50 yil once yikacaktik simdi 2 trilyona onariyoruz - Haber Arşivi 2001-2011
27 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Վահագն / Ժամ : Խաւարակ

Haber Arşivi 2001-2011 :

25 Ağustos 2005  

50 yil once yikacaktik simdi 2 trilyona onariyoruz -

50 yil once yikacaktik simdi 2 trilyona onariyoruz

Van Golu nde bulunan Akdamar Adasi ndaki Ermeni Kilisesi ni yikilmaktan yazar Yasar Kemal kurtarmisti. Cok sukur 50 yilda tarih bilincimiz epey gelisti. Simdi ayni kilise Valilik tarafindan 2 trilyon lira harcanarak restore ediliyor Yil 1951. Gunlerden 25 Haziran. Bu tarih unlu Akdamar Kilisesi nin balyoz darbelerine kurban gitmekten son anda kurtuldugu tarih. Kurtaricilari mi? Basta Van in bilge adami îlyas Kitapci Yuzbasi Operator Dr. Cavit Bey dunya capindaki yazarimiz Yasar Kemal ve Cumhuriyet Gazetesi Basyazari Nadir Nadi. Bu ilginc oykuyu gazeteci Azer Bortacina yeni kitabi Comert Topraklarin Masali: Dogu Anadolu da Yasar Kemal in agizmdan soyle anlatiyor: Tatvan dan vapura bindim Van a gidiyorum. Geminin guvertesinde bir subayla tanistim. Yuzbasi su talihe bakin iyi ki sizinle karsilastik. Burada Akdamar Adasi nda Ermenilerden kalma bir kilise var. Bir yapi baseseri. Bugunlerde bunu yikiyorlar. Yarin sizi oraya goturecegim. Bu kilise bu topraklarin eseri kim yaparsa yapsin. Bana ve ulkemize yardim edebilir misiniz? Cok yeni bir gazeteciyim elimden ne gelir ki.. ...Akdamar adasina dogru yola ciktik. Kiliseye daha sira gelmemisti ya kilisenin yanindaki kucuk sapeli hemen hemen yikmislardi. Yuzbasi: Ben gelinceye kadar bu kiliseye bir kazma bile vurmayacaksiniz. Ben Valiye gidiyorum diye buyurdu. Isciler hazirola durdular iscilerin basi basustune komutanim dedi. Van a geldik. Cumhuriyet Van temsilcisi îlyas Kitapci ile gazeteye telefon actik. Birkac saat sonra Nadir Bey karsimdaydi. Olayi anlattim. Nadir Bey: Uzulmeyin dedi. Avni Bey bu isi halleder. Onu iyi taniyorum uygar bir kisidir. Avni Basman o yil Milli Egitim Bakani ydi. iki gun sonra Ilyas Kitapci Yuzbasi Dr. Operator Cavit Beyle otelime geldiler. Sevinc icindeydiler. Avni Basman Valiye yikimi durdurmalari icin telgraf cekmis. Akdamar Kilisesi nin kurtulus gunu 25 Haziran 1951 gunudur. Ermenileri bekliyoruz Van Valisi Mehmet Niyazi Tanilir a simdi Akdamar Kilisesi nin durumunu soruyuroz. iste anlattiklari: Yasar Kemal in bu olayi yasadigi yillarda malesef ulkemizde ve devletimizde kultur varliklarini koruma bilinci yoktu. Artik oyle degil. Hukumetimiz kilise ya da cami ayrimi yapmadan tum dini ve kulturel degerlere sahip cikmakta ve onlara karsi tum ozeni gosteriyor Akdamar adasindaki Ermeni kilisesi 2 trilyonluk butcesiyle guzel bir projeyle yemden onarilip aslina uygun olarak restore ediliyor. 1000 yil once kilise yapiminda kullanilan taslarin cikartildigi tas ocagindan yeniden tas cikartip kiliseye getirdik Italya dan tas isleri icin uzmanlar geldi. Van a son yillarda cok turist geliyor ama malesef Ermeniler gelmiyor oysa atalarini dogdugu yasadigi topraklara gelmelerini isteriz. Kapimiz herkese acik.

Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+