Soykirimin hicbir dayanagi yok -
Istanbul Universitesi Rektoru Prof. Dr. Mesut Parlak soykirimi kavraminin bir insanlik sucu oldugunu ve hukuki dayanaginin bulunmadigini soyledi.
1948 yilinda butun dunya tarafindan kabul edilen soykirim yasasinin cikarildigini hatirlatan Parlak bunun 1915 yilini kapsamadigina dikkat cekti. Parlak hukuki olarak Turklerin soykirim yaptigini kimsenin ileri suremeyecegini ifade etti. Uzulerek soyluyorum bazi ulke parlementolari 1915 olaylarini soykirim olarak kabul etmislerdir. Hukukun temel ilkelerinden olan hic kimse sucu kanitlanilincaya kadar suclu degildir’ ilkesine ters hareket edilmistir. diyen Rektor bu kararlari yeterli arastirma yapilmamasina ve bilgisizlige bagladi. Rektor Prof. Dr. Parlak 1915 olaylarinin soykirim olarak degerlendirilmesinin altinda siyasi fanatizmin yattigini savundu. Toplumlar zaman zaman icine dustukleri saplantilar sebebi ile aci verici olaylara sebep olabilmektedirler. Soykirim saplantilarina kapilmis toplumlar icin kaygi duyuyorum.” diye konusan Parlak en tehlikeli cikmazin siyasi fanatizm oldugunun altini cizdi.
Istanbul Universitesi tarafindan duzenlenen ve 3 gun surecek Turk-Ermeni iliskilerinde yeni yaklasimlar’ konulu sempozyum basladi. Sempozyumun yapildigi kampus cevresinde Cevik Kuvvet ekiplerinin siki guvenlik tedbirleri almasi dikkat cekerken acilista Birinci Dunya Savasi’nda olen butun insanlar icin saygi durusunda bulunuldu. Saygi durusunun ardindan Ferikoy Ermeni Ilkogretim Okulu’ndan Ermeni asilli Katyan Halacoglu Istiklal Marsi’nin 2 dortlugunu siir olarak okudu. Sempozyuma Basbakan Recep Tayyip Erdogan Disisleri Bakani ve Basbakan Yardimcisi Abdullah Gul Devlet Bakani ve Basbakan Yardimcisi Abdullatif Sener ile Ilker Basbug da birer basari telgrafi gonderdi. Rektor Prof. Dr. Mesut Parlak’in yaptigi acis konusmasinin ardindan Ermeni Surp Takavor Kilisesi Korosu 10. Yil Marsi’ni okudu.
Sempozyumun acilis oturumunda konusan Ataturk Arastirma Merkezi Baskani Prof. Dr. Mehmet Saray tarihte Turkler kadar hicbir milletin farkli dinlere hosgoru ve tolerans ile yaklasmadigini savundu. Saray Selcuklu Devleti’nin hukumdarlarindan olan Meliksah ile Alparslan’in farkli dinlere gosterdikleri hosgorunun yaninda fakir olanlara da maddi yardimda bulunduklarini ileri surdu. Turkleri dunyanin en asil milleti’ olarak degerlendiren Saray 6 yuzyildan fazla ayakta kalan Osmanli Devleti`nin bu denli buyuk olmasinin temelinde de gayrimuslimlere gosterdigi hosgorunun yattigini belirtti.
Ermenilerin basina gelenin soykirim oldugunu savunan Israil Open Universitesi’nden katilan Prof. Dr. Yair Auron Buradaki insanlarin bunu kabul etmesinin zor oldugunu biliyorum. Her toplum kendi tarihini incelemelidir. 1915 yilinda bazi korkunc seyler oldu.” ifadelerini kullandi. Soylediklerinin Turk insanini incitmemesini umdugunu kaydeden Auron Ermeni taraftarligi ya da Turk karsitligi olarak da degerlendirilmemesini istedi. Oturumu yoneten Turk Tarih Kurumu Baskani Prof. Dr. Yusuf Halacoglu’nun Sadece hatirat ile diger kaynaklara bakilmadan soykirim suclamasi yapilabilir mi?’ sorusu uzerine Prof. Dr. Auron inceledigi anilarin farkli zamanlarda ve farkli yerlerde bulunan insanlar tarafindan yazildigina dikkat cekti. Bircok kaynaga baktigini anlatan Auron yaptigi calismanin konuya yeni bir yaklasim sagladigini ileri surdu.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com