Debre tasariyi dusurdu; Ermenilerin yeni hedefi kasim ayi -
Dun Fransa da sozde Ermeni soykirimini inkar edenleri cezalandirmaya yonelik yasa tasarisinin dusmesinde en onemli rolu Cumhurbaskani Jacques Chirac in yakin dostu olan Meclis Baskani Jean Louis Debre ustlendi.
Debre teamulde olmamasina ragmen tasarinin gorusuldugu oturumu yonetme karari aldi. Fransa da meclis baskanlarinin muhalefet tarafindan getirilen tasarilarin gorusuldugu oturumlara baskanlik etmesi cok ender bir olay. Ardindan oturumun ilk gundemine iliskin soz alan vekillere istedikleri kadar soz vererek zamanin azalmasini sagladi. Bundan dolayi cikan gerginlikler uzerine de iki kez oturuma ara verdi. Debre oturumun ardindan yaptigi aciklamada Ne Fransa nin ne de baska halklar arasindaki iliskilerin tarihini yazabiliriz. diyerek tasariya karsi oldugunu bir kez daha yineledi. Ote yandan tasarinin gecmesi icin 2001 yilinda oldugu gibi partiler arasi bir uzlasma yoktu. Iktidardaki UMP nin buyuk bir kismi tasariya karsi cikarken kanun teklifini sunan Sosyalist Parti nin (PS) icinde de muhalif sesler cikiyordu. Chirac ve hukumetin karsi cikmasi da etkili oldu. Tasarinin bir daha meclis gundemine gelebilmesi icin PS nin gelecek gundem belirleme hakki ni da tasari icin kullanmasi gerekiyor. Bu da ancak kasim ayinda mumkun olabilir. PS li yetkililer ve Ermeni dernekleri tasarinin sonbaharda yeniden genel kurula gelecegini ifade ediyor.
Tasarinin meclis gundeminden dusmesi Turkiye tarafindan bir zafer olarak degerlendirilmemeli. Projenin mimari Ermeni dernekleri bile tasarinin bu ilk girisimde gecmesini beklemiyordu. Oturumu birlikte izledigimiz Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi Baskani Alexis Govciyan daha sabahin erken saatlerinde Tasari kasim ayina kalir.” yorumu yapiyordu.
2001 de cikan Fransa 1915 Ermeni soykirimini acikca tanir yasasi partiler arasindaki uzlasmaya ragmen ancak dort yilda cikmisti. Bugunku tasariyi da hazirlayan PS uyesi Didier Migaud nun 1998 de sundugu tasari meclisten oybirligiyle gecmesine ragmen uzun sure senato gundemine giremedi. Bunun uzerine bir grup senator tasariyi yeni bir kanun teklifi olarak senatoya sundu ve acil gorusme istedi. Bu sekilde senatodan gecen tasari mecliste de kolaylikla onaylandi. Konustugumuz Ermeniler yeni tasarinin daha da zor gececeginden emin. Tarihcilerin tepkisi ve partilerdeki bolunmusluk gerekcelerin basinda geliyor. En buyuk umutlari ise gelecek yil yapilacak olan cumhurbaskanligi ve genel secimler.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com