Fransa daki Turkiye tartismalari kabalasiyor -
Fransa Ulusal Meclisi Baskani Jean-Louis Debre Turkiye nin AB uyeligine yonelik tartismalarin ulkesinde bazen kaba ve kirici bir sekilde yapildigini ve bundan uzuntu duydugunu soyledi.
TBMM Baskani Bulent Arinc’in davetlisi olarak bugun Ankara’ya gelecek olan Debre ziyareti ve Fransa’daki Turkiye tartismalarini Zaman’a degerlendirdi. Fransiz Meclis Baskani onceki gun parlamentoda kabul ettikleri referandum tasarisinin Turkiye’yi hedef almadigini da savundu. Debre Fransizlarin Turkiye konusu uzerinden Avrupa cografi olarak nereden basliyor ve nerede bitiyor; ne cesit bir Avrupa insa etmek istiyoruz?” gibi sorular sorduklarini soyledi. Mesru normal ve demokratik tartismalarin bazen kaba ve kirici boyutlara ulastigina dikkat ceken Debre bu tur sapmalarin sebep oldugu olum-suzluklarin Turkiye gibi buyuk bir ulke ile iliskileri etkileyebilecegini soyledi.
Turkiye’nin AB uyeligi konusunun Fransiz kamuoyunda tutku ve heyecana sebep oldugunu belirten Debre bunun Turkiye tartismalarinin Avrupa’nin sinirlari ve AB’nin insasinin dogasina iliskin sorulari gundeme getirmesinden” kaynaklandigini ifade etti. Fransa Meclisi’ndeki parti grup baskanlariyla Turkiye’ye gelecek olan Debre Cumhurbaskani Basbakan Meclis ve Genelkurmay baskanlariyla da gorusecek. Temaslarin ana eksenini Turkiye’nin AB uyeligine iliskin yaklasimlar’ olusturacak. Fransiz Meclis Baskani ziyaretin Turkiye’yi hakkindaki kliselerin otesinde anlamaya izin verecegini belirterek Turk toplumunun gerceklerini onyargilardan uzak bir sekilde goreceklerini soyledi. Ziyaret Turkiye’nin kozlarini karsilastigi sorunlarla birlikte daha iyi tanitmamiza yardimci olursa hedefine ulasmis olacak.” diyen Debre tartismalardan uzak saglikli bir yaklasim ortaya koymak istediklerini ifade etti. Temaslarinin ana gundeminin Turkiye’nin AB uyeligine iliskin sorular olacagini belirten Debre Turk yetkililerin Avrupa projesi hakkindaki gorusleri Turkiye’nin AB yolunda geldigi nokta ve reformlar konusunda gorus teatisinde bulunacaklarini soyleyerek Oncelikle dinlemek icin buradayiz.” dedi.
Debre sali gunu mecliste onaylanan ve Fransa’da Turkiye’nin AB uyeligi icin referandum yapilmasini neredeyse kesinlestiren anayasal uyum paketinde Turkiye’ye karsi ozel bir madde olmadigini savundu. Referandumu Cumhurbaskani Jacques Chirac’in AB genislemelerinde son sozu Fransiz halkina vermek icin istedigini belirten Debre bu zorunlulugun butun yeni uyeler icin gecerli oldugunu soyledi. Ancak Fransiz Ulusal Meclisi’nin 34’e karsi 450 oyla onayladigi dort maddeden olusan uyum paketinin ikinci maddesi bundan sonra AB’ye tam uyeliklerde son sozu Fransiz halkina birakirken dorduncu madde Romanya Bulgaristan ve Hirvatistan’i referandum kapsaminin disinda tutuyor. Soz konusu maddede referandum zorunlulugunun Romanya Bulgaristan ve Hirvatistan’in ilerlemis olan muzakere surecini karistirmamak icin” bu ulkelerin tam uyeliginden sonra uygulanmaya baslayacagi belirtiliyor. Bu noktada AB’nin Hirvatistan ile uyelik muzakerelerine henuz baslamamis olmasi da dikkat cekiyor. Fransa Meclis Baskani referandumun halkin Avrupa’nin sinirlari ve Avrupa projesinin icerigi konusunda gorusunu bildirebilmesi icin bir arac oldugunu kaydederek Samimane Turkiye’nin AB uyeligi hakkinda gorusumuz ne olursa olsun bunu dusunmede tasarruf’ yapamayacagimiza inaniyorum.” seklinde konustu. Debre ote yandan bu dusunme surecinin AB’ye daha once uye olan ulkeler icin gundeme gelmedigine isaret ederek Daha onceki genislemelerde de yapilabilirdi.” dedi.
Ermeni sorunu bizim meselemiz degil
Debre Ermeni meselesinin Turkiye-Fransa iliskilerinin gelismesinin onunde bir sorun olup olmadigi yonundeki soruya ise Acik olalim Ermeni sorunu oncelikle Turkiye Fransa iliskilerini ilgilendiren bir konu degil; daha cok Turkiye-Ermenistan iliskileri ve ozellikle de Turkiye’nin kendi tarihiyle alakali bir konu.” diyerek cevap verdi. Turk dostlarina Turkiye’nin uye olmak istedigi AB’nin halklar devletler ve halklarin kendi tarihleriyle yuzlesmesi sonucu oldugunu soylediklerini belirten Meclis Baskani Turkiye’nin bunu anlayacagina ve bunun Avrupa projesinin bir parcasi oldugunu kabul edecegine inandiklarini soyledi. Debre bunu barisci bir birligin insa edilmesi yararina catismalarin asilmasi insan haklarina saygi gosterilmesi bellek gorevine dikkat etme ve kendi tarihiyle barisabilme” olarak niteledi. Fransiz Meclisi 2001’de sozde soykirim yasasini onaylayarak Turkiye-Fransa iliskilerinin uzun sure bozulmasina neden olmustu.
Fransa Cumhurbaskani Jacques Chirac’in tesvikiyle gerceklesen ziyarette Fransiz heyeti Ankara ve Istanbul’da temaslarda bulunacak. Heyet Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer Basbakan Recep Tayyip Erdogan TBMM Baskani Bulent Arinc Genelkurmay Baskani Orgeneral Hilmi Ozkok ile gorusecek. TUSIAD temsilcileriyle de bir araya gelecek olan parlamenterler heyeti cumartesi gunu Istanbul’da Galatasaray Universitesi’ni ziyaret edecek.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com