Tarih tarihcilerin mali degilse kimin mali? -
Konuyla ilgili son yazimda Ermeni soykirimi iddiasinin reddini cezalandirmayi amaclayan tasarinin Fransiz parlamentosundan gececegini belirtmistim. Ortaya cikan goruntu gecmedi dememize el vermiyor. Ozetle Fransa da akliselimin hâkim geldigini henuz soyleyecek durumda degiliz.
Gozlemciler de Oylansaydi tasari gecerdi diyorlar. Meclis Baskani Debre nin tasariyi oylatmamasinin bunu engelledigini belirtiyorlar. Simdi tasarinin yil sonunda tekrar gundeme getirilmesinden soz ediliyor.
Demokles in kilici
Ancak mevcut durumdan Fransiz Ermenilerinin de memnun olmadiklari goruluyor. Onlar tasarinin genel kuruldan gecip yasal prosedur cercevesinde suruncemede kalmasini tercih ederlerdi. Gonullerinde yatan Demokles in kilici buydu.
Fransiz Ermenilerinin sikintisini Halk Hareketi Birligi (UMP) Milletvekili Patrick Deveciyan aciklamalariyla zaten disavuruyor. Deveciyan her seyden once Disisleri Bakani Douste-Blazy ye ates puskuruyor.
Douste-Blazy nin parlamentoda yaptigi konusmasinda Fransa nin Turkiye ile olan cok buyuk ekonomik ve siyasi cikarlarina isaret ederek Ermeni tasarisinin reddini istemesini ahlaksizlik olarak niteliyor.
Kurusiki degil
Ancak Fransizlarin su andaki baslica kaygilari ekonomiyle ilgili. Akilli olanlari da dis ticaret ile dis yatirimlarin ekonominin lokomotifi oldugunu biliyor. Yani Douste-Blazy nin uyarilarinin kurusiki olmadiginin farkindalar.
Deveciyan in ahlak simsarligina gelince Fransa nin Cezayir konusuna yaklasimi isiginda kimi Fransiz milletvekillerinin gundeme getirdikleri Ermeni soykirim tasarisinin fazla ahlaki olmadigini aslinda o da bilecek akla sahip.
Zaten tarih konusundaki sikintisini kendi sozleriyle ortaya koyuyor. Ulkenin en onemli tarihcilerinin Ermeni tasarisina karsi ciktiklarinin hatirlatilmasi uzerine Tarih tarihcilerin ozel mali degil gibi anlamsiz ifadeler kullaniyor.
Diplomatik arac
Bu tasari konusunda onde gelen Fransiz Ermenileriyle yapilan kimi soylesilerde de meselenin Ermeniler acisindan bir tarih meselesinden cok bir siyasi mesele oldugu ortaya cikiyor.
Ermeniler Turkiye nin -Douste-Blazy nin dahi iyi bir oneri diye lanse ettigi- Tarihciler Komisyonu teklifine de bu yuzden karsi cikiyorlar. Konuyu demagoji ile bogmaya calisiyorlar.
Turkiye bu oneriyi bu nedenle surekli on planda tutmali. Ama bunu da pek yaptigi gorulmuyor.
Sadece ihtiyaca gore bir diplomatik arac olarak gundeme getiriyor. Kanimca nedeni bu kez bizdeki demagoglar.
Nitekim bundan birkac yil once Ankara nin bilinen Tarihi tarihcilere birakalim soylemine karsi cikan onemli bir kose yazarimiz Ortaya ya istemedigimiz bir tarih cikarsa demisti.
Gecer akce
Oyle anlasiliyor ki demagoji her iki tarafta gecer akce olmaya devam ettikce bu konu Turkiye nin basini agritacak.
Ermenilerin istedikleri siyasi sonuclari elde etmelerinin bu asamada imkânsiz olmasi ise bu durumu pek degistirmiyor. Cunku bu konuyu kendi cikarlari icin kullanmak isteyen ucuncu taraflar var.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com