Prag da yayımlanan Avrupa Ermenileri dergisi Orer -
Prag da yayımlanan Avrupa Ermenileri dergisi Orer; 2004/1-2 sayılarında yer alan editoryel makalesinde; yaza kadar devam eden Ermenistandaki ic politik olayları siyasal kultur eksikliginin sonucu olarak yorumlamakta. Toplumun geleceginiyse onun eğitim duzeyiyle pararlel olduğunu ifade etmekte.
Orer’in bu sayısında Cekya Dısisleri bakanı Tsiril Svobodan’ın Cekya’nın AB’ne uyeliğinden kaynaklanan yukumlulukleri Cekya-Ermenistan ekononomik iliskilerinin hukuki akitlerle guclendirilmesi Karabağ sorunu Ermeni Soykırımı ve diğer farklı sorulara yanıtları da yer aldı.
Hagop (Maykıl) Hagopyan – Belgesel sinemanın babası baslıklı yazıda Soykırıma yonelik 7 filmi bulunan film yonetmeni Hagopyan tanıtılmakta. Hagopyan’ın Unutulan Soskırım filmi farklı uluslararası yarısmalarda oduller kazanmıstı. Ermeni ve Dunya tarihine iliskin toplam 16 filmi bulunan 90 yasındaki Hagopyan’ın 25 yıllık belgesel arastırmasının urunu Almanya ve Gizli Soykırım filminin Avrupa promiyeri ise Nisan ayında Prag’da yapılmıstı. Film Almanya’nın Ermeni Soykırımın gerceklestirilmesindeki rolunu islemekte.
Dergideki diğer bir yazı ise Almanya’da turiz sahasında calısan Anahit Hovsepyan’ın Ermenistan-Almanya Turizm iliskilerini destekleyen Hrayr Bağramyan’la yaptığı roportaja iliskin. Roportajda turistlerin yas eğitim ve bu hizmet sektorune iliskin ilginc bilgiler verilmekte daha ucuz otellerin zorunluluğu vurgulanmakta.
Yazar hatip Stepan Alacacyan’la Hagop Asatryan’ın yaptığı roportaj ise 80 yasındaki yazarın yaratıcı hayat seruvenine iliskin ilginc ipucları sunmakta. 1946 yılında Halep’ten Ermenistan’a goc eden Alacacyan 1990 yılından bu yana ABD’de yasamakta ve vatanseverliğini hala yazdığı eserlerle tekrar tekrar uretmekte.
Orer’de yer alan bir diğer haber ise Norvec’in Kragero kentinde Ermeni dostu ve filantropist Bodil Katarina Kyorn’un bust anıtının acıldığını duyurmakta. Kyorn misyoner ve hemsire olarak Batı Ermenistan’da calısmıs yetimhanelerde sağlık hizmeti vermisti. Bronzdan yapılan anıt bir grup Ermeninin Kyorn’e tesekkuruğnun de bir ifadesi aynı zamanda.
Orer’in bu sayısında Mart 2004 tarihli National Geographic dergisinde Frank Viviano’nun Ermenistan’a yonelik 22 sayfalık makalesine iliskin bilgi ve resimler de var.
Dergide; Ermeniler ve zenciler Karabağ- Yuzyılsonu vb makaleler de yer almakta.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com