Otekilerin sozcukleri ezgilere karisiyor -
Yillardan beri susma ve gizlenme yolunu secmis Turkiye azinliklari artik taleplerini ve guncel olaylara iliskin yorumlarini duyurabilmek icin seslerini cikariyor. Ozellikle azinlik genclerinin yogun bir asimilasyonla karsi karsiya oldugu bu gunlerde bir grup Ermeni ve Suryani genci kulturlerini anlatabilmek ve Turkiye deki varliklarini degerlendirmek icin radyo programi yapiyorlar.
Kulturleri benzer iki halkin bireyleri olan Suryani ve Ermeni gencler yaptiklari programla bugune kadar pek de alisik olunmayan bir olaya imza atiyorlar. Belirli bir zaman oncesine kadar soylenemeyen Ermeni ve Suryani sozcukleri program suresince yayinlanan Ermenice ve Suryanice ezgilerle Anadolu ve Mezopotamya nin kadim halklarini tanitiyor. 2002 yilinda acilacagi bildirilen Ermenice radyonun calismalariyla baslayan radyoculuk istekleri Sasonlu Alex i Sinoplu Sayat i bir arayisa iter. 2006 yili ortalarinda seslerini duyurma isteginde olan Alex ve Sayat internet radyoculuguna el atmak uzereyen Yasam Radyo icerisinde seslerini duyurabileceklerini ogrenirler. Yogun calismalar ardindan planlanan program icerigi ardindan ilk yayina baslanir. Ilk programlardaki heyecan yerini zamanla profesyonellige birakirken kulturlerin ic ice gectigi Turkiye toplumlarini daha bir cesaretlenerek anlatmaya devam eder.
Programin adi
Programin adina Ermenice asure anlamina gelen Anusabur . Program yapimcilari bunu cokkulturluluk kavramina bagliyorlar. Anusabur la bugune kadar nesne durumunda olan azinliklarin yanlis anlatilmis toplumlarin artik kendilerini ifade etmeleri gerektigini dusunuyorlar.
Suryanice bir ses Slomo
Anusabur ekibine bu donem bir de Suryani katilmis. Mardinli bir Suryani olan Zeki sozlerine Lozan da azinlik konumunda sayilan Suryanilerin azinliklarin haklarina sahip olmadigini bunun h‰l‰ cozulmemis bir konu oldugunu belirterek basliyor. Egitim ve diger haklarinin olmadigini belirten Zeki radyoda kendini anlatabilmek ve halklar arasinda yaratilan onyargilari biraz olsun kirabilmek icin Anusabur a sesini kattigini soyluyor. Gocler ardindan kalanlarin son temsilcilerinden olan Zeki Suryani halkini anlatirken istemsiz olarak bin yillar oncesine giderek bugun parca parca edilmis bir tarihi cumlelerine sigdiriyor. Adi gibi kulturlerin asuresi niteliginde olan program 1980 li yillardan sonra hizlanarak devam eden asimilasyon ve apolitizasyon politikalarinin bosa ciktigini bir kez daha anlatirken program sunucularinin belirttigi ortak siar olan halklarin kardesligi ni bir kez daha kanitlarcasina ezgilere eslik eden Kurtce stranlarla ozgur baris ve kardeslik dolu gelecege atilan adimlarin ne kadar yerinde oldugunu gosteriyor. Anusabur programi her sali saat 20.00 de Yasam Radyo da dinlenebilir. ISTANBUL
JIYAN AKBAY
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com