Mehlemize Asik Geldi -
Halk muzigi ve kulturu alaninda calismalar yapan Sayat Nova Korosu Ruhi Su Dostlar Korosu ve Bogazici Gosteri Sanatlar Toplulugu (BGST) bunyesinde yurutulen Kardes Turkuler projesinde yer alan muzisyenler 17 Temmuz 2006 Pazartesi aksami ortak bir konser projesiyle Harbiye Cemil Topuzlu Acik Hava Tiyatrosu nda bir araya gelecekler. Âsik Muzigi ve gelenegini tarihsel sureci icinde gunumuze kadar getirerek yorumlayacak olan bu uc topluluk Anadolu Mezopotamya ve Iran ile Ermeni ve Kafkas Platosu’nu icine alan buyuk bir cografyanin ezgilerini bulusturacak.
17 Temmuz aksami Saman donemi anlatici ozanlarindan baslayarak Yunus Emre Pir Sultan Abdal Dadaloglu Koroglu Karacaoglan Muharrem Ertas Neset Ertas Ali Ekber Cicek Mahzuni Serif Âsik Veysel Garabet Khaco Nagas Hovnatan Kusan Asot Sayat Nova Kusan Havasi Nahabet Kucak Kusan Seram Civani Kurt dengbejleri kadin âsiklar ve daha bircok halk ozaninin eser ve felsefelerinden ornekler verilerek birbirine komsu cografyalarda yasayan farkli din kultur ve halkalara mensup ozanlarin farkli ve ortak temalarla urettikleri yapitlar seslendirilecek.
Konser suresince uc topluluk da sahnede olacak. Birbirinden bagimsiz olmaksizin kronolojik ve tematik bir akis icerisinde olusturulmus repertuvar hep birlikte icra edilecek. Ayni zamanda yeri geldikce âsiklarin hayat gorusleri ve yasam oykuleri kisa metinler halinde bir anlatici tarafindan izleyenlere sunulacak.
Proje ile ilgili daha detayli bilgi http://www.mahlemizeasikgeldi.com internet adresinden edinilebilir.
Biletler biletix giselerinde satilacaktir.
IRTIBAT TELEFONLARI:
Kayus Calikman Gavrilof: 0535 357 79 26
Ercument Gurcay: 0532 643 59 93
UC TOPLULUGUN TARIHCESI
Ruhi Su Dostlar Korusu
1975 yilinda Dostlar Tiyatrosu bunyesinde Ruhi Su tarafindan kuruldu. Cesitli meslek guruplarindan insanlarin bir araya gelerek olusturdugu koro coksesli calismalarinin ilk orneklerini iki sesli turkuler seslendirerek verdi. 1976 yilinda El Kapilari 1977 yilinda Sabahin Sahibi Var 1978 yilinda Semahlar uzuncalarlarinda Ruhi Su’ya eslik etti. Ruhi Su ve Sumeyra Cakir ile birlikte bir cok konserde sahne aldi.
Koro 1980 yilinda degisen ulke kosullari nedeniyle calismalarina bir donem ara verdi. Bu suskunluk Ruhi Su’nun aramizdan ayrildigi Eylul 1985’e kadar surdu. 1986 yilinda Ruhi Su anma geceleri icin tekrar bir araya gelen koro calismalarini Timur Selcuk Huseyin Tutkun Refik Koksal Sarper Ozsan Cenan Akin Cengiz Unal Ocal Ocalan Ibrahim Guler Ortac Aydinoglu ile surdurdu. Yurt disinda ve yurt icinde bir cok konser veren Dostlar Korosu 1987 yilinda hocasina olan saygi ve sevgisini dile getirmek icin adini Ruhi Su Dostlar Korosu olarak degistirdi ve 1997 yilinda Ruhi Su Kultur ve Sanat Vakfi catisi altina girdi.
Ruhi Su Dostlar Korosu 2006 yili itibariyla Berktay T. Akyildiz yonetiminde calismalarini surdurmektedir.
