Ermenistan Calisma ve Sosyal Meseleler Bakanligi BM Konut Fonu yla beraber 2005-2009 yillarinda Yur -
Ermenistan Calisma ve Sosyal Meseleler Bakanligi BM Konut Fonu yla beraber 2005-2009 yillarinda Yurt Sakinleri ve Gelisim Stratejileri (YSGS) Programini gerceklestirmekte. Program 2001 Nufus sayimi sonrasinda vatandaslari migrasyon hareketlerinin dusuk dogum orani goc ve yaslanma faktorlerinin goz onunde bulundurularak alternatif bilgi edinilmesini sebep-sonuc baglantilarinin ortaya cikarilmasina iliskin analizler yapilmasini amaclamakta.
2007 yilinda YSGS Programi cercevesinde Ermenistan Calisma ve Sosyal Meseleler Bakanligi ve Ermenistan Ulusal Istatistik Hizmetlerince Ermenistan in tum eyaletleri ve Erivan da 2500 hane halki cercevesinde ortaklasa gerceklestirilen arastirma sonuclari dun Congress Oteli nde aciklandi.
Ermenistan Ic ve Dis Gocmenlik Secimlik Arastirma Sonuclari Ermenistan Ulusal Istatistik Hizmetleri Nufus sayimi ve Demografi Bl. Md. Karine Kuyumcuyan taarfindan aciklandi.
Bayan Kuyumcuyan gocmenlerin genel sayisinin 300 799 kisi oldugunu ifade ederken arastirma sonuclarina yurt disindan yurda geri gelen gocmenlerin yas kategorisinin en coktan en aza dogru 20-29 yas 30-39 yas ve 40-49 yas oldugunu kaydetti. Erkeklerde 20-49 yas kategorisindekileriin % 71 5 nun kadinlarda ise ayni yas kategorisindekilerin % 56 sinin geri geldigi kaydedildi.
Yurt disindan geri gelenlerin % 93 6 sinin Ermenistan vatandaslari oldugu belirtilirken kalanlarin diger ulke vatandaslari olduguna dikkat cekildi.
Geri donen gocmenler daha cok insaat ve ticaret alanlarinda calistiklarini vu bunun toplam icinde % 72 oldugu kaydedildi.
Geri gelenler icinde % 17 yle cogunluk 400-699 dolar arasinda ucretle calistiklarini soylerken insaat sektorunde calisanlarin da % 25 lik kismi bu miktarda gelir elde ettiklerini sanayide calisanlarin 700-999 ABD dolari (% 42 9) gelir elde ettikleri gozukmekte.
Yurda yapilan para transferlerinde % 65 8 oraninda banka sisteminin % 27 9 oraninda tanidik vasitasiyla % 6 3 u diger yollarla paralarini yolladiklarini belirtmekteler.
Soru sorulanlar % 7 3 u yurt disinda bulunduklari muddet icinde pasaportlarin ael konulmasi vakasiyla karsilastiklarini belirtirken soru sorulanlarin sadece % 40 ilgili ulkenin yasal mevzuatlarindan haberdar olduklarini % 60 si ise bilgiseri olmadigi yanitini verdiler.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com