Rusya-Ermenistan İliskilerinde Gerginlik -
1 Eylul 2004 tarihinde Kuzey Osetya nın Beslan kasabasında okula duzenlenen saldırıdan sonra Rusya terorizmle mucadele cercevesinde komsu ulkelere yonelik baskı politikası uygulamaya baslamıstır.
Bu baskı sadece Rusya nın "sorunlu" iliskilerde bulundugu Azerbaycan ve Gurcistan a karsı degil stratejik iliski icinde bulunduğu iddia edilen Ermenistan a karsı da yapılmaktadır. Rusya bu ulkelere karsı askeri baskılar değil Guney Kafkasya ulkelerinin ortak sorunu ve "yumusak karnı" olarak bilinen ve daha etkili olan ekonomik baskı uygulayarak bu ulkeler ile olan kara ulasım yollarını belirsiz bir sure kapatmıstır. Azerbaycan demiryolu ile iliskileri devam ettirmeye calıssa da Gurcistan-Rusya sınırında bulunan Yukarı Lars kapısı fiilen 1 Eylul de resmen ise 15 Eylul de kapatılmıstır. Rusya bu konudaki kararını ise resmi olarak 20 Eylul de Ermenistan a bildirmistir.
Rusya nın Azerbaycan ve Gurcistan a terorizmle mucadele cercevesinde ekonomik ambargo uygulaması adı gecen ulkelerin Rusya politikası incelendiğinde anlasılabilir. Ancak Kafkasya daki kalesi olarak bilinen Ermenistan a da ambargo uygulamasının nedenleri uzerinde durmak gerekmektedir. Ermenistan Rusya ile kara yolu bağlantısını Gurcistan ın kuzeyinde Rusya sınırında bulunan Yukarı Lars sınır kapısı ile sağlamaktadır. Ancak 1 Eylul den itibaren kapalı olan bu kapıda Ermenistan a yuk tasıyan yaklasık bin aracın tıkanıp kaldığı bildirilmektedir. Ermenistan hukumet ve devlet yetkilileri Rusya dan Yukarı Lars kapısını acmayı talep etseler de olumlu bir sonuca ulasmamıslardır.
Rusya nın bu konuda Ermenistan ın taleplerini geri cevirmesinde 2004 yılının ikinci yarısından sonra Ermenistan dıs politikasında ve ekonomik hayatında yasanan bazı gelismelerin onemli nedeni vardır. Ermenistan Rusya dan daha ucuza doğalgaz almasına rağmen bu ulkeye bağımlı kalmamak icin İran ile doğalgaz anlasması imzalamakla kalmamıs İran doğalgazının Ermenistan ve Gurcistan uzerinden Avrupa ya tasınması icin İran ile gorusmelere baslamıstır. Ancak Rusya nın baskıları sonucunda bu gorusmeler durdurulmustur. Bir baska neden de Ermenistan ın barıs gucu cercevesinde Irak a 50 asker gondermek isteğidir. Rusya buna da karsı cıkmaktadır. Uluslar arası sistemde yasanan gelismeler Rusya nın genelde Guney Kafkasya ozelde ise Ermenistan daki varlığını daha da zayıflatmaktadır. Rusya ekonomik siyasi ve askeri araclarla bolgede kalmaya calıssa da her gecen gun varlığını bir az daha kaybetmektedir.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com