Bayramınız Kutlu Olsun! -
27 Mart Pazar gunu Hristiyanlar İsa nın dirilis gunu olarak kabul ettikleri Paskalya yı Museviler ise Mısır koleliginden kacıslarını simgeleyen Pesah bayramını kutlayacak.
Nisan ayıyla beraber gunesli havalar yaklasıyor. Bu aylar bana hep ailecek gecirilen uc gunluk heyecanlı Paskalya hazırlıkları hatırlatıyor. Hatta ilkokuldayken daha da artar haftaya yayılırdı bunlar.
Ferikoy Merametciyan Ermeni İlkokulu nda hocalarımızın yardımlarıyla el emegiyle cizdiğimiz Viktorya boyalar pahalı diye suluboyalarla renklendirdiğimiz yumurtaların tadı artık buyuyup kalabalık Paskalya sofralarına katılamadığınız zaman daha da aranır oluyor.
Son birkac yıldır ise evlerimizde yasadığımız bu renkli kutlama Beyoğlu nda ve İstanbul daki bazı semtlerde pastane ve sus esyası satan vitrinlerinde de yasanır olmaya basladı.
Paskalya
Hristiyan dunyası 27 Mart ta İsa nın dirilis gunu kabul ettikleri Paskalya yı kutlayacaklar. Paskalya kutlamalarının en belirgin ozellikleri rengarenk boyanan yumurtalar yumurta ve tavsan seklindeki cikolatalarla paskalya corekleridir.
Ermeniler Paskalya Bayramı olarak bilinen Surp Zadik te (İsa nın Yeniden Dirilis Gunu) Kristos hariav i merelots (İsa olulerden dirildi) ve karsılığında Orhniyal e harutyun Kristos i (Kutlu olsun İsa nın dirilisi) diyerek bayramlasır.
Surp Zadik te insanlar birbirlerine kırmızı yumurta armağan eder. Yumurtalar geleneksel olarak kırmızıya boyanır ancak değisik renklerde boyanmıs olanları da vardır. Yumurta dunyayı simgeler. Dıs kabuk gokyuzunu zarı havayı akı denizleri sarısı ise yeryuzunu...
Kırmızı rengi ise İsa nın kanının tum dunyanın kurtulusu icin aktığını gosterir.
Surp Zadik te ayrıca sac orgusu biciminde paskalya coreği yapılır. Ertesi gun mezarlıklar ziyaret edilir. Olen aile fertleri icin mezarları basında dualar okunur.
Rumlar İsa nın carmıhta can verdiği Cuma gunu perhiz tutar et ve hayvansal gıda yemez. Cumartesi gecesine dek yas tutulur. Cumartesi gecesi cemaat kiliseleri doldurur ve tam saat 24.00 te herkes bir mum yakarak İsa nın dirilisini kutlamaya baslar.
Gece yarısından sonra eve donulduğunde kırmızı yumurta tokusturulur. Oğle yemeği icin zengin bir sofra kurulur. Sac orgusu biciminde yapılan Paskalya coreği ise Rumlarda da gunun vazgecilmez yiyeceğidir.
Suryaniler de diğer Hıristiyanlar gibi bu bayramda birbirlerine yumurta ya da yumurta formu tasıyan hediyeler sunarlar. Paskalya dan geriye ziyafet sofralarından paskalya coreklerinin ve cikolatalarının verdiği tat ve hazımsızlık kalır bir tek.
Bir cocuğun her bir akrabadan ve aile dostlarından ortalama bir yumurta aldığını varsayarsak Paskalya dan sonra okulların nicin birkac gun tatil olduğunu anlamamız zor olmayacaktır. Bu yumurtaları dayanamayıp yiyen miniklerin haline sukretmek gerek.
Museviler in Pesah ı
Musevilerin Mısır koleliliğinden kacısını simgeleyen Pesah 27 Mart ta kutlanıyor. Museviler bu bayramı o kacıs sırasında ekmeği mayalamaya bile vakit bulamadıklarım hatırlatması icin mayasız ekmek yiyerek kutlarlar.
Yumurtalar kaynatılır boyanır ve doğurganlığın sembolu olan tavsancıklarla doğanın uyanısını simgeleyen bahar cicekleriyle suslenir. Bunlar aile bireylerine arkadaslara hediye edilir; her zaman ilkbahara denk gelen ve ayın hareketlerini inceleyen karmasık hesaplara gore tarihi değisen bu bayramda pazar gunu sofralar suslenir.
Paskalya coreği tarifi
Bu kadar Paskalya sofrasından konusup da bir corek anlatmadan edemeyiz. Samatya daki meshur Dayday (Ermenice Amca) Pastanesi nin istanbul da dillere destan sakızlı coreğinin tarifini verelim o zaman.
Malzeme
1 kg un 300 gr seker 1.5 su bardağı sut 1 paket margarin 50gr maya 20 gr sakız 30 gr mahlep 4 yumurta cay kasığı ucu ile tuz.
Hazırlanısı
1 kg una sekeri sakızı mahlebi tuzu ekleyip karın. Ardından ortasına bir havuz yapıp sırasıyla kırdığınız dort yumurtayı erittiğiniz yağı ekleyin. Sutu 50 gr mayayı katıp bunu da havuza ekledikten sonra hamuru yoğurun ve ılık odada bekletin. Hamur mayalandıktan sonra orgu bicminde sekil verin ve 170 derece fırında 25 dakika pisirin.(AN/EU)
* Biz kucukken annem bu coreklerin altını cevirip bir yerine parayı mıhlardı. Sonra kesip dağıttıktan sonra bu para kime gelirse bereket o yıl onda olacak demekti. Siz de bu seklide evdeki cocukları sevindirebilirsiniz. Bende ise yaramıstı.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com