Olumu gosterip sitmaya razi etmek -
Avusturya nin imtiyazli ortaklik israri Avrupa Birligi ni (AB) kilitlemis gorunuyor. Viyana nin israri nedeniyle AB cerceve belgesine nihai seklini veremiyor. Avusturya Turkiye icin imtiyazli ortaklikta diretirken Hirvatistan la muzakerelerin acilmasini da istiyor.
Viyana nin amaci nedir?
En deneyimli diplomatlarimizdan CHP Milletvekili Sukru Elekdag Viyana nin tutumunu AB icindeki Turkiye karsiti cephenin bir taktigi olarak yorumluyor.
Avusturya nin onculugunu ve sozculugunu yaptigi Turkiye karsiti cephenin izledigi taktikle ilgili olarak yaptigi benzetme de su:
Olumu gosterip sitmaya razi etmek.
Amac baska
Elekdag a gore Avusturya nin bu taktiginin amaci Turkiye nin dikkatini imtiyazli ortaklik konusuna cekmek. AB imtiyazli ortaklik ongorusunun Turkiye nin kirmizi cizgisi oldugunu biliyor. Ankara bunun cerceve belgede telaffuzu halinde masaya oturmayacagini aciklamisti. Simdi Viyana imtiyazli ortaklikta son ana kadar israr edip Ankara ya olumu gosterecek son anda da vazgecerek sitmaya razi edecek. Sitma cerceve belgesindeki agir ve ozel kosullar oluyor.
Avusturya bu taktigi basariya ulastirirsa bu arada Hirvatistan la muzakerenin baslamasini da saglamaya calisacak. Elekdag Avusturya nin Hirvatistan duyarliligina din dayanismasi diyor.
Imtiyazli ortaklik ongorusu
Sukru Elekdag cerceve belgesi taslagindaki hukumlerin Turkiye icin acikca telaffuz edilmese bile ozunde imtiyazli ortaklik ongordugu gorusunde. Cerceve belgenin tasidigi kosullar birlikte degerlendirildiginde ortaya ikinci sinif bir uyelik ciktigini vurguluyor.
Bu yargiya varmasinin nedenlerini de soyle acikliyor:
Muzakerenin ucu acik sonuclari garanti edilmiyor. Serbest dolasim dahil cesitli alanlarda kalici kisitlamalar ongoruyor. Uye olmasa bile Turkiye nin AB yapilarina siki sikiya baglanmasi oneriliyor. Kibris in tumunu temsilen Guney Kibris in taninmasini Kibris Turku nun azinlik olarak Rumlara teslim edilmesini amaclayan bir surec ongoruluyor.
Soykirim kosul
Elekdag muzakere cerceve belgesinin Avrupa Parlamentosu nun (AP) aldigi Ermeni soykirimi kosulunu Turkiye nin kabul etmesini de hukum altina aldigini vurguluyor. Bu konuda Basbakan Erdogan in eksik bilgilendirildigine dikkat cekerek belgenin 8. maddesinin AP kararlari ve deklarasyonlarini da Turkiye nin uymasi gereken karar ve belgeler olarak tanimladigini belirtiyor. Bu durumda Turkiye acisindan Ermeni soykirimini tanima gibi bir kosulun da metne girmis olduguna isaret ediyor.
Iki duzlem
CHP li Sukru Elekdag AB uyeliginin Turkiye icin dogru ve onurlu bir hedef oldugunu vurguladiktan sonra su oneriyi yapiyor:
Turkiye bundan sonra AB ile iliskisini iki duzlemde yurutmelidir. Bunu da AB ye acikca soylemelidir.
Birinci duzlem muktesebat iliskisidir. Turkiye AB muktesebatini en iyi sekilde uygulamalidir. Bunu gostermelidir. Insan haklari hukukun ustunlugu demokrasi alanlarinda en iyisini yapmalidir.
Ikinci duzlemde ise Kibris Ege Lozan baglaminda azinliklar gibi konularda tam uyelik sozu almadan muzakere etmeyecegini aciklamalidir. AB ye Helsinki zirvesinde Turkiye ye verilen sozun tutulup tutulmayacagini acikca sormali ve tutulacagina iliskin guvence aldiktan sonra bu konularda isbirligine yonelebilecegini belirtmelidir.
AB konusuna basindan beri siyasi kimliginden cok diplomat kimligiyle yaklasan Elekdag in onerileri hukumet acisindan uzerinde durulmaya deger.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com