Papa secilmeden once Turkiye nin Avrupa Birligi uyeligine karsi aciklamalarda bulunan Vatikan Devlet -
Papa secilmeden once Turkiye nin Avrupa Birligi uyeligine karsi aciklamalarda bulunan Vatikan Devlet Baskani ve Katolik Kilisesi nin Ruhani Lideri Papa 16. Benediktus’un Turkiye ziyareti hem AB-Turkiye iliskilerinin hem de Bati-Islam iliskilerinin krizde olmasi nedeniyle butun dunyanin yogun ilgisini cekiyor. Ayrica Papa’nin Islam hakkindaki olumsuz goruslerine Turkiye’den basbakanlik duzeyinde tepki gosterilmis olmasi bu ziyareti daha da ilginc kiliyor. Dunyanin onde gelen haber kuruluslarinin ve basin yayin organlarinin bu ziyareti canli baglantilarla ekrana getirdigi ve sadece geziyi degil Turkiye’yi mercek altina aldigi dusunulurse Papa’nin Turkiye’de iyi agirlaniyor olmasi onemli bir mesaj niteligindedir. Papa olmadan once yaptigi konusmalarda Turkiye’nin AB uyeligine acikca karsi cikan Papa 16. Benediktus’un bu gezi esnasinda Turkiye’yi AB’de gormek istedigi seklinde aciklamalar yapmasi Turkiye icin hic de kucumsenmeyecek bir firsattir. Nitekim Papa’nin Turkiye’nin AB’ye uyelik konusundaki destek mesajlari hic gecikmeden dunya basininda da genis yer bulmustur. Her ne kadar sekulerlesmeyle birlikte Vatikan’in ve Katolik Kilisesi’nin Avrupali vatandaslar uzerindeki etkisi eskisine gore azalmissa da yine de Hristiyanlik Avrupa kulturunun onemli bir unsurudur ve Katoliklerin ruhani liderinin bu sozlerinin yanki bulmamasi mumkun gozukmemektedir.
Aslinda Turkiye daha once hic Papa agirlamamis bir ulke degil. 1967 de 6. Paul 1979 da da 2. Jean Paul Turkiye ye gelmisti; ancak Hristiyan alemiyle Islam dunyasi arasinda son yillarda yasanan gerginlikler ve yeni Papa’nin infial yaratan sozleri nedeniyle ozellikle zamanlamasi bakimindan 16. Benediktus’un ziyaretinin ayri bir onemi var. Turkiye gezisi Papa 16. Benediktus icin bir firsat niteligi tasiyor. Cunku Islam dunyasini inciten ve kizdiran yorumlarindan sonra kendisini agirlayabilecek hosgoruye ve olgunluga sahip Turkiye’den baska bir Musluman ulke bulma sansi yok gibi. Bu nedenle Katoliklerin ruhani lideri icin Turkiye gezisi birkac ay onceki agir sozlerini telafi edebilmek ve bir nebze olsun aklanabilmek icin onemli bir firsat. Islam ulkelerinin Papa’nin Muslumanlardan resmî olarak ozur dilemesini bekledigi bir donemde Papa’nin Turkiye ziyareti araciligiyla Islam ulkelerindeki kizginligi yumusatmaya yonelik aciklamalar yapmasi beklenebilir. Daha once Islam ile ilgili sozlerinin yanlis anlasilmasindan oturu uzgun oldugunu bildiren Papa’nin Turkiye ziyaretini Muslumanlara dostluk mesajlari aktarmak icin bir firsat olarak kullanmasi muhtemeldir.
Medeniyetler Ittifaki Girisimi’nin Ispanya ile birlikte esbaskanligini yapan Turkiye Papa’nin gezisinin ilk basta medeniyetler bulusmasi amacli oldugunu dusunmustu. Ancak Papa’nin ziyaretiyle bulusturmayi amacladigi medeniyetler sanildigi gibi Hristiyanlarla Muslumanlar degil Katoliklerle Ortodoks Hiristiyanlar. Papa’nin oncelikli amacinin Patrik Bartholomeos un 30 Kasim daki Aziz Andreas yortusuna katilmak oldugu ve bu firsatla Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasindaki Ekumenik Birligi saglamaya calisacagi anlasildi. Ekumenik Birlik” vasitasiyla 1054 te ayrilan Dogu ve Bati kiliselerinin bir baska deyisle Katolik ve Ortodoks Kiliselerinin birlestirilmesi ve Hristiyanlarin tek bir cati altinda toplanmasi hedefleniyor. Katolik Kilisesiyle Ortodoks Kilisesinin birlesmesi ne kadar zor gorunse de Papa’nin kendisine boyle bir siyasi misyonu secmesinin dogru okunmasi ve Islam dunyasiyla Hristiyanlar arasindaki gerginligin bu yeni Papa doneminde asilabilecegi yonunde asiri bir beklentiye girilmemesi gerekir. Su an dunyada Katoliklerle Ortodokslar arasinda dunya barisini tehdit edecek bir catismanin bulunmamasi Papa’nin asil ilgisini Muslumanlarla Katolikler arasinda barisin ve uzlasinin insasina yoneltmesi beklentisini dogursa da 16. Benediktus’un simdilik boyle bir projesi olmadigi tahmin ediliyor.
Bu arada Bati medyasinin onemli bir bolumu Turkiye’yi ve diger Musluman ulkelerini siddetin ve ilkelligin kol gezdigi ulkelermis gibi gosterme egiliminde. Cesitli komplo teorileri ve kiyamet senaryolari araciligiyla yabanci basin Papa’nin Turkiye gezisine suikast duzenlenebilir” gozuyle bakiyor. Ozellikle de hayli azinlikta kalmis birkac grubun yaptigi protesto gosterilerine genis yer vererek sanki tum Turk halki ziyarete karsi cikiyormus gibi bir hava yaratiyor. Basta Turkiye’nin AB uyeligine karsi cikan cevreler olmak uzere Musluman toplumlarin siddete yatkin olduklari onyargisina sahip kisiler bu geziden ilkel ve siddet iceren goruntuler toplama yarisinda. Ancak korkulan olmadi. Turkiye buyuk bir devlet gelenegine sahip olmanin verdigi ozguvenle basariyla ev sahipligi gorevini yerine getiriyor. Anlasilan o ki Bati ile Muslumanlar arasinda saglikli bir diyalogun olusturulmasi icin oncelikle iletisim araclarinin yani medyanin onyargili tutumunu birakmasi gerekiyor.
Papa’nin Turkiye ziyareti Turkiye’nin yalnizca Muslumanlar icin degil ayni zamanda Hristiyanlar icin de ozel konuma sahip bir ulke oldugunu gostermektedir. Turkiye’nin bu ozel konumu hem tarihinden hem de bugun Avrupa’ya siyasi kulturel ve ekonomik olarak en yaklasmis ulke olmasindan kaynaklaniyor. Turkiye’nin Medeniyetler Catismasi fikrini curutmeye aday tek ulke gosterilmesi Papa’nin dolayli ya da dolaysiz olarak medeniyetler bulusmasina donusme ihtimali bulunan Turkiye gezisini daha da anlamli kiliyor.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com