Cevirmen Hagop Ormancıyan Bulgaristan Varna doguml -
Cevirmen Hagop Ormancıyan Bulgaristan Varna dogumlu. Sofya Univ. Gazetecilik fakultesini bitirdikten sonra yaklasık 30 yıl Bulgar onde gelen gazete ve radyosunda calıstı. 8 yıl Erivan gazetesi editorlugunu de yapan Ormancıyan 1969 yılında 1 yıl sureyle Erivan Devlet Univ. de ders verdikten sonra belli aralıklarla Ermenistan’a Ermeni yazarların eserlerini Bulgarcaya cevirmek maksadıyla yollanmıs. Ceviri isine 1975 yılında baslayan ve Hrand Matevosyan Raffi Totovents Museğ Kalsoyan gibi 25 ermeni yazarın 30 kitabını ceviren Ormancıyan’ın 16 ve 17. yuzyıllarda Ermeni seyyahlar Balkanlara iliskin eseri hem ceviri hem de ayrıntılı bir bilimsel calısma olarak ozellikle dikkat cekti.
Son 10 yıldır kitap yayımlamanın zorluklarından bahseden Ormancıyan eserlerini sponsorlar desteğiyle basmakta. Bulgaristan’ın Plovdiv kentinden aynı zamanda kentin Hayırseverler Birliği baskanı Ermeni isadamı Ruben Cavusyan’ın desteğiyle yayımladığı kitaplardan Erivan Devlet Univ.’nin hazırladığı ve 2000 tirajla basılan Ermeni Halkı Tarihi kısa surede tukendi. Zira bu konuda Bulgaristan’da hic kitap basılmamıstı. Bu eseri Agatangeğos Tarihi izledi . Eser Sofya Univ. Oğretim ujyesi ve oğrencilerinin dikkatini cekti.
Sofya Universitesi Ermeni Arastırmaları fakultesinde 6 yıldır Ermeni dili ve ceviri sanatı konularında dersler de veren Ormancıyan’ın halihazırda tamamaı Bulgar 16 oğrencisi var. Oğrencilerinin Bulgar olarak kabul edilip Ermeni olarak mezun olduklarını saka yollu soyleyen Ormancıyan fakulte mezunu 3 oğrencisinin Ermenice bilmesinden oturu Avrupa Konseyi’nde diğer 2’sinin NATO’da 1’nin Bulgaristan Dısisleri bakanlığında calıstığını gururla anlatıyor. Onceki mezunlar arasında 2 de Ermeni oğrenci olduğunu ve bunlardan birinin Ermeni okulunda ders verdiğini de ifade eden Ormancıyan II. Dunya Ermeni yazarlar Kongresi’ne katılma vesilesiyle en son 16 yıl once bulunduğu Ermenistan’da tekrar bulunmanın mutluluğunu yasıyor.
Ormancıyan 16 yıldır Ermenistan’dan hicbir Ermenice gazete dergi ve kitabın Bulgaristan’a ulasmadığını hatırlatırken Bulgaristan’da 20.000 Ermeninin yasadığının altını ciziyor.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com