Panos Usta nin oglu Samson Ozararat!.. -
Hurriyet Gazetesi nde bir sure once merhum Alpaslan Turkes ile Ermenistan Devlet Baskani Kocaryan’i birlikte gosteren gecmis yillara ait bir fotograf ve bununla ilgili haber gozume ilisti. Turkes ve Kocaryan’in bulusmalarini saglayan kisinin isminin Samson olusu dikkatimi cekti. Cunku; Konya’daki azinliklardan dokumcu Panos Ozararat’in oglunun ismi de Samson’du.
Aziziye Camii’nin kiblesinde 60 yil once simdiki Ahmet Efendi Carsisi’nin yerindeki Egri Han da Degirmenci Artin Usta’nin ogullari Panos ve Kirkor Ozararat kardeslere ait dokumhane vardi. 1921 dogumlu Panos vefat edeli saniyorum 25 yili gecti. 84 yasindaki Kirkor hâlen hayatta ve esiyle birlikte sehrimizde yasiyor. Kucuk kardesleri 82 yasindaki Markar ise 45 yil once yerlestigi Istanbul’da bulunuyor.
Panos Ozararat’in oglu Samson babasinin sagliginda tahsil icin Amerika’ya gitmisti. Amcasi Kirkor Turkes-Kocaryan gorusmesini saglayan yegeninin Fransa’da yerlesmis oldugunu soyledi. Yillar once gerceklesen bulusmada nelerin konusuldugu hakkinda fazla bilgi sahibi degilim ancak Samson’un soykirim iddialari karsisinda mensubu oldugu irkin degil dogup buyudugu Turkiye’nin tezinin yaninda tavir aldigi hatta 2 ulke arasindaki sorunlarda Kocaryan’a danismanlik yaptigi bildiriliyor.
Panos Usta ve Kirkor’u yakindan taniyan arkadas olan bircok Konyali hâlen hayatta. Ben uc kardesle de tanisirdim. Simdiye kadar Turk-Ermeni ayirimi yaptiklarina kimse sahit olmadigi gibi Katolik olmasina ragmen Panos’un saygisindan dolayi Ramazan Ayi’nda Muslumanlarin yaninda su bir bardak cay ya da sigara ictigini goren bile olmazdi. Dini bayramlarda ise Mevlânâ Caddesi’nin sag basindaki yillar once yikilan Is Bankasi’nin arkasinda olan Turizm Dernegi’ne gelerek bayramlastigini biliyorum. Soykirim konusu ilk ortaya atildiginda Panos Ozararat Turkiye ve Turkleri oven bir siir yazmis ve siir Yeni Meram Gazetesi’nde yayinlanmisti. Cok seveni vardi nitekim vefat ettiginde bircok Musluman cenaze torenine katilmisti.
Birkac gun once telefonla konustugum Kirkor’a Konya’da gunumuzde kac Ermeni bulundugunu sordugumda Beyim biz dogup buyume Konyali ve Turk vatandasiyiz” cevabini verdi. Eski bir Idmanyurdu taraftari olan hatta idarecilik de yapan Kirkor’un Beyim” diye hitap edisi meshurdur. Cok iyi bir Konyali ve bizden birisi olan Kirkor Ahmet Efendi Carsisi yapilirken dokumhanesini Seker Fabrikasi’nin karsisina tasidi. Kucuk bir de grayderi vardi. Bir kis gunu cok kar yaginca sabah erken evinden cikarak dukkanina gidip grayderiyle yollari actigini cok kisi hatirlayacaktir.
Kucuk kardesleri Markar 40’li yillarda Genclerbirligi kulubunde futbol ve voleybol oynardi. Bir voleybol macinda hakemle aralarinda meydana gelen munakasa nedeniyle boykot cezasi aldigi icin futbol hayati da genc yasta sona ermisti. Seker Fabrikasi’nda memur olarak calisan Genclerbirligi’nin yonetim kurulunda da gorev alan Markar 50’li yillarda Istanbul’a yerlesti.
60’li yillarin basinda Konya’da Ermeni asilli 16 aile yasiyordu bugun ise yalniz Kirkor Ozararat ve esi kaldi. Ermenilerin dedeleri 1920’den once dogu illerinden hicretle Konya’ya yerlesmisler. Ozararat kardeslerin babasi Artin Usta 1911 yilinda yapilan Arapoglu Makasi’ndaki Katolik Kilisesi’nin papazi idi 60’li yillarda da bu gorevi vekil olarak Kirkor yurutuyordu.
1950’den once sehrimizde Ermeni asilli bircok esnaf bulunuyordu. Bunlar arasinda Demirciler Ici’nde Bulgur Tekkesi’nin kiblesindeki tornaci Kevork Istanbul Caddesi’nde daha once Ali Berkoglu’nun Omur simdi ise Mustafa Helvacioglu’nun Derman Eczanesi’nin uzerinde disci Gober Jamgocyan Kapi Camii’nin dogusunda doktor Uzdil 40’li yillarda Genclerbirligi’nde oynayan Garabet Alaaddin Caddesi’nde 2 yil once yikilarak yerine yenisi yapilmaya baslanan ancak insasi yarida kalan evde oturan Konya’nin ilk discisi Oskan Katolik Kilisesi’nin bekcisi ayni zamanda kapinin sagindaki kucuk kulubede gomlek diken Stepan Keskin 1960’tan once yun ve yapagi ticaretiyle ugrasan Hapet Kececi ve hemen hemen butun Konya’nin tanidigi Ekmekci Hayik’i sayabiliriz.
Bircok kisi disi teneke kapli at arabasiyla dolasarak ekmek satan Hayik’in Musluman oldugunu fakat gizli tuttugunu ileri surer. Eski oto tamir ustasi Nazmi Tuncel Kirkor Ozararat’i birkac defa Tahir Hoca’yi (Buyukkorukcu) camide dinlerken gordugunu soyledi. Turkiye’yi bolmeye calisan guclerin ve birkac Avrupa ulkesinin Ermeni meselesini kasidigina bakmayin. Ermeni vatandaslar eskiden beri Konya’nin yerli halki ile etle tirnak gibi yasadi.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com