Ruhban Okulu icin formul arayısı -
Uluslararası kamuoyunun kimi zaman baskısını uzerinde hisseden Turkiye okulun acılması icin formul arıyor.
127 yıl boyunca din egitimi veren okul 1971 yılında kapatılmıstı. Ruhban Okulu sorunu Turkiye nin Avrupa Birligi surecinde tekrar onem kazandı.
Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Ortodokslar arasında teolojik konular kurallar ve ibadet sekli acısından birlik sağlamak amacıyla 1 Ekim 1844 tarihinde Patrikhane’ye bağlı olarak Heybeliada Ruhban Okulu’nu oğretime actı. Okul 127 yılda 930 mezun verdi.
Turkiye Cumhuriyeti 1950 yılında Ruhban Okulu’na yabancı oğrenci alınmasına da izin verdi. Ancak bu uygulama 1964 yılına kadar surduruldu. İyi niyetin istismar edildiği gerekcesiyle yabancı oğrenci uygulamasından vazgecildi. 127 yıl boyunca Patrikhane’nin kendisine tahsis ettiği odenekle yasatılan Heybeliada Ruhban Okulu Anayasa Mahkemesi’nin Ozel Yuksek Okulların Devletlestirilmesi” seklinde ortaya cıkan yasal uygulama hakkındaki 12 Ocak 1971 tarihli kararından sonra kapatıldı. O gunden bu yanada tartısmalar hic bitmedi.
1 subat 1992’de Yunanistan Basbakanı Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden acılması icin Turkiye’den talepte bulundu. Patrik Bartholomeos da zaman zaman aynı talebi dile getirdi. Okulun acılması icin ABD’den de zaman zaman istekler geldi. Ancak okulun tekrar acılabilmesi icin Anayasa’da değisiklik yapılması gerekiyor.
MGK’nın gundemi Patrikhane
Bugun Dısisleri ve Milli Eğitim Bakanlığı Ruhban Okulu’nun acılabilmesi icin yasal değisiklik konusunda calısmalar yurutuyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu amacla hazırlanmakta olan tasarı icin 7 Haziran 2004’te mevcut yasal kosullar cercevesinde Heybeliada Ruhban Okulu’nun acılmasına olanak gormediğini bildirmisti.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Dısisleri Bakanlığı’na iletilen yazıda Ruhban Okulu’nun acılması icin Yuksek Oğrenim Yasası’nda değisiklik yapılması gerektiği ifade edilmisti. YOK Baskanı Prof. Dr. Erdoğan Tezic konuyla ilgili gecen Haziran ayında bir acıklama yapmıs ve Ruhban Okulu’nun herhangi bir universiteye veya İlahiyat Fakultesine bağlanmasının soz konusu olamayacağını” soylemisti. Tezic okulun ancak bir vakıf bunyesinde ya da Patrikhane’ye bağlı olarak acılması gerektiğini vurgulamıstı.
Hukumet Ruhban Okulu’nun tekrar acılabilmesi icin bir vakıf catısı altında yer alması formulu de ayrıca değerlendiriliyor.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com