Olumu gosterip sitmaya razi etmek -  
 
	
 
	
	
	 
	 
	
	Avusturya nin imtiyazli ortaklik israri  Avrupa Birligi ni (AB) kilitlemis gorunuyor. Viyana nin israri nedeniyle AB  cerceve belgesine nihai seklini veremiyor. Avusturya  Turkiye icin imtiyazli ortaklikta diretirken  Hirvatistan la muzakerelerin acilmasini da istiyor.
Viyana nin amaci nedir?
En deneyimli diplomatlarimizdan CHP Milletvekili Sukru Elekdag  Viyana nin tutumunu  AB icindeki Turkiye karsiti cephenin bir taktigi olarak yorumluyor.
Avusturya nin onculugunu ve sozculugunu yaptigi Turkiye karsiti cephenin izledigi taktikle ilgili olarak yaptigi benzetme de su:
Olumu gosterip sitmaya razi etmek.
Amac baska
Elekdag a gore Avusturya nin bu taktiginin amaci  Turkiye nin dikkatini imtiyazli ortaklik konusuna cekmek. AB  imtiyazli ortaklik ongorusunun Turkiye nin kirmizi cizgisi oldugunu biliyor. Ankara  bunun cerceve belgede telaffuzu halinde masaya oturmayacagini aciklamisti. Simdi  Viyana imtiyazli ortaklikta son ana kadar israr edip Ankara ya olumu gosterecek  son anda da vazgecerek sitmaya razi edecek. Sitma  cerceve belgesindeki agir ve ozel kosullar oluyor.
Avusturya bu taktigi basariya ulastirirsa  bu arada Hirvatistan la muzakerenin baslamasini da saglamaya calisacak. Elekdag  Avusturya nin Hirvatistan duyarliligina din dayanismasi diyor.
Imtiyazli ortaklik ongorusu
Sukru Elekdag  cerceve belgesi taslagindaki hukumlerin Turkiye icin acikca telaffuz edilmese bile ozunde imtiyazli ortaklik ongordugu gorusunde. Cerceve belgenin tasidigi kosullar birlikte degerlendirildiginde ortaya ikinci sinif bir uyelik ciktigini vurguluyor.
Bu yargiya varmasinin nedenlerini de soyle acikliyor:
Muzakerenin ucu acik  sonuclari garanti edilmiyor. Serbest dolasim dahil cesitli alanlarda kalici kisitlamalar ongoruyor. Uye olmasa bile Turkiye nin AB yapilarina siki sikiya baglanmasi oneriliyor. Kibris in tumunu temsilen Guney Kibris in taninmasini  Kibris Turku nun azinlik olarak Rumlara teslim edilmesini amaclayan bir surec ongoruluyor.
Soykirim kosul
Elekdag  muzakere cerceve belgesinin Avrupa Parlamentosu nun (AP) aldigi Ermeni soykirimi kosulunu  Turkiye nin kabul etmesini de hukum altina aldigini vurguluyor. Bu konuda Basbakan Erdogan in eksik bilgilendirildigine dikkat cekerek  belgenin 8. maddesinin AP kararlari ve deklarasyonlarini da Turkiye nin uymasi gereken karar ve belgeler olarak tanimladigini belirtiyor. Bu durumda Turkiye acisindan Ermeni soykirimini tanima gibi bir kosulun da metne girmis olduguna isaret ediyor.
Iki duzlem
CHP li Sukru Elekdag  AB uyeliginin Turkiye icin dogru ve onurlu bir hedef oldugunu vurguladiktan sonra su oneriyi yapiyor:
Turkiye  bundan sonra AB ile iliskisini iki duzlemde yurutmelidir. Bunu da AB ye acikca soylemelidir.
Birinci duzlem  muktesebat iliskisidir. Turkiye  AB muktesebatini en iyi sekilde uygulamalidir. Bunu gostermelidir. Insan haklari  hukukun ustunlugu  demokrasi alanlarinda en iyisini yapmalidir.
Ikinci duzlemde ise Kibris  Ege  Lozan baglaminda azinliklar gibi konularda tam uyelik sozu almadan muzakere etmeyecegini aciklamalidir. AB ye  Helsinki zirvesinde Turkiye ye verilen sozun tutulup tutulmayacagini acikca sormali ve tutulacagina iliskin guvence aldiktan sonra bu konularda isbirligine yonelebilecegini belirtmelidir.
AB konusuna basindan beri siyasi kimliginden cok diplomat kimligiyle yaklasan Elekdag in onerileri hukumet acisindan uzerinde durulmaya deger.
	
	 
Bu haber  kaynağından gelmektedir. 
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı ()  ve yazarına ait olup,
 bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com