Sayat Nova Korosu
24 Nisan 1972 tarihinde Boyacikoy Surp Yerits Mangants Ermeni kilisesi catisi altinda kurulmustur. Kilise korosu olmasi yani sira Ermeni halk muzigini arastirip yorumlamaya yonelik calismalar da yapmaktadir.
Koro adini 18. yuzyilin en onemli Ermeni halk ozani Sayat Nova’dan almistir. Kurulusundan gunumuze kadar ozellikle bir konu basligi altinda tematik konserler vermis festival ve yarismalara katilmis resitaller muzik yarismasi konferanslar resim sergileri ve kultur gezileri gibi organizasyonlar gerceklestirmislerdir.
1992 yilinda kurulan orkestrasi ile zenginlesen ve 60’i askin daimi uyesi bulunan Sayat Nova Korosu’nun sefligini sirasi ile Hagop Dokmeciyan Benon Kuzubas Vramsabuh Goybasyan Bedros Kamciyan Melik Gavrilof Kevork Tavityan Lusine Sahrikyan Yegisapet Atabekyan ve konuk sef Henrig Anaysan ustlenmistir. Gunumuzde koronun yonetimini Melikcan Zaman surdurmektedir.
Koronun kilise calismalarini uzun yillardan beri sef Onnik Selviyan yonetmektedir.
1990 yilinda kurulan Sayat Nova Cocuk Korosu Ilk on yil boyunca sef Kevork Tavityan ve piyanist Daron Ermen tarafindan egitildi. Daha sonra Baruyr Kuyumcuyan ve Susan Kalatas tarafindan yonetilen cocuk korosu gunumuzde Selin Ozcengiz tarafindan egitilip yonetilmektedir.
Kardes Turkuler
1993 yilinda Bogazici Universitesi Folklor Kulubu’nde hazirlanan bir konser calismasi olarak gundeme geldi. Anadolu halk sarkilarini kendi kulturel yapilarini baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya calisan bu proje ana olarak dort bolumden; Turk Kurt Azeri ve Ermeni sarkilarindan olusuyordu. Calisma cok-kulturlu bir kardeslik icinde bir arada yasama” ilkesine dayanarak halklar arasinda yaratilan kutuplasma ve gerileme karsi bir durusu da iceriyordu.
Daha sonraki donemlerde Kardes Turkuler calismasi degisik kulturlere ait sarkilara da yonelerek repertuvarini genisletmeye basladi. Laz Gurcu Cerkes Cingene Makedon Alevi… sarkilari muzik toplulugunun duzenleme anlayisi icinde bicimlendirilerek icra edildi.
Topluluk 1995 yazinda kurulan Bogazici Gosteri Sanatlari Toplulugu’nun (BGST) muzik biriminde yer alan proje cercevesinde cesitli sanatsal etkinlikere ve kulturel gecelere festival ve senliklere katilmaya devam etti. Haziran 1997 tarihinde Anadolu-Mezopotamya eksenindeki muzik geleneklerinin urunlerini orneklemek uzere Kardes Turkuler” albumu Kalan Muzik tarafindan yayinlandi.
1998 yilinda Istanbul’da ozel bir radyonun yaptigi dinleyici anketinde yilin grubu” secilen Kardes Turkuler kadrosu ikinci albumunu daha lokal ve spesifik bir projeye ayirdi: Dogu” (Kalan 1999)
Folk Roots dergisinin Temmuz 2000 tarihli sayisinda tanitimi yapilan Dogu” albumu ayni donemde Ingiltere’de yayin yapan Radio Not-Wonderful listesinde 4. sirada yer aldi. 2000 yilinin Subat ayinda Jerome Cler’in hazirladigi ve Citede la musiques /Actes Sud tarafindan Fransa’da yayinlanan Musiques de Turqauie” adli kitabin CD ekinde albumunden iki sarkiya yer verildi.
Ayni derginin Agustos-Eylul 2002 sayisinda Kardes Turkuler’le yapilan bir soylesi yayinlanirken; Almanya’da yayinlana Folker dergisi de Mayis-Haziran 2002 tarihli sayisinda toplulukla yaptigi bir soylesiye yer verdi.
