Soykirim dan yargilansinlar - Haber Arşivi 2001-2011
24 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Լուսնակ / Ժամ : Այգ

Haber Arşivi 2001-2011 :

24 Kasım 2007  

Soykirim dan yargilansinlar -

Soykirim dan yargilansinlar

Malatya da gectigimiz Nisan ayinda yasanan Yayinevi Cinayeti davasinin ilk durusmasi bugun gerceklestirildi. Cinayetin saniklari hâkim karsisina cikti. Malatya 3. Agir Ceza Mahkemesi nde gorulen davada oldurulen Tilmann Geske nin esi Suzanna Geske de konustu. Saniklardan sikayetci oldugunu belirten Geske 10 yildir Turkiye de yasadigini ve bu gune kadar herkesten hosgorulu ve sevgi dolu yaklasimlar gordugunu anlatti. Geske esinin olumunun ardindan kapali komsular da dahil mahallenin imaminin bile gelerek kendisine bassagligi dileginde bulunduklarini kaydetti. Geske ayrica esinin olumunden sonra komsularinin 3 gun boyunca eve yemek getirerek kendilerini yabanci gormeyerek cenaze gelenegini kendilerine de uyguladiklarini belirtti. Geske cocuklarinin babasiz kaldigini dile getirerek Bana Anne biz de Hiristiyan oldugumuz icin oldurulecek miyiz diye soruyorlar. Ben Hiristiyan olarak bu ulkeyi kendi vatanim olarak goruyorum. Ben adalete guveniyorum. dedi. Necati Aydin in esi Semsa Aydin ise Ben Turk Hiristiyan im. Esim de Turk Hiristiyan dir. Esim askerligini yapmis ve son derece masum ve iyi niyetli bir insandi. Cocuklarim babalarini ozluyorlar. seklinde konustu. Magdur avukatlarindan Ali Koc olayin bireysel olmadigini cinayet saniklarinin arkasindaki karanlik guclerin de ortaya cikarilmasi gerektigini soyledi. Avukatlar olayla ilgili Hrant Dink Rahip Santoro ve diger Hiristiyanlara karsi islenen suclari da bir butunun parcalari oldugunu ileri surdu. Magdur avukatlari yerel ve ulusal basinin yaptiklari yayinlarin cinayetlerin islenmesinde rolu bulundugunu da ileri surerek kendilerinin de basin tarafindan hedef gosterildigini iddia etti. Yayinevi cinayeti durusmasina katilan magdur avukatlari davanin bir silahli orgut sucu degil soykirim sucu olarak degerlendirilmesini istedi. Proteston Kiliseleri Hukuk Danismani Avukat Orhan Kemal Zengin adliye cikisinda bir basin aciklamasi yapti. Zengin aciklamasinda bu olayi bir nefret sucu olarak gorduklerini ifade ederek Malatya da 5 gencin sinirlerinin bozulup gerceklestirdigi bir cinayet olarak gormediklerini kaydetti. Zengin Aksine cok uzun bir zincirin son halkasi olarak goruyoruz. Son halkasi olmasini umut ediyoruz. Iddianamene ne kadar bastan savma hazirlandigini diger Protestanlari da bir anlamda hedef haline getirdigini dusunuyoruz. 31 dosya var 16 tanesi misyonerlik faaliyetleri hakkinda. dedi. Zengin Biz bunu silahli orgut olarak degerlendirilemeyecegini bir soykirim sucu oldugunu degerlendirdik. seklinde konustu. Avukat Ergin Cinmen ise Son ceza kanunda butun demokratik devletlere olmasi gereken bir hukum var. Ceza Kanunun 76. maddesinde soykirim sucundan bahsediliyor. Sadece irksal degil dini nedenlerle de bir grup Musluman olmayanlara baski cebir ve oldurme eyleminde bulunursa bunun adi soykirimdir. Mahkeme bu konudaki talebimizi savciligin goruslerinden sonra karara baglayacak. dedi. Cilmen onemli olanin adaletin saglanmasi oldugunu vurguladi. Cilmen ayrica saniklarin ifade vermediklerini de sozlerine ekledi. Magdur yakinlari adliye cikisinda konusma yapmadan ayrilmayi tercih etti. OLAY Malatya da Zirve Yayinevinde calisan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydin ve Ugur Yuksel bogazlari kesilerek oldurulmus polis zanlilardan Salih Gurler (20) Cuma Ozdemir (20) Hamit Ceker (19) ve Abuzer Yildirim i (19) olay yerinde yakalamisti. Olaydan sonra ucuncu katin penceresinden kacmak isterken duserek yaralanan Emre Gunaydin kaldirildigi IU Turgut Ozal Tip Merkezinde tedavi altina alinmis tedavisinin ardindan cikarildigi mahkemece tutuklanmisti.

Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+