyukelciligi araciligiyla yurutuldugunu ifade ederek Tam diplomatik iliskilerimiz ve isbirligi yok. Niye yok? Problemlerimiz var da ondan kapilar kapali. Bu ziyaret ve gorusmelerin amaci bu problemleri ortadan kaldiracak bir gorusme ve diyalog surecini baslatmak. Bu surec icinde bu problemler onumuzden uzaklastirilirsa ondan sonra her turlu isbirligi olur kapilar da acilir iliskiler tam kurulur. Baska seyler de yapilir. Cok daha genis ekonomik dayanisma ortaya cikar diye konustu.
Kafkasya da kriz sirasinda Turkiye nin izledigi politikalara ve Kafkasya Istikrar ve Isbirligi Platformu na (KIIP) tum dunyanin dikkatinin cekildigini vurgulayan Gul Herkes destegini gosterdi bu girisime. BM Genel Sekreteri de oyle. Su anda Rusya Azerbaycan Ermenistan Gurcistan ve Turkiye olarak bu isin baslamasi dusunuldu. Once baslasin daha sonra kimler gozlemci olur ileri safhalarda konusulur dedi.
Ermenistan Cumhurbaskani Serj Sarkisyan ile BM toplantilari cercevesinde New York ta gorusme olasiligina iliskin bir soruya karsilik Gul Sarkisyan in New York a biraz gec ulastigini ve planlanmis bir gorusme olmadigini soyledi.
Sarkisyan gec ulastigi icin resepsiyonlarda da karsilasmadiklarini belirten Gul Gorusme olmadi ama onemli olan Erivan ile olan gorusmelerin devamina karar verilmis olmasi. Dun disisleri bakanlari biraraya geldiler. Uclu olarak gorusme karari aldilar. Su anda bunun takibi daha onemli. Ilerde de bizlerin tekrar gorusmesi olur mesafe alinabilecek olursa. Su anda belki yeni bir durum soz konusu olmadigi icin gorusme olmuyor diye konustu.
Sorunlarin cozulmesinde bir iklim olustu
Ermenistan-Turkiye konusunun dunya kamuoyunun cok ilgisini ceken alanlardan biri oldugunu ve bu konuda liderlerin sorular sorup bilgi istediklerini anlatan Gul kendisinin de buyuk bir aciklikla gelismeleri anlattigini bildirdi.
Gul once Sarkisyan a secildigi zaman kutlama mektubu gondererek sorunlarin giderilmesi yonunde bir donem olmasi istegini ilettigini arkasindan Turkiye-Ermenistan futbol macina davetin geldigini ve kendisinin de degerlendirdigini hatirlatti.
Gul Ama bunlari cok gectik artik. Kafkaslar da baska olaylar oldu. Gurcistan Rusya olaylarindan onceydi mektup ve davet. Kafkasya daki olaylar herkesin durumu yeniden degerlendirmesine yol acti. Liderligin gorevi ulkesine ve bolgesine hizmet etmektir. Problemleri saklamak degildir. Bu konjonkturde herkesin ayni anlayista oldugunu gordum. Basbakan da Rusya Gurcistan ziyaretlerinde ayni intibaki aldi. Sorunlarin cozulmesinde bir iklim olustu. Gerek Turkiye-Ermenistan gerek Rusya-Gurcistan gerekse Ermenistan-Azerbaycan hepsini kapsar dedi.
Ermeni diyasporasinin (Ermenistan disinda yasayan Ermeniler) tutumunda da yumusama oldugu yonundeki bir soru uzerine Gul Demek herkes yapici yonde hareket etmeye baslayacak dedi. Gul onemli olanin bolgede tam bir isbirligi elde edilmesi oldugunu soyledi ve Diyasporanin da bunu takip etmesi onemli diye konustu.
Bir gazetecinin Turkiye nin Ermenistan ile yakinlasmasinin Rusya ya karsi Gurcistan in konumunu zora sokacagi yonunde Washington da kimi yorumlarin bulundugu yonundeki sorusu uzerine Gul Bize bu tip birsey iletilmedi. Konusmalarimizda ben gormedim dedi. Gul Gurcistan ile Rusya arasinda sorunun ortaya ciktigi ilk gunden bu yana Turkiye nin Gurcistan in toprak butunlugune verilen onemi guclu bir bicimde ortaya koyduguna dikkat cekti.
KIBRIS
Bir gazetecinin Gul e Kibris Rum lideri Dimitris Hristofyas ile el sikistigini soylemesi uzerine Cumhurbaskani Gul BM cercevesindeki resepsiyonlardan birinde Hristofyas ile karsilastigini bildirdi ve Tanidigim birisi. Elini uzatinca elini siktim. Mesele bu dedi.
