Icimizdeki Ermeni asilli Turkler - Haber Arşivi 2001-2011
28 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Սիմ / Ժամ : Հոթապեալ

Haber Arşivi 2001-2011 :

13 Mayıs 2005  

Icimizdeki Ermeni asilli Turkler -

Icimizdeki Ermeni asilli Turkler

Ermeni gazeteci Hrant Dink bu aciklamasiyla Ermeni Patrik ile eski Diyanet Isleri Baskani kardesti haberine yeni boyut getirdi. Agos Gazetesi Genel Yayin Yonetmeni Hrant Dink e gore tehcir sirasinda 150-200 bin Ermeni cocuk aileleri tarafindan yetimhane ya da komsularina birakildi. Ve bu cocuklar zamanla Muslumanlasti. Sayilari da kusaktan kusaga artti. ERIVAN HIC ARASTIRMADI Dink in Eski Ermeni Patrigi de boyle olabilir dedirten aciklamalari soyle devam ediyor: Anadolu da bircok kisi hâlâ Dedem Ermeni ydi der. Ermenistan kaynaklari ise bunu hic arastirmadi. Kayit disi cocuklar akrabalarini ariyor Hrant Dink Ermeni tehcirinde 150 bin cocugun korumak amaciyla birakildigini bugun Anadolu nun akrabalarini arayan Ermeniler le dolu oldugunu soyluyor. Almanya Ermeni Cemaati onderi Bekciyan in Yeni Aktuel dergisine yaptigi Ermeni Patrigi Kalutsyan ile eski Diyanet Isleri Baskani Lutfi Dogan anne bir kardestiraciklamasi Ermeni tehcirinden bugune uzerinde cok konusulmayan hem Turkiye nin hem de Ermenistan in ciddi bir arastirma yaptirmadigi geride kalan Ermeniler i yeniden gundeme getirdi. Aileler yolculugun tehlikelerinden korumak icin zor bir karar verip ozellikle cocuklarini geride birakmisti. Bir kismi yetimhanelere kayitli olarak teslim edilmis savastan sonra birbirlerine kavusmustu. Ama komsulara yakin bilinen cevredeki insanlara kayitsiz olarak birakilanlarin izini bulmak mumkun olmadi. Onlar topluma karisarak Muslumanlastirildilar. ARASTIRMADILAR Agos Gazetesi Genel Yayin Yonetmeni Hrant Dink e gore geride birakilanlarin sayisi yaklasik 150 bin. Dink bu cocuklara iliskin ne Ermenistan da ne Turkiye de arastirma yapilmadigini belirterek gerekceleri soyle anlatti: Turkiye de kalanlara ne oldugunun arastirilmamasinin nedeni belli bu konu zaten tabulastirildi hicbir ayrinti gozonune alinmadi. Yabanci kaynaklarin elinde veri yoktu. Ermenistan kaynaklari ise kalanlari yok saydilar. Sonucta dunyaya bir rakam verilmisti 1.5 milyon Ermeni oldu diye. Bu nedenle bunlar yasamis olsalardi bile birer oluyduler... Cocuklar ya yetimhanelerde ya komsu ailelerde ya da yol uzerinde giderken vicdanli ya da vicdansiz insanlarin elinde kalmislar ve Musluman nufusa karismislar. O gunden bugune gelen Ermeni donmelerinin soyu arastirildiginda bunun cok buyuk sayilara ulasacagini dusunuyorum. Bugun Anadolu yu dolastiginizda hemen her yerde bircok ailelerde Benim de dedem ninem Ermeniydi diyenlere rastlayabiliyorsunuz. GOKCEN IDDIASI Ermeni Patrigi Kalutsyan ile eski Diyanet Isleri Baskani Dogan in anne bir kardes oldugu konusunun Ermeni cemaatinde bilinen bir olay oldugunu soyleyen Dink Ataturk un manevi evlatlarindan Sabiha Gokcen in de tehcir sirasinda kalan cocuklardan oldugunu iddia ediyor: Sabiha Gokcen in Ermeni yetimhanesinden Ataturk un aldigi evlatlik oldugu iddialarini gazetede yansittim ama inanilmaz bir tepkiyle karsilastim. Kalanlari konusmanin cok onemli oldugunu dusunuyorum. Bana her gun onlarca mesaj geliyor Anadolu nun degisik kentlerinden. Bu insanlar gecmisteki Ermeni akrabalarini arayan insanlar. Sayisini anlatamam.

Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+