Din ve kultur farklılıgı AB uyeligine engel değil -
Abant Platformu toplantılarının 8 incisi Bruksel de gerceklestirildi. Katılımcılar arasında yer alan Avrupa Katolik Kiliseler Birligi temsilcisi Musluman Turkiye’nin AB’ye uye olmasının sakıncası yok. dedi.
Abant toplantıları kritik 17 Aralık zirvesi oncesi Bruksel’de Avrupa Parlamentosu’na tasındı.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı onculugunde Belcika Katolik Leuven Universitesi İstanbul Bahcesehir Universitesi ve Avrupa Parlamentosu ortak isbirliği cercevesinde organize edilen Turkiye’nin AB uyeliği surecinde: Kultur kimlik ve din’ konulu toplantıya Turkiye Amerika ve Avrupa’dan 200’e yakın akademisyen gazeteci siyaset ve din adamı katıldı. Dun baslayan ve bugun sona erecek olan toplantılarda kritik AB zirvesi oncesi Turkiye’nin AB uyeliği değisik yonleriyle masaya yatırılıyor.
Baskanlığını Leuven Universitesi’nden Prof. Dr. Rik Torfs ve Prof. Niyazi Oktem’in yaptığı acılıs oturumunda konusan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Mutevelli Heyeti Baskanı Huseyin Gulerce Abant ruhunun Turkiye’de yeni heyecanlar ve umutlar hasıl ettiğini ifade ederek AB zirvesi arifesinde yapılan toplantının farklılıkların zenginlik olduğunu gostereceğine inandığını soyledi. Davetli olan; fakat toplantıya katılamayan TBMM Baskanı Bulent Arınc Dısisleri Bakanı Abdullah Gul ve Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Onursal Baskanı Fethullah Gulen Hocaefendi toplantıya mesaj gonderdi.
Fener Rum Patrikhanesi’nin Turkiye’nin AB uyeliğine buyuk destek verdiğini belirten Yunan Ortodoks Kilisesi Fransız Metropolitanı Emmanual Adamakis acılıs oturumunda Turkiye’deki vakıf okulları ve yurtlarının kapalı olmasından sikayetci oldu. Turkiye’de hicbir kisisel ve maddi cıkar ummadan sadece Hıristiyan dini adına mevcudiyetlerini surdurduklerini kaydeden Adamakis Kilisenin cocuklarının eğitimine engel olmayın.’ seklinde konustu. Prof. Niyazi Oktem’in kendisini ekumenik patrik’in mesajını okumak uzere cağırdığına dikkat ceken Adamakis ekumenik’ kavramının Turkiye’de hukuki bir statusu olmadığını ifade ederek bu statunun tanınmasını istedi. Toplantıya dini kıyafetle katılan Turk Ermeni Ortodoks Patrikhanesi temsilcisi Sahag Mashalian Hıristiyanlığın Turkiye uzerinden Batı’ya uzandığına dikkat cekerek Turkiye’de dinlere ve kulturlere sorunsuz olmasa da yeteri kadar hosgorunun olduğu fikrini savundu. Avrupa Katolik Kiliseler Birliği temsilcisi Stephan Lunte ise Katolik kiliseleri ve Vatikan icin AB’nin bir Hıristiyan kulubu olmadığını ve Turkiye’nin AB’ye uye olmasının kendileri acısından hicbir sakıncası olmadığını soyledi. Lunte AB Komisyonu İlerleme Raporu’nda yer alan gayrimuslim dini cemaatlerin sosyal haklarına yonelik elestirileri hatırlatarak gayrimuslim cemaatlerin dernek kurma ve mulk edinmesi alanlarında halen problemler yasandığını; bunların 17 Aralık’ta gundeme getirileceğini dile getirdi.
Konusmacılar toplantıların oğleden sonraki ilk oturumunda Turkiye’nin AB uyeliğine karsı gelistirilen kulturel argumanları masaya yatırdı. Turkiye’nin Avrupa ulkeleri gibi reform ve aydınlanma sureci gecirmediği icin Avrupa kulturunun bir parcası olamayacağı yonundeki anlayısa karsı cıkan Belcikalı Profesor Dirk Rochtus bircok AB ulkesinin bu sureci yasamadığına dikkat cekerek bu değerlerin oğrenilebileceğini kaydetti. Bir ulkede demokratik sorunların olmasının kulturel olarak oteki’ olmaktan kaynaklanmadığını belirten Rochtus Almanya’nın aydınlanma ve reform surecini yasamıs olmasına rağmen 19. yy’da Batı medeniyetine karsı kendi kultur’unu gelistirdiğini soyledi.
Turkiye’nin AB uyeliğine kulturel gerekcelerle karsı cıkılabilir mi?” sorusunun gundeme geldiği oturumda atesli tartısmalar yasandı. Bahcesehir Universitesi’nden Prof. Dr. İlkay Sunar ve ASAM Direktoru Gunduz Aktan Fransa eski Cumhurbaskanı Valery Giscard D’Estaing’in argumanlarına sık sık referans yaptıkları konusmalarında Turkiye’nin AB uyeliğine karsı kulturel argumanlarla karsı cıkılamayacağını savundular. Gazeteci-yazar Cuneyt Ulsever ise Turkiye’nin uyeliğinin hukuki ve iktisadi uretim alanında ele alınması gerektiğini ve bu bağlamda da Turkiye ve AB’nin birbirlerine mecbur’ olduklarını ifade etti. Toplantılar bugun demokrasi din ve insan hakları konulu oturumlarda yapılan tartısmalarla devam edecek. Abant toplantılarının yedincisi gectiğimiz nisan ayında Washington’da yapılmıstı.
Katılımcılar:
Prof. Rik Torfs Prof. Kenan Gursoy Prof. Eser Karakas Prof. Nilufer Gole Prof. Niyazi Oktem Prof. Ahmet İnsel Prof. İlter Turan Prof. Martinez Torron Prof. B. De Gaay Prof. Bekir Karlığa Prof. Mehmet Altan Prof. Marco Ventura Prof. Mark de Vos Prof. Mithat Melen Prof. Charalampos Papastathis Prof. Francisco Margiotta Broglio Prof. İlkay Sunar Lutfullah Kayalar Mehmet Sağlam Ali Mufit Gurtuna Gunduz Aktan Cengiz Candar Nazlı Ilıcak Fehmi Koru Gulay Gokturk Oral Calıslar Gulay Komurcu Mahmut Cebi Mia Doornaert Kerim Balcı Ali Bulac.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com