ABD ve Avrupa ulkelerine yasayan Suryaniler Diyarbakir da bulustu. Suryaniler in bulusmasinda sevinc -
ABD ve Avrupa ulkelerine yasayan Suryaniler Diyarbakir da bulustu. Suryaniler in bulusmasinda sevinc ve uzun bir arada yasandi.
Yillar once Diyarbakir da yasayan ve sonradan yurt disina goc etmek zorunda kalan Suryaniler bugun Diyarbakir da bir araya geldi. Sabahin erken saatlerinden itibaren heyecanli bir bekleyisin yasandigi Diyarbakir Havaalani onunde yakinlarini bekleyen Suryaniler in oldukca heyecanli olduklari gozlendi. Ucaktan inan Diyarbakirli Suryaniler yillar sonra geldikleri memleketlerinde gozyaslarina hakim olamadi. Birbirlerine sarilarak hasret gideren Suryaniler buradan otobuslerle tarihi Meryem Ana Kilisesi ne geldiler. Daha once yasadiklari mahallelerden yuruyerek kiliseye gelen Suryaniler burada yapilacak olan bayram ayinine katildilar.
Ayin Horepiskopos Gabriel Akyuz un yonetiminde diyakoslar cemaatinin katilimiyla gerceklesti. Oldukca renkli goruntulerin yasandigi kilisede aglayan Suryaniler mum yakip dua ettiler. Yaklasik 2 saat suren ayin sonunda aciklama yapan Can Sakarer 1940 yilinda Diyarbakir da dogdugunu ve Meryem Ana Kilisesi nde vaftiz oldugunu belirterek Bu kilisede vaftiz oldum. 1977 yilinda Diyarbakir dan Istanbul a gittim. Meryem Ana Kilisesi gonullu heyetinin basindayim. Organizasyon ve kilisenin restorasyonunda nezaret ediyorum. Diyarbakir a vefa borcumuz var o borcumuzu oduyoruz. Diyarbakir i ozledik. Onun icin bu cemaati buraya getiriyoruz. Bize yapilan teberrulari gonderilen paralari nereye harcadiklarini kendi gozleriyle gormelerini istedik. Elimizden gelirse Diyarbakir in turizmine katkida bulunabiliyorsak ne mutlu bize. Diyarbakir a yaklasik olarak 200 Suryani geldi. ABD Avrupa ve istanbul dan ilk defa gelenler var. Icimizde Diyarbakirli olmayanlarda var. Su anda Diyarbakir da 5 Suryani aile yasiyor.
Icinde bulundugumuz Lalebey mahallesinin yuzde 80 i Suryaniydi. Balikcilarbasi ndan asagi olan kisimda Ermeni ydi. Bu kilisede bayramlarda avlu agzina kadar dolardi. Simdi maalesef uzulerek soyluyorum 5-6 aile var. Buraya Midyat tan aile getirip yerlestirmeye calisiyoruz. Bu kilise ayakta kalsin diye. Bu kilise bir tarihtir Turkiye nin malidir tarihidir. Diyarbakirlilar dan istirhaminin herkes bu kiliseyi kendi maliymis gibi kabullensin sahip ciksin dedi.
Kuyumcu Sami Sucu ise 1953 yilinda Diyarbakir dan ayrildigini belirterek Ben 1926 yilinda Diyarbakir da dogdum. 1953 e kadar Diyarbakir da kuyumculuk yaptim. Ayni zamanda futbolcuydum ve Yildiz kulubunde oynuyordum. Spor yaparken cok guzel arkadasliklarimiz vardi. Halen Istanbul da bakir ve demirdokum sanayisi yoneticisiyim. 1968 de Diyarbakir a geldim babam ile kayinpederimin mezarlarini yani kemiklerini aldim. Neden aldim diye soracaksiniz. Cunku orada bayramlarda yoksun kaliyorduk. Onlari oraya tasidim orda kendi mezarliklarini yaptirdim. Memleketimi cok seviyorum. Bende esimde dogma buyume Diyarbakirliyiz esim 53 yildir gelmedi. Bugun yeni geldi. Diyarbakir cok degismis eski donemleri ariyorum. Kiliselimizi restora ettirdik. Devlete hukumete tesekkur ediyorum dedi.
Ayin sonunda kahvalti yapan Suryaniler yarin Mardin e cumartesi gunu ise Midyat ve Hasankeyf i gezdikten sonra pazar gunu yine Meryem Ana Kilisesindeki sabah ayiyine katildiktan sonra Diyarbakir dan ayrilacaklar.
Hazreti Isa nin dirilisinden sonra 40 gun boyunca havarilerin arasinda bulunmasindan sonra goge yukselmesini ifade eden bayram Diyarbakir da ayinle yapildi. Ayine Sur Belediye Baskani Abdullah Demirbas unlu Diyarbakirli ermeni yazar Migirdic Magrosyan ve suryani cemaati mensuplari katildi.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com