Sayin Ahmet Necdet SEZER T.C. Cumhurbaskani Cankaya – ANKARA -
Sayin Ahmet Necdet SEZER T.C. Cumhurbaskani Cankaya – ANKARA
Sayin Cumhurbaskanimiz
Demokratiklesme yolunda azinliklara iliskin bir takim yasal duzenlemelerin ve uygulamalarin daha onceden olmayan bir sekilde ivme kazanmasi diger gayri Muslim azinliklar gibi cemaatimizce de olumlu karsilanmistir.
Bu baglamda 26 Eylul 2006 tarihinde T.B.M.M. nde kabul edilen Ozel Ogretim Kurumlari Kanunu cemaatimiz okullarini da kapsadigindan bizler icin de buyuk bir onem tasimaktadir.
Sozkonusu yasanin onaylanmak uzere Cumhurbaskanligina sunuldugunu ogrenmis bulunmaktayiz.
Bu yasanin 5. Maddesi’nin c) 1 sayili bendi aynen soyledir;
23.08.1923 tarihli ve 340 sayili Kanuna bagli antlasmanin 40. ve 41. maddeleriyle ilgisi bulunan okullarin ozellik gostermesi gereken hususlari yonetmelikle tespit edilir. Bu yonetmelik ilgili ulkelerin bu konulardaki mutekabil mevzuat ve uygulamalari dikkate alinmak suretiyle hazirlanir. Yonetmelikte belirtilmeyen hususlarda resmi okullar mevzuati uygulanir. Bu okullarda yalniz kendi azinligina mensup Turkiye Cumhuriyet vatandaslarinin cocuklari okuyabilir.
Oysa Mutekabiliyet Karsiliklilik kurali” Hukuk Sozlugu (Prof. Dr. Ejder Yilmaz) Genisletilmis Sekizinci Baski Ankara 2004 tarihli kitabin 648. sayfasinda soyle tarif edilmistir.
KARSILIKLILIK KURALI
Mutekabiliyet esasi; bir devletin diger bir devletin vatandaslarina mahkeme kararlarina veya herhangi bir davranis bicimine karsi tutumuna karsilik diger devletin de ayni bicimde davranmasi; ornegin bir ulke diger bir ulke vatandaslarindan ayakbasti parasi almiyorsa vatandaslarindan ayakbasti parasi almayan ulkenin vatandaslarindan da o ulkenin ayakbasti parasi almamasi.
Mutekabiliyet esasen Anayasa Mahkememiz’in 1986/18 E 1986/24 K sayi ve 9/10/1986 tarihli ve Resmi Gazete’nin 31 Ocak 1987 tarihli ve 19358 sayisinda yayinlanan kararinda asagidaki sekilde tarif edilmistir .
Turk yabancilar hukukunun genel ilkelerinden olan mutekabiliyet esasi ogretide en az iki devlet arasinda uygulanan ve her birinin ulkesinde digerinin vatandaslarina ayni mahiyetteki haklari karsilikli tanimalarini ifade eden bir prensip olarak tarif ve izah olunmaktadir. Bu prensibe gore bir yabancinin Turkiye’de bir haktan yararlanabilmesi Turklerin de o yabancinin ulkesinde ayni tur ve nitelikte olanaklardan yararlanmasina baglidir”.
Bu aciklamalardan sonra ozellikle belirtelim ki ulkemizde bulunan Cemaat okullarimizin bir Turkiye Cumhuriyeti kurulusu olduklari bu okullardan yararlanan ve onlari yoneten kisilerin Turkiye Cumhuriyeti vatandasi olduklari yadsinamaz.
Dolayisiyla cemaat okullarimiza bu yasanin tatbikini saglayacak yonetmeligin hazirlanma-sinda mutekabiliyet esaslarinin uygulanmasinin hatali bir uygulama olacagi kanaatindeyiz.
Ozel Ogretim Kurumlari kanunun 5. maddesinin c)1 sayili bendinin Yuksek Makaminizca bir daha T.B.M.M. gonderilmesini diliyoruz.
En derin saygilarimla
MESROB II
Turkiye Ermenileri Patrigi
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com