Ilerleme Raporu tatli-sert -
2004 raporunda Kurtlerle Alevileri azinlik diye tanimlayan AB Komisyonu bu yil tanimlamayi dogrudan yapmaktan vazgecti. Raporda Lozan da tanimlanmis azinliklar disindakilere azinlik olarak tanimlanabilecek topluluklar denildi
AB Komisyonu nun hazirladigi Ilerleme Raporu nda azinlik haklari yine onemli bir yer tutarken gecen yil Kurtleri ve Alevileri azinlik olarak tanimlayan komisyon bu yil bu tanimlamayi dogrudan yapmaktan kacindi.
Raporda Turkiye nin azinlik haklarina iliskin politikalarda gecen yildan bu yana bir degisiklik olmadigi belirtilirken 1923 te Lozan da tanimlanmis mevcut azinliklar disinda azinlik olarak tanimlanabilecek topluluklar oldugu vurgulandi ancak bu gruplar isimlendirilmedi.
Turk yetkililerin azinlik uygulamalari konusunda Lozan Antlasmasi ni temel aldiklarini vurgulayan rapor bu belgeye gore de sadece Musluman olmayanlarin azinlik kabul edildigine dikkat cekiyor. Turkiye de sadece Museviler Ermeniler ve Rumlar in azinlik goruldugunu belirten rapor Oysa Turkiye de ilgili uluslararasi standartlar ve Avrupa standartlari isiginda azinlik olarak nitelenebilecek baska topluluklar da var ifadelerini kullaniyor.
AB nin yaklasimlari da goz onunde bulunduruldugunda bu tanimdan akla ilk gelen unsur Kurtler oluyor. Ancak AB bu kez 2004 te oldugu gibi acik sekilde Kurtler ifadesini kullanmiyor. Gecen yilki raporda azinliklar sayildiktan sonra Bununla birlikte Kurtler de dahil olmak uzere Turkiye de baska topluluklar da var denilirken bu yil genel bir soylem benimsenmesinde Ankara nin tepkisinin etkili oldugu belirtiliyor.
Azinlik topluluk oldu
Ilerleme Raporu Alevilerin durumunda da degisiklik gormuyor. Ancak Kurtler icin benimsenen yaklasim Aleviler icin de gecerli olmus. Gectigimiz yil Aleviler den Sunni olmayan Musluman azinlik olarak bahseden Ilerleme Raporu nda bu kez Sunni olmayan Musluman topluluk olarak bahsediliyor. Alevilerin halen dini topluluk olarak taninmadigini vurgulayan rapor Diyanet te temsil edilmediklerini de kaydediyor. Ibadet yeri acmakta zorluklarla karsilastilarini kaydeden Aleviler in ibadet yeri olan cemevlerinin yasal statuye sahip olmadiklari da vurgulaniyor. Alevi cocuklarinin da okullarda Sunnilere yonelik din egitimi aldiklari raporun dikkat cektigi unsurlar arasinda yer aliyor. Avrupa Konseyi belgelerine atif yapilan raporda din derslerinin secmeli olmasi ya da tum dini inanislari kapsamasi tavsiyesi dile getiriliyor.
Raporda Ekim 2004 te Insan Haklari Danisma Kurulu tarafindan yayimlanan bir calismanin Lozan Antlasmasi nin dar yorumlanmasina dikkat cektigi ve Turkiye yi azinliklara iliskin politikasini uluslararasi standartlarla uyumlastirmaya tesvik ettigi belirtiliyor.
Ozel oneme sahip
Ayni calismada azinlik politikalari baglaminda Anayasa ve ilgili yasalarin da gozden gecirilmesi gerektiginin vurgulandigi hatirlatiliyor.
Turkiye nin kabul ettigi Birlesmis Milletler in azinlik haklariyla ilgili belgelerine cekince koydugunu dile getiren Ilerleme Raporu Bunlar azinlik haklarinin korunmasinda daha fazla adim atilmasini engelleme yonunde kullanilabilir deniliyor.
Turkiye nin Avrupa Konseyi bunyesinde hazirlanan ve ulusal azinliklarin korunmasi konulu belgeleri de imzalamadigini belirten rapor Azinliklarin siklikla de facto ayrimcilikla karsi karsiya kaldiklari ve asker ve yonetim kademelerinde yer almada zorluk cektikleri dusunulurse bu ozel bir oneme sahip ifadeleri kullaniliyor. Rapor ders kitaplarinda azinliklara iliskin olarak kullanilan guvenilmez hain ve devlete zararli gibi ifadeleri de elestiriyor.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com