Kibris sorununun milli dava oldugunu belirten Gul Turkiye nin Kibris sorununun kapsamli cozumunu guclu bir bicimde destekledigini soyledi.
Kimi cevrelerin Turkiye veya Turk Silahli Kuvvetleri cozum istemiyor yonunde propaganda yaptiklarini belirten Gul Kibris Turk tarafinin referandumda evet oyu verdigini ve Turkiye tarafindan da bunun cesaretlendirildigini hatirlatarak Unutmayin ki oylamada Rum tarafi da olur verseydi kapsamli baris saglanmis ve asker sayisi 600 e inmis olacakti. TSK yi kapsamli barisa karsi diye takdim etmek yanlis. Cozumun kabul edilebilir ve adil bir cozum olmasi onemli diye konustu.
Gul BM Genel Sekreteri ile gorusmesinde de bunlari acik bir bicimde ortaya koydugunu kaydetti. KKTC Cumhurbaskani Mehmet Ali Talat in cozum yonundeki cabalarini da oven Gul Talat in gayretleri olmasaydi bu son gorusmeler baslamazdi dedi.
Gul Biz kapsamli bir cozumu arzu ediyoruz. Sadece iki toplumun isbirligini degil butun bolgede Dogu Akdeniz Turk Yunanistan buyuk bir isbirligi alani olusturabiliriz. Ek olcekli projeler gerceklestirilebilir. Bu soylediklerimiz propaganda degil biz sozumuzu ispat ettik. Sakasi yok hem Kibris Turkleri (evet) dedi hem Turkiye destekledi diye konustu.
Hristofyas in muhatabinin KKTC ve Talat oldugunu vurgulayan Gul Hristofyas in Kibris Rumlari ni temsil ettigini hatirlatti. Gul iki toplumun anlasmasi durumunda garantor ulke olarak Turkiye nin de destekleyecegini
kaydetti.
Gul Biz garantor ulkeyiz. Ayni sekilde Yunanistan da Kibris Rumlari nin garantoru. Kibris Turkleri nasil bizi anavatan olarak goruyorsa Kibris Rumlari da Yunanistan i oyle goruyor. Ana ve yavru vatanlari bir araya getirir konusursak olur. Yeni bir ivme verilsin diyorsa her iki taraf da bizi tesvik etmeniz gerek diyorsa yapilabilir dedi.
TURKIYE NIN BMGK GECICI UYELIGINE ADAYLIGI
BM Guvenlik Konseyi uyeligine aday olarak Turkiye nin nasil bir katki saglayacagi sorusuna karsilik Gul Bahsettigim Turkiye profili var ortada. Yarim asirdir konseyde temsil edilmeyen bir Turkiye var. Bu kabul edilecek birsey degil. Bunun icin israrli bir sekilde calisiyoruz. Turkiye eger bu gorevi ustlenirse sorumlulugunu en iyi sekilde yerine getirecektir. Turkiye cevresindeki olaylarin sebeplerini iyi tanimlayabilen bir ulke diye konustu.
Adayligin Turkiye nin uluslararasi ve bolgesel goruslerinin birinci elden duyurulmasinda yararli olacagina ve arzu edilen sonuclari getirecegine dikkati ceken Gul Turkiye nin bolgesel rolu huzur istikrar ve refah getirme cabalari acilim politikalari insanlara yardimlari Guvenlik Konseyi adayligi otesinde bir anlam tasimaktadir. Bunun altini cizmek istiyorum. Insallah gerceklesir ama zaten iki yil icin. Turkiye nin bu politikalari uzun vadeli ve sureklidir. Kararlilikla izlemeye ve uygulamaya devam edecegiz dedi.
New York ta BM Genel Kurulu gorusmelerinin ust duzeyli bolumune katilmak uzere 1 haftadir bulundugunu hatirlatan Gul New York tan yarin ayrilacagini kaydetti.
Cumhurbaskani Gul yogun bir diplomasi trafiginin gerceklestigini belirtti ve BM Guvenlik Konyesi ne hitap etmesinin disinda 40 civarinda devlet ve hukumet baskaniyla ikili gorusmelerde bulundugunu soyledi.
Gul Afrika dan Pasifik ve Karayipler den daha once tanimadigim meslektaslarimla gorustum. Turkiye nin de bu duzeyde ilk temasi oldu. Samimi ve yapici bir sekilde isbirligimizi gelistirme imkanlarini gozden gecirdik. Ust duzeyli temaslarimizin surdurulmesinde mutabik kaldik. Ikili gorusmeler cercevesinde cevremizdeki kritik Filistin Israil Afganistan Pakistan Irak cumhurbaskanlari Balkan ulkeleri mevkidaslarimla temas ettim. Avrupa Birligi Komisyonu Baskani Barroso ile ayrintili bir sekilde Turkiye AB konularini ele aldik. Yararli bir temas trafigi yasadik diye konustu.
BM Genel Sekreteri ile goruserek Kibris ve Irak sorunlari basta olmak uzere BM nin mudahil oldugu konularin gozden gecirildigini belirten Gul BM faaliyetleri cercevesinde Bin Yil Kalkinma Hedefleri kapsaminda yoksulluk ve aclik toplantisinda konustugunu hatirlatti.
ABD Baskani George W. Bush ve Irak Devlet Baskani Celal Talabani nin BM deki sunumlarina katildigini Dis Politika Dernegi nin Ortadogu barisina katkilari dolayisiyla kendisine odul verdigini belirten Gul is dunyasini bir araya getiren bir toplantida ust duzey sirket yoneticileriyle konusma olanagi buldugunu ve Turkiye ye yatirima tesvik ettigini anlatti.
New York Borsasi nin acilis seansini yaptigini hatirlatan Gul Bir taraftan finans krizinin yasandigi bir donemde tarihi bir hafta gun yasaniyor. Boyle bir gunde orada bulunmam ve dunya liderlerini New York ta bulunmasi siyasi ve ekonomik kalp olarak herkesi toplamis oldu. Krizin dunyaya ulkelere yansimasini konustuk. Hatta bazi ekonomik teorik ve ideolojik tartismalar da yapildi. Herkes kendi tecrubelerini aktardi dedi.
Gul ABD deki Turk vatandaslariyla turlu vesilelerle birararaya geldigini ayrica El Cezire CNN International Amerika nin Sesi PBS ve Newsweek gibi uluslararasi basin kuruluslarina mulakatlar verdigini anlatti.
Gul Bu resmi temaslarda heyet olarak iki temel mesaji iletmeye gayret ettik. Ilk olarak Turkiye nin uluslararasi istikrar ve kalkinmaya katkilarini vurguladik. Kendi bolgesi ve genis cografyada ikili sorunlarin cozumuyle baris ve istikrara hayati katkida bulunmaktadir. Dunyada barisi koruma harekatlarinda 26. sirada. Gerek kalkinma gerek insani yardimlarda kayda deger artislar meydana gelmistir. Ikincisi 2009-2010 icin BM Guvenlik Konseyi gecici uyeligi adayligi uzerinde durduk dedi.
Abdullah Gul Uluslararasi istikrar ve kalkinma katkilarina dikkat cektik muhataplardan destek istedik. Turkiye nin adayligina tatminkar destek oldugunu memnuniyetle gordum. Yaklasik yarim asirdir konseyde temsil edilmeyen Turkiye nin calismalarina katkida bulunacaklarini teyit ettiler. Avusturya ve Izlanda da aktif bir kampanyada. Oylama gizli kampanyamizi gevsemeden son gune kadar devam ettirmek onemli. Basta BM Daimi Temsilcimiz Baki Ilkin olmak uzere tum arkadaslar gayret ve ozveriyle calisiyor diye konustu.
ABD ILE ILISKILER
Bir soru uzerine Gul ABD de baskanlik seciminde senator John McCain ve Barack Obama nin secim oncesinde televizyondaki ilk baskanlik tartismasini izledigini soyledi.
Gul Amerikan halki karar verecek. Turk-Amerikan iliskileri Turk dis politikasinin en onemli direklerinden biri. Cumhuriyetciler veya Demokratlar Turk-Amerikan iliskileri saglam bir sekilde kim secilirse secilsin devam edecek. (Televizyondaki tartismayi) Dikkatli bir sekilde takip ettim dedi.
Temaslarinin ekonomik boyutunun sorulmasi uzerine Gul Butun ulkelerin amaci halklarini mutlu etmek. Mutlu olmanin yolu refahtan ve zengin olmaktan geciyor. Ekonomik isbirligi icin de istikrar sart. Global dunyada bir yerde olan olay herkesi etkiliyor. ABD de finans krizi olup bankalar cokunce (ne yapalim Amerikan halki dusunsun) demiyoruz. Avrupa yi herkesi isitiyor dedi.
Dunyada bir dilim ekmege muhtac ulkeler oldugunu ve 100 bin dolarlik yardimin bile bu ulkeler icin buyuk deger tasidigini belirten Gul Eskiden belki herkes kendi bolgesinde yasiyordu hayat nasil bilmiyordu haline razi oluyordu. Simdi herkes herseyi takip ediyor. Daha cok dikkatli olmak ve adaletsizligi gidermek gerekiyor diye konustu.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com