201 nolu odasinda Ataturk de kalmisti -
Hotel Baron u gormeden Halep e gittim demeyin... Otele gelen Turkler 1918 yilinda Ataturk un alti ay boyunca kaldigi 201 numarali odayi israrla istiyor
Suriye daha birkac yil oncesine kadar vize almasi ve gitmesi zor ulkelerden biriydi. Ama simdi oyle degil... Vize almak da sorun degil gumrukten gecmek de... Bizi Gaziantep ten alip Halep e goturen taksi soforune gore Turkiye ile Suriye arasindaki bu sicak iliskilerin mimari Basbakan Erdogan.
Hayatim bu yollarda gecti diyen taksicinin anlattigina gore Basbakan Erdogan in Cumhurbaskani Basar Esad ile kurup gelistirdigi beseri iliskiler Suriyeli en ust duzey burokrattan gumrukteki memura yansidi.
3 milyon kisiye 16 bin taksi
Bir donem PKK nedeniyle savasin esigine geldigimiz Suriye bugun stadyum acilisi icin bile Turkiye den bir takimi davet edip bastaci yapan bir ulke konumuna geldi.
Iste bu konjonkturu firsat belleyip gunun birinde yurtdisi planlariniza Suriye yi ve Halep i de alirsaniz size birkac onerim var.
Halep i gezmek icin otomobil kiralamaniza gerek yok. Taksi bol. Hem de cok ucuz.
Nufusu 10 milyonu coktan asan Istanbul daki kayitli taksi sayisi 18 bin civarinda sehir nufusu 3 milyon olan Halep teki taksi sayisi ise 16 bin. O kadar bol taksi var yani...
Dil sorunu yasamazsiniz
Halep asirlar boyunca yasamin kesintisiz surdugu bir sehir. Bu yil Islam Baskenti ilan edilen Halep te tum dukkanlarin kepenklerinde bu logo var.
Ilk gunku gibi muhafaza edilen binalar da var kullanilan taslar nedeniyle ilk gunden bile eski goruntusu veren yeni binalar da...
Ilk bakista insani rahatsiz eden gri ya da kirli bir goruntu hakim ama dolasmaya basladiginizda cok sicak bir sehir cikiyor karsiniza.
Bircok din ve irktan insanin yillardir ic ice yasadigi bir yer Halep. Turkmenlerin ve Turklerin sayisi da bir hayli. O nedenle nereye giderseniz gidin mutlaka Turkce konusan birine rastlamaniz mumkun. Cunku 1517 den 1919 a kadar Osmanli Imparatorlugu nun sinirlari icindeki sehirlerden biriydi Halep.
Suriyelilerin Hibiz dedigi bizim yufkanin biraz daha hamurlu halini andiran ekmekler firinlarin onlerinde otomobillerin kaportalarina serilmis olarak ya da kaldirim korkuluklarina dizilerek pazarlaniyor. Goruntu hic hijyenik degil ama yaydiklari koku super. O goruntuye ragmen istahi aciliyor insanin.
Zamani dert etmeyin
Sokaklardaki benzer goruntulere karsin cok luks restoranlar da yok degil Halep te hem de bolca. Onlardan birine girip Ermeni kebabi soyleyebilirsiniz.
Tarihi MO 3000 li yillara uzanan sair Nesimi nin idam edildigi Halep Kalesi ni dolastiktan sonra ister icinde ister karsisina gecip pesinizi birakmayan saticilarin elinden mirra ya da cay da icebilirsiniz.
Halep te yasayanlarin zamanla ilgili bir sorunu yok. Suriyelilerin 5-10 dakikasi bilin ki asgari bir saattir. Kendinizi bu gercege gore ayarlayin ki sinirlerinizi bos yere yipratmayin.
Bestekar Sadi Hosses in Turkiye nin ilk kadin dogum kliniginin kurucusu Pakize Tarzi nin dogdugu Erol Buyukburc un okudugu Nâzim Hikmet in 3 yasinda Halep te pasa torunlugu ettim deyip havasini soludugu Mimar Sinan in ilk camisini (Husrev Pasa Camii) yaptigi Halep e gidip de Mustafa Kemal Ataturk un yani sira dunyanin bircok unlusunun konakladigi Hotel Baron u gormeden donmeyin.
Her musteri kendi ulkesinin unlusunun yattigi odayi istiyor
Hotel Baron 1911 de yapildiginda otelin adi baskaydi. Krikor Baron Mazlumyan adli bir Ermeninin bizim Agri onlarin Ararat dedigi dagdan esinlenerek koydugu Ararat adi daha sonra cocuklari Onig ve Armen tarafindan Baron s Otel olarak degistirildi.
Otelin tanitim brosurunde yazilanlara gore de otele Hotel Baron adini 1919 yilinda Kral Faysal verdi. 1919 Temmuz unda Suriye nin ozgurluk kararini bu otelde aciklayan Faysal 1920 de ulkenin krali oldu.
Gunumuzde otelin isletmeciligini yapan Krikor Baron Mazlumyan in torunu Armen Mazlumyan otele konaklamak icin gelen Turklerin 1918 yilinda Ataturk un alti ay boyunca kaldigi 201 numarali odayi israrla istedigini soyluyor. Cok iyi Turkce konusan ve Turklere sempatiyle bakan Mazlumyan Ataturk un disinda Fevzi Cakmak da kaldi burada. Ataturk un bu oteli tercih etmesinin iki sebebi var. Birincisi otelin sahibi olan dedemle cok iyi arkadasti ikincisi de burasi o zamanlar Halep in en iyi oteliydi diyor.
Otelin ici de tarih kokuyor
Ataturk un konakladigi donemden gunumuze pek bir sey degismedi otelde. O zamanlar iki katliydi 1939 dan bu yana ise uc katli.
Terasini normal kata donusturmenin disinda cok fazla bir degisiklik yapilmayan Hotel Baron un 36 odasi var.
Eski Suriye Baskani Hafiz Esad Irak krali Faysal Seyh Zayed Ibn Sultan Arabistanli Lawrence Prenses Alice Isvec Krali Gustave Adolphe ve Kralice Louise Danimarka Kralicesi Ingrid Isvec Prensi Bertil Yunanistan Prensi Peter ABD Baskani Theodere Roosevelt ve esi Agatha Christie uzaya ilk cikan astronot Yuri Gagarin ve David Rockefeller gibi unluleri agirlayan bu odalarda her zaman yer bulmak mumkun degil. Otelin hem santraline hem resepsiyonuna bakan Lucin Soprikyan in soyledigine gore durum su:
Her musteri kendi ulkesinin unlusunun yattigi odayi istiyor. Ama her isteyene istedigi odayi vermek mumkun degil. Sezon mart ayinda acilir bes ay hic bos yer olmaz.
Otelde luksten eser yok. Odalarda telefonla bir yeri dogrudan aramak olanaksiz. Sizi istediginiz numaraya manuel santral bagliyor.
Sadece disi degil otelin ici de buram buram tarih kokuyor. Barinda oturup bir seyler icerek de o kokuyu solumaniz mumkun.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com