Hristos Anesti! İyi Bayramlar -
Ortodoksların buyuk bayramlarından biri Noel ise digeri de Hazreti İsa nın once carmıha gerilerek olduruldugu daha sonra ise aynen kehanetlerde yazılı olduğu bicimde dirilmesinin kutlandığı Paskalya Bayramı dır.
Dinsel inancların bir ozelliği vardır: Ne kadar inanılmaz olurlarsa onlara iman edenlerin inancı da o kadar buyuk oluyor. Dolayısıyla bunların tartısması da yapılmaz. Yapılamaz.
Biz de burada yazdıklarımızı tartısmaya acmayacağız. Olsa olsa herkesi herkesin inancına saygılı olmağa davet ederek Ortodoks Hıristiyanlar neye nasıl ve neden inanır onu vermeğe calısacağız.
Milliyetcilik akımının Osmanlı İmparatorluğu nun sınırlarını henuz zorlamadığı donemlerde İmparatorluğun icinde yasayan Ortodoksların ister Sırp ister Bulgar ister Yunan ister Arnavut hatta Arap yada baska bir ırktan olsun gozu Fener de olurdu.
Bu boyle de kalmaz Ekumenik Patrikhane olması nedeniyle dısarıdaki Ortodokslar da (orneğin Ruslar kısmen Polonyalılar v.b.) Fener Patrikhanesinden feyz alırdı.
Hıristiyanlıkta Hazreti İsa nın beseriyeti gunahlarından arındıracak ona cennetin kapılarını acacak Mesih olduğuna inanılır. Onun Allah ın oğlu daha doğrusu tek Tanrı nın uc ayrı unsurundan biri olduğuna iman edilmistir.
Tek Tanrı nın neden uc ayrı unsuru olduğu varsayımının izahı ise sudur: Hıristiyan inancında sevgi ask temel unsurdur. Yaratan; her sey sevgiden yola cıkarak yaratmıs yaratılandan da sevgi beklemistir.
Ancak evrendeki her seyden once yani ezelden var olan ve tek olan bu gucun sevgisini vermesi gereken bir sey olmalıdır. Bundan dolayı o tek varlık bir ucludur. Baba Oğul ve Ruh-ul Kudus ten olusur. (Kitapların yazdığı gibi bunlara iman edilirse edilir bilimsel yanıt aranmaz).
Yarattığı ve cok sevdiği insanoğlu doğru yoldan cıkınca onu yeniden kazanmak icin cok sevdiği biricik oğlunu yeryuzune gonderir. O Tanrısına iman etmis bir insanın nasıl davranması gerekiyorsa oyle davranır ve bu uğurda carmıha gerilmeğe en cileli bir bicimde can vermeğe razı olur. Sevgi inanc ve iman uğurunda oldurmenin değil olmenin doğru yol olduğunu gosterir.
Musluman sehitlerle Hıristiyan martirler arasındaki fark da zannedersem bu noktadadır. Musluman doğru bildiğinin uğruna savasırken olurse sahadet mertebesine ulasmıs sayılır.
Hıristiyan dininin oğretisi ise pasif direnci ve oldurmeden olmeyi oğretir. Buna iman edilmisse artık sorun yoktur. Esarette yasanıyorsa ozgurluk gunu gelecektir. Hazret-i İsa nın dirilisi bunun simgesidir. Kisi yada aile zor gunler yasıyorsa dirilis gelecektir. Hicbir dert hicbir cile Tanrının Oğlu nun bizim icin cek-tikleriyle kıyaslanamaz. Tek gerekli olan sabır ve imandır!..
simdi siz bana peki su pasif direnc yonteminin basarılı olduğu yerler oluyor mu diye soracak olursanız Mahatma Gandi orneğinden baska bir ornek su anda aklıma gelmiyor.
Paskalya Bayramı diğer onemli bir olayın da simgesidir. Kısın bittiğini Baharın geldiğini simgeler. Ortodokslar Paskalya yı Baharın ilk dolunayını izleyen Pazar gunu kutlarlar.
Kıs doğanın olduğu Bahar ise yeniden yasama donulduğu donemdir. Hayat toprağın her yanından fıskırır. Yesil diğer tum renklere galebe calar. Havanın kokusu değisir.
Paskalya kutlamaları Noel ve Yılbası nın aksine acık havada yapılır. Uzun (kırk gunluk) bir perhiz donemi yasanmıstır. Kırda atesler yakılır kuzular cevrilir. Gecen herkes Tanrı misafiridir.
Kokorecin tandırın tadına bakmadan bir bardak sarap icmeden gecip gidemez. Dolmalar salatalar ve diğer mezeler evden hazırlanıp getirilmistir. Masanın ustunde herkesin emrine amadedir.
Calgıcılar coktan ise baslamıs dune kadar ilahi okuyan koroların yerini almıslardır. Halk dansları revactadır ancak gencler modern danslara da sırtlarını cevirmez.
Koyun yada mahallenin gencleri daha bir yaklasır birbirine. Baharın da yardımıyla yeni asklar doğar evlilikler olur cocuklar doğar hayat devam eder. Fani insan bu yoldan olume galebe calar. Onunla dalga gecer.
Gunumuzde Rum nufusunun dramatik bir bicimde azalmasına karsın ananelerin kaybolmaması icin elden gelen her sey yapılıyor.
Orneğin Adalar Metropolit i sayın İakovos Buyukada daki kilisede yapılan Pazar gecesi ayininden sonra kilisedekilerle birlikte yemeğe oturur eski gunleri yasatmaya calısır. Bu yıl ben de onun davetlisiyim. Eğer sartlar musait olur da davete icabet edebilirsem inanıyorum ki ailemle birlikte guzel bir Paskalya yasamıs olacağım...
Kısaca...
Her zaman soylerim demokrasimiz gelisiyor! Genel Kurmay Baskanımızın son durum değerlendirmesi bunun kanıtı. Evrensel demokrasimiz once cevik bir demokrasiye donustu simdilerde daha bir ...ozlu koklu oldu. insallah yakında sıfatsız demokrasiye de kavusuruz.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com