Lahey e gidilecek -
Gul un Soykırımı kabul eden ulkelere dava acacagız acıklaması yankı uyandırdı. Turkiye 15 ulkenin mi yoksa birisinin mi Adalet Divanı na goturulecegini tartısıyor
Avrasya Stratejik Arastırmalar Merkezi Ermeni Arastırmaları Enstitusu Baskanı Omer Lutem soykırım tespitinin 1948 Birlesmis Milletler (BM) Soykırımın Onlenmesi Anlasması na gore Uluslararası Adalet Divanı na ait olduğunu ve Turkiye nin bu cercevede divana muracaatta bulunabileceğini soyledi. Dısisleri Bakanı Abdullah Gul un 15 ulkenin parlamentosunda onaylanarak tanınan Ermeni soykırımı iddiaları icin Soykırımı kabul edenlere dava acacağız acıklaması yankı uyandırdı. Turkiye konuyu Uluslararası Adalet Divanı na goturmek icin kapsamlı bir calısma surduruyor. 15 ulke parlamentosunun mu yoksa aralarından yalnızca birinin mi mahkemeye verileceği uzerinde detaylı teknik calısmalar yurutuluyor. Tek bir ulkeyle mahkemede hesaplasılması durumunda buradan cıkacak kararın emsal niteliği tasıyacağı kaydediliyor. Dısisleri kaynakları soykırım iddialarının Ermenistan a ait olduğu ve iddia sahibinin konuyu mahkemeye tasıması gerektiği yonundeki tezlere iliskin olarak da Dunyada birtakım gercekler var. Onların mahkemeye goturmesini beklemekle olmuyor dediler.
Tespiti Divan yapar
Emekli Buyukelci Lutem su değerlendirmeyi yaptı: Bir devletin soykırım sebebiyle sorumluluğunun tespiti Uluslararası Adalet Divanı na ait. Ancak Divan kendi kendisine harekete gecmiyor. Muracaat edilirse Divan tespit gorevini yukleniyor.
Kimin muracaat edeceğiyle ilgili bir duzenleme bulunmadığını belirten Lutem sunları soyledi: Bu kararları aldınız. Neye istinaden aldınız? dendiği andan itibaren karsı tarafın vereceği bir cevap yok. Almanya ve Belcika nın gerekcesinde Soykırımı BM de kabul etti diyor. Kesinlikle boyle bir sey yok. BM İnsan Hakları Alt Komisyonu na 1985 te jenosit ile ilgili genel bir rapor verilmisti. Bu raporun icinde Turkiye nin de ismi geciyordu. Bu rapor alt komisyona geldi. Turkiye itiraz etti ve o komisyonda kaldı. Yukarıya cıkmadı. Cunku alt tan insan hakları komisyonuna oradan Ekonomik ve Sosyal Konsey e ve Kurul a gidiyor bir seyin kabul edilmesi icin. 2000 de de BM sozcusunun Ermeni soykırımı kabul edilmedi diye acıklaması var.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com