Kilisenin neresindesiniz? -
İbadet ozgurlugu anlayısımızı degistireceği icin kilise acılmasında karsılasılan zorluklara sevinmeliyiz! Adnan Keskin ve Tarık Isık ın yazdığı Kilise acabilirsiniz demek dile kolay baslıklı haberden
bahsediyorum (Radikal 26 Mayıs).
Hatırlarsınız gecen yılın temmuzunda uyum yasalarının altıncısı cıkmıstı. 4928 sayılı bu yasanın dokuzuncu maddesiyle İmar Kanunu ndaki cami ibareleri ibadet yeri olarak değistirilmis imar planlarında beldenin ve bolgenin sartları ile mustakbel ihtiyacları goz onunde tutularak luzumlu ibadet yerleri ayrılacağı ve mulki idare amirinin izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak sartıyla ibadethane yapılabileceği belirtilmisti.
Dunku haberde bu yasa maddesinin uygulanmasında cıkan zorluklar pek guzel anlatılıyor; İsmet Berkan ın soruları ve yorumu nelerle karsılasacağımızı gosteriyordu: Kiliseyi kim acacak? Kiliseye din gorevlisini kim gonderecek? Kiliseyi kim yonetecek? Kiliseyi acma iznini kim hangi kriterlere gore verecek? İste Turkiye de islerin karıstığı nokta tam da burası. Turkiye kendi vatandaslarına tanımadığı bir ozgurluğu yabancı ulke vatandaslarına tanıyabilir mi?
Dunku Radikal de laikliğin anlasılmasına yardımcı baska yazı ve haberler de vardı: Murat Belge nin bir gun onceki İmam-hatip sorunu baslıklı yazısını Turker Alkan Laiklik zor is baslıklı yorumuyla irdeliyordu