Topluluk yasadigi cografyanin cok-kulturlu cok-etnili yapisini ilk kez cektigi bir Turkce-Kurtce video kliple de gundeme getirmeye calisti Kulturler arasindaki alisverisin muzikal alanda bir ornegi olarak dusunulen bu sarkinin video klibi bir ilk” olmasi itibariyla ana haber bultenlerine konu olduysa da oto-sansur uygulayan ulusal kanallarda pek yer almadi ama kardeslik ve barisi onemseyen cerceveden olumlu tepkiler gordu. Avrupa’da yasayan unlu Kurt muzisyen Sivan Perwer’in Eylul 2000’de piyasaya cikan Roj u heyv” (Gunes ve Ay) adli albumunun muzik yonetmenligini ve duzenlemelerini ustlenen Kardes Turkuler kadrosu daha sonra Yilmaz Erdogan ve Omer Faruk Sorak’in yonetmenliginin yaptigi ve oykusu doguda gecen Vizontele” filminin muzikleri hazirladi. Bu calismasi Ekim 2001 tarihinde 38.’si duzenlenen Antalya Altin Portakal Film Festivali’nde En Iyi Film Muzigi” odulunu aldi. Sinema Yazarlari Dernegi (SIYAD) tarafindan da ayni odule layik goruldu.
2002 yilinda yine cok-kulturluluk konseptiyle hazirlanan Hemavaz” (Kalan 2000) albumu Avrupa baskisiyla da (Connecting Cultures 2003) uluslararasi dinleyiciye ulasti.
Yilmaz Erdogan’in yonetmenligini yaptigi Vizontele Tuuba” filminin muziklerini hazirlayan Kardes Turkuler’in bu calismasi album olarak Ocak 2004’te Kalan Muzik tarafindan yayinlandi.
Kardes Turkuler’in yeni albumu Bahar” Mayis 2005’te yine Kalan Muzik etiketiyle dinleyiciyle bulustu. Onceki albumler gibi bu albumun de repertuari Anadolu’nun farkli dil ve dinlerinin sarkilarindan olusuyor. Bu sarkilar Kardes Turkuler icin Anadolu ve cevresindeki butun halklarin bahari gelisini birlikte ve baris icinde kutladigi gunlere inancini ifade ediyor.
Bogazici Gosteri Sanatlari Toplulugu
Bogazici Gosteri Sanatlari Toplulugu (BGST) gosteri sanatlari alaninda avangard ve alternatif projelere zemin olusturan bu alanda egitim ve arastirma faaliyetlerini ozendiren bir yapilanmadir. Ogrenci kuluplerinde baslayan sanatsal faaliyetlerini mezuniyet sonrasinda da surdurmek isteyen Bogazici Universitesi mezunlari tarafindan 1995 yilinda kurulmustur. Bununla birlikte BGST uyeligi Bogazici Universitesi mezunlari ile sinirli degildir.
BGST dans muzik ve tiyatro alanlarinda faaliyet gosteren ve ayrica bu faaliyetlere farkli duzeylerde destek veren uyelerden kuruludur. Bu alanlarda uzmanlasma ve alternatif okullasma hedeflerini gerceklestirebilmek icin gereken egitim-arastirma altyapilarini tesis edebilecek birim yapilarinin olusumu tesvik edilmektedir. Gosteri sanatlarinin farkli alanlarinda uzmanlasan BGST birimleri calismalarini farkli fiziksel hayat kosullarina sahip uyelerinin bir arada faaliyet gosterebilecegi asgari calisma ilkeleri cercevesinde orgutlemekte birimler ve uyeler arasinda demokratik katilimci bir isleyis olusturulmasina ozen gosterilmektedir.
Konser oyun gosteri atolye ve seminerlerin yani sira yayincilik faaliyeti de gosteri sanatlari alanindaki birikim ve tartismalarin kamusal alana tasinabilmesi acisindan onemli bir yerde durmaktadir. BGST Yayinlari kisi ve gruplarin cesitli yayin projeleri icin bu imkâni saglamaktadir.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com