Sıra Patrigin sıfatına geldi -
Bilge siyasetciyle once su yazması da soylemesi de zor ekumeniklik terimini konustuk. Daha dogrusu ben sordum:
- Bunun yerine evrensellik ve sıfat olarak da evrensel dememizde bir sakınca var mı?
- Fransız okumenism diyor (œcuménisme). Butun kiliselerin birlesmesi amacını guden bir hareketin adı. Bu ad altında Protestanlar ile Ortodokslar 1948 de bir konsey de kurdular diye biliyorum. Merkezi Cenevre deydi. 1962 den sonra Vatikan da bu girisimi destekler gorundu. Elle tutulur bir sonuc aldıklarını sanmam.
- Hareketin adından ve tarihinden cok ozellikle ekumenik sıfatının anlamını sormak istedim. Gundemin tartısılır konularından biri oldu bugunlerde. Evet biz sıfat olarak evrensel desek diyordum...
- Niye olmasın! Ekumenizm «meskûn toprak» anlamında Yunanca bir kelimeden turemis. Demek ki asıl anlamı «insanların oturdugu her yer». Evrensel derken de ciddiyetle butun âlemi kainatı kastetmiyoruz herhalde. Oyle deyin munasiptir. Evrensel Patrik Hazretleri! Kulağa fena gelmiyor.
- Siz latife ediyorsunuz amma mesele giderek vahamet kesp etmeye basladı. Dusunurlerimiz ile yazarlarımız siyasetcilerin de onune gecerek farklı yorumlarda bulundular. Bu yuzden Vasington ile Ankara arasında elense hamleleri bile basladı.
- Neler deniyor?
- Turkiye de unvanları biz belirleriz. Laik devlette halifelerin yeri yoktur. Lozan Antlasması hâlâ yururlukte. Diğer ulkelerdeki Ortodoks kiliselerinin Fener Patrikliği ni tanıdığı yok zaten. Evrensellikten sonra bunlar bizden Vatikan gibi bağımsız bir alan da isterler. İstanbul un bir sehir devleti haline gelmesini de isterlerse sasmayın. Evrensel Patriklik ten maksat Ankara yı tanımayan basına buyruk bir makam talebidir diyenler var.
- Gercekler de var butun bu soylediklerinde.
- Ama farklı dusunenler de var. Turkiye bu talebi ya reddetmek ya kabul etmek zorunda değil diyorlar. Hem patriğin sıfatı su olmus bu olmus ne değisir ki... Bırakın istediği unvanı tasısın biz de basımıza yeni bir mesele cıkarmayalım. Makedonya adı konusunda Yunanistan ın dustuğu duruma dusmek ister miyiz? Patriğin siyasî parti lideri gibi konusmaya baslamasına ofkelenecek yerde bu cıkısa curet edebilmesi Turkiye de demokrasinin artık yerlestiğine isarettir diye ustelik sevinmeliyiz. Lozan Antlasması nda «Patrik evrensel sıfatını kullanamaz» diye bir hukum de yok diyorlar.
- İs munazaraya dondu desene. Tartısanlar arasında sunu soyleyen yok mu: Biz burada kendi din okullarımız konusunda hâlâ bir karara varamamanın sıkıntısını cekiyoruz. Siz tutmus Ruhban Okulu nu yeniden acalım diyorsunuz. Gidip Ortodoksların coğunlukta olduğu bir ulkede acsanıza okulunuzu! Laf ola beri gele.. Sence bu laf kalabalığında daha akıllıca laf edenler de yok mu?
- simdi sırası değil. Diplomaside onemli olan meseleleri sizin icin elverisli zamanda ve uygun sartlar olustuğunda dile getirmektir diyen de var.
- Sozunu dinletecek gucte olmak diye de bir sart daha var. Soyleyen onu unutmus.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com