Ermenilerin katlettigi 519 bin kisiyi tek tek ort -
TTK Baskanı Prof. Dr. Halacoglu Turkiye nin Ermeni soykırımıyla suclanmasına iliskin hicbir belgenin bulunmadıgını belirterek Ama ben 519 bin kisinin isim isim koy koy Ermeniler tarafından nasıl katledildiğini ortaya koyabilirim dedi.
Turk Tarih Kurumu (TTK) Baskanı Prof. Dr. Yusuf Halacoğlu Rus İngiliz Amerikan Fransız ve Ermeni gizli arsivlerinin acılması sartıyla Turkiye Ermenistan İngiltere Fransa Almanya Avusturya Rusya ve ABD den bilimadamlarının yer alacağı bir komisyon tarafından bu konunun enine boyuna arastırılmasını onerdi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Halacoğlu Ermeni soykırımı konusunda hicbir doğru durust belgenin bulunmadığını soyledi.
Ermenistan arsivlerinin incelemeye acılmasını isteyen Halacoğlu Surekli soykırımdan bahsedenlerin kendi arsivlerinde neler olduğunu ortaya koyma zorunlulukları vardır. Bakalım Hıncakların arsivlerinde neler yatıyor? Turkleri nasıl oldurduklerini bunları nasıl planladıklarını hangi sebeple bunu yaptıklarını muhtemelen orada goreceğiz diye konustu.
İKİSİNİ DE ORTAYA KOYMUs OLURUZ
Osmanlı arsivlerini actıklarını internete bile koyduklarını belirten Halacoğlu soyle devam etti:
Butun dunya arsivlerini arastırdık ve sunu gorduk: Bizi soykırımla suclayacakları hicbir sey yok.
Ermeniler sıkıntı cektiler mi bir trajedi diye nitelendirilebilecek olaylar yasandı mı? Evet. Peki Turkler acısından Ermeniler aynı seyi yaptılar mı? Daha fazlasını... Ermenilerle ilgili trajedi aslında Musluman toplum icin cok daha fazlasıyla yasandı. O zaman ikisini de ortaya koymus oluruz.
Surekli meydan okuyan surekli birini suclayan insana (hadi gel iddialarını ispat et) dediğinizde karsınıza belge sunmuyorsa o zaman bu adam abartıyor ve uyduruyor dersiniz.
ERMENİ LOBİLERİNİ TATMİN...
Fransa da konunun trajedi olarak tanımlandığına isaret eden Halacoğlu bu konuda su değerlendirmeleri yaptı:
O donemde Fransa nın Ermenilerle iliskisi acaba hangi boyuttaydı? Acaba Fransa Ermenileri Anadolu da nasıl kıskırttı Osmanlı ordusuna karsı nasıl silahlandırdı? Ermenileri kendi adına nasıl kullandı? Ordusunda ne kadar Ermeni lejyoner vardı? Ermeni lejyonerlerin doğum yerleri nerelerdi? Bunlar Osmanlı Ermenileri miydi Ermenistan Ermenileri miydi? Canakkale savasları oncesinde Ermenilerle iliskileri hangi olcude kurdu? Onları nasıl bir plan dahilinde silahlandırma amacında bulundu? 1914-1918 yılları arasında Fransa icin olen Ermeniler kimlerdi?
Fransa ile bu konuyu tartısmaya basladığımızda bunlar ortaya cıkacak. Yani o zaman Fransa nın trajedi dediği olayda kendisinin ne kadar parmağı vardı bunları da ortaya cıkarmıs olacağız. Eğer kendilerine guvenebiliyorlarsa bu konuda da gelsinler. Tarihi tartısma ortamında belgelerin onem kazandığını vurgulayan Halacoğlu İste butun kacınmalarının nedeni de bu. Belgeleyemedikleri bir soylemin siyasi boyutlarda bugunku konuma gelmis olmasının avantajından vazgecmek istemiyorlar. Soylerken kolay ama masaya oturalım bunu tarihciler tartıssın dediğimizde kabul etmemelerinin nedeni de bu. Cunku o zaman belge sunmak zorundalar diye konustu.
Fransa nın konuyu ileri surerek orada yasayan Ermeni lobilerini tatmin etmeye calıstığını belirten Halacoğlu bu ulkenin bugun 1918 yılında Ermenilere verdiği sozun bedelini odediğini Fransa nın o donemde Ermenilere Kilikya da devlet kurma sozu verdiğini belirtti.
OSMANLI MAHKEMELERİNDE YARGILANDILAR
Halacoğlu ası deneylerinde Ermeniler in kobay olarak kullanıldıklarına iliskin iddiaları değerlendirirken de Ası denemelerini yapanların yarısının Ermeni olduğunu ispat edersem ne olacak? Kendi uzerlerinde kendi doktorlarının deney yaptıkları icin uc tanesinin bu asıdan dolayı olduklerini ortaya koyarsam ne olacak? diye sordu.
Konunun masada konusulması onerisini yineleyen Halacoğlu Turkiye nin Ermeni soykırımıyla suclanmasına iliskin hicbir belgenin bulunmadığını belirtti. Halacoğlu sunları soyledi:
Ama ben 519 bin kisinin isim isim koy koy Ermeniler tarafından nasıl katledildiğini ortaya koyabilirim.
Ayrıca suiistimalde bulunduğu iddia edilen memurların Osmanlı mahkemelerince yargılandıklarını da ortaya koyabilirim.
KOMİSYON KURALIM
Ermenistan Soykırım Muzesi Muduru nun medyaya yansıyan sozlerini anımsatan Halacoğlu Mudur un TTK heyetini guvenilir bulmadığı yolundaki sozlerini elestirdi.
Ermeni heyetinin 2005 yılında Viyana da yapılması ongorulen gorusmeye gelip gelmeyeceğine iliskin bir acıklığın bulunmadığını kaydeden Halacoğlu soyle konustu:
Bize guvenmeme gibi bir beyanat vermelerini anlamakta zorluk cekiyorum. Cunku bana guvenmek zorunda değiller. Bir sirket kurmuyoruz sonuc olarak bilimadamlarıyla bir tartısma yapacağız. Bilimadamlarının birbirlerine guvenip guvenmemesi tartısma sırasında o kadar onem tasımıyor sadece ortaya koyacağımız belgeler uzerinde konusacağız. Haliyle ne onun bana guvenmesi ne benim ona guvenmem gerekiyor bu tartısma sırasında. Guvenmeleri o kadar onemli değil bu tartısma ortamında bilim adamı ağırlığını tasıyarak insan olma değerlerini unutmayarak medeni insan olarak o tartısmayı yapmak durumundayız. Biz bu turden bir tartısma icin her zaman hazırız.
Turk ve Ermeni heyeti arasındaki gorusme iki ayrı belge değisimi surecinden sonra 2005 yılında Viyana da olacaktı. Ama biraz karanlık gorunuyor. Bu gorusmeye gelmezlerse bizdeki belgelerini yayınlayacağız. Halacoğlu Rus İngiliz Amerikan Fransız ve Ermeni gizli arsivlerinin de acılması sartıyla Turkiye Ermenistan İngiltere Fransa Almanya Avusturya Rusya ve ABD den bilim adamlarının da yer alacağı bir komisyon tarafından bu konunun enine boyuna arastırılmasını onerdi. Halacoğlu Biz buna her zaman acığız dedi.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com