Fransa Ermeni anitini sit alanina dikiyor -
Ataturk icin yer bulamayan Fransa Paris in ardindan Lyon’a da sozde soykirim aniti dikiyor. Hem de sit alanina.
2006’yi Ermeni yili’ ilan eden Fransa sozde soykirim aniti dikmeye devam ediyor. Paris’in ardindan Lyon Belediyesi de UNESCO Dunya Mirasi Listesi’ne kayitli degisiklik yapilmasi yasaklanan alana Ermeniler icin anit insa edecek. Tarihî dokunun degistirilecegi’ gerekcesiyle anita karsi cikan sivil toplum orgutleri de karara engel olamadi. Heykel sozde Ermeni soykiriminin yildonumu olan 24 Nisan’a yetistirilecek. Fransizlar Paris’te Ataturk’un heykeline yer bulamamisti. Turkiye’nin eski Buyukelcisi Uluc Ozulker Ataturk aniti icin buyuk caba sarf etmis; fakat sonuc elde edememisti.
Proje Lyon Belediye Meclisi’nde uzun sure tartisildi. Baskan Denis Broliquier 35 bin Euro’ya mal olacak anitin yerine ve butcesine karsi cikti. Muhafazakar Halk Birligi Hareketi ve Lyon Birligi uyesi encumenler de baskana destek verdi. Ancak Sosyalist Partili uyelerin oylariyla proje onaylandi. Anitin dikilecegi Antonin-Poncet Meydani Lyon’un en guzel mekanlarindan birisi. Bolge Birlesmis Milletler Egitim Bilim ve Kultur Orgutu’nun (UNESCO) korumasi altinda. Fransizlar 2001 yilinda Ermeni orgutlerinin baskisiyla Paris’teki Seine Nehri kiyisina da Komitas soykirim aniti dikmisti.
Soz konusu alan 1991’de UNESCO tarafindan korumaya alinmisti. Fransa’daki Ermenilerin govde gosterisine donusen Komitas heykeli unlu Champs-Elysee caddesinin cok yakininda turistlerin ugrak yeri olan bir meydanda bulunuyor. 2001’de sozde soykirimi taniyan bir yasa cikaran Fransa 2006’yi da Ermeni yili ilan etti. Fransa’da bes yuz bine yakin Ermeni yasiyor. UNESCO’nun 1972 tarihli Dunya Kulturel ve Dogal Mirasini Koruma Sozlesmesi listeye alinan yerlerin oldugu gibi korunmasini ve dokusunun hic bir sekilde bozulmamasini ongoruyor. Fakat Sozlesme’de buna engel olabilecek hukukî bir mekanizma bulunmuyor. UNESCO Nemrut’a yol yapiminda oldugu gibi itirazda bulunabiliyor. Konuya iliskin Zaman’a bilgi veren UNESCO kaynaklari ozellikle kamuoyundan sikayet olmasi durumunda kurallara uymayan Fransa uzerinde baski kurulabilecegini ifade ediyor. Gundeme gelmesi halinde orgutun Fransa’dan bilgi isteyecegini belirten kaynaklar Dunya Miras Listesi Komitesi’nin de doku degisecek sekilde degisiklik yapildigina karar vermesi halinde bu bolgelerin Dunya Tehlike Altindaki Miras Listesi’ne alinmasinin soz konusu olabilecegini bildirdi. Dunya mirasi listesinde yer alan yerler gerektigi gibi korunmamasi ve varolan dokusunun degistirilmesi durumunda bu listeye aliniyor. Dunya Miras Listesi’nde yer alan Istanbul’un da gerektigi gibi korunamadigi gerekcesiyle listeden cikarilacak Tehlike Altindaki Miras Listesi’ne konulmasi gundeme gelmisti. Istanbul’u izleme altina alan UNESCO onlemler icin Turkiye’ye iki yil daha sure verdi.
Ataturk anitina yer bulamadilar
En gozde mekanlarini Ermenilere acan Fransizlar dunyanin bir cok unlu simasinin heykelinin bulundugu Paris’te Turkiye Cumhuriye’nin kurucusu Mustafa Kemal Ataturk’un heykeline yer bulamadi. Turkiye’nin uc ay once gorev suresini tamamlayan Paris Buyukelcisi Uluc Ozulker heykelin dikilmesi icin Fransiz makamlari nezdinde buyuk caba sarf etmis; fakat sonuc elde edememisti. Turk Buyukelciligi heykel icin elcilik binasinin da bulundugu Paris’in 16. bolgesine basvuruda bulundu. Ancak yetkililer heykel icin Prenses Lamballe Satosu’nun duvarini onerdi. Turk Buyukelcilige de bu fikre sicak bakmayinca girisimler sonucsuz kaldi. Fransa’da 450 binden fazla Turk vatandasi yasiyor.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com