Turkiye tarihiyle yuzlesmeli -
AB ye uye olmaya heveslenen Turkiye Ermeni soykirimi ile ilgili gerceklerle yuzlesip dunyayi kiskirtmaktan vazgecmeli. Fransa da meclise sunulan mesru yasa tasarisinin da nihai amaci bunu saglamak
30 yil once Jean-Paul Sartre Ermeni soykirimini hâlâ inkâr etmek mumkun mu? diye sorarken bu sucun taninmasi icin verilen kavgalar Fransiz hukumetinin Ankara ile iyi iliskileri nedeniyle basarisizlikla sonuclanmisti. Bugunse Sosyalist Parti yasanan acilari canlandirmak icin ve Ankara nin gerilimi tirmandiran mide bulandirici inkârciligi uzerine parlamentoyu yeni bir yasa tasarisini oylamaya cagirdi. Turkiye de Ermeni soykiriminda 1.5 milyondan fazla kisi katledildi ki bu rakam ulkedeki Ermenilerin dortte ucunu olusturuyordu. Almanya buyukelcisi Wolff Metternich olayi Ermeni sorununun Ermeni irkinin imhasiyla cozulmesi diye ozetlemisti.
Bu katliamdan sonra cok dinli ve mezhepli Osmanli Imparatorlugu ndan geriye icinde Hiristiyan ogeler barindirmayan bir ulus kaldi. 20. yuzyilin basinda Turkiye nin 2.3 milyon civarindaki Ermeni nufusu artik 60 bini gecmez ki onlarin da cogu Istanbul da. Modern Turkiye Cumhuriyeti onceleri vicdansizca bu suctan yararlandi ardindan yepyeni lekesiz uydurma bir Stalinvari tarihle islenen sucu yok saydi. Aslinda olay bu kadarla kalabilir her sey yolunda gidebilirdi. Suclu devletin istedigi de buydu...
Milliyetci kampanya durdurulmali
Ama Turkiye fazla ileri gitti ve militan inkârciligi yuzunden istedigi sonucun tam aksiyle karsilasti: Fransa dan Almanya ya Isvicre den Kanada ya Rusya dan Arjantin e kadar onlarca parlamento soykirimi taniyan yasalar cikardi. Ankara bugun kalkmis kucuk ve ofkeli Ermeni devletini tarihi beraberce arastirmaya davet ediyor. Ama Turkiye nin tavrindaki bu degisiklik daha ziyade Ermenilerle Turkler diyalog icinde bahanesiyle uluslararasi toplumun soykirimi tanimasini durdurmayi amaclayan bir manevraya benziyor.
Zira Turkiye bir yandan da soykirimdan soz edenleri hapse atabilecegi yasalar cikarmaktan geri kalmiyor; tipki ceza kanununun 305. maddesi gibi. Gorunusteki bu acilimin samimiyeti nerede o zaman? Bu teklif aslinda sucun kamu alaninda tartisilmasini onleme siyasi boyutunu zayiflatarak olayi basit bir uzmanlarin arastirdigi konu ya indirgeme cabasindan baska bir sey degil. Bu strateji carpik bir etki yaratarak bazi tarihcilerin anma yasalari uzerine imzaladigi ilanlarla daha da guclendi. Turk devletinin slogani su: Tarih yazmak meclisin isi degildir. Oysa egemen temsilcilerin hukuk talep etmesinde bir yanlislik yok.
Dahasi bize gore yasli kitanin egemenligini Turkiye ile paylasmaya cagrildigi bir donemde bu tur davranislar tam da yerinde ve zamaninda gerceklesiyor. Turkiye nin sonuclarini kendi sinirlari icinde bile hissetmeye basladigi bir konuda gerceklere gozlerini yummayi birakmasi kendi menfaati acisindan daha uygun olacak. Avrupa birkac senedir Ankara nin hazirladigi ve finanse ettigi atesli bir milliyetciligin ilk dalgalarina maruz kaliyor. Internette her yerde bulabileceginiz bu hareket bazi medya organlarinda yer satin alarak siyasetcilere rusvet vererek ve sokaklara tasarak kendini gosteriyor. 18 Mart ta Lyon da duzenlenen gosteride yuzlerce bozkurt Ermeni soykirimini anma yasasinin cikarilmasina karsi yurumustu. Bu gosteriler temel ahlak anlayisindan ve demokratik degerlerin yanlis yonlendirilmesinden oteye gecildigini kamu duzenine el atilmaya baslandigini gostermisti.
Bu kin ve siddet yuvalari iyice kontrolden cikmadan onlara Dur denilmesi sart. Bunu yapabilmek icin de milleti temsil edenler Sosyalist Parti nin teklif ettigi yasa tasarisini kabul etmeli.
Tarihcilere gelince onlar da uluslararasi soykirim tarihcileri dernegi orneginden ders almali. Dunyanin en iyi tarihcilerinden olusan bu dernek 7 Haziran da bir yazi kaleme aldi. Bu yazi herhangi bir parlamentoyu soykirimi tanidi diye kinamiyordu Turkiye Basbakani Tayyip Erdogan dan Almanya nin Holokost ta yaptigi gibi Turkiye nin de Ermeni soykiriminda onceki yonetimlerin sorumlulugunu kabul etmesini talep ediyordu.
(Eski ASALA lideri Ermenistan dan Haberler -Nouvelles d Armenie- gazetesi direktoru 18 Mayis 2006)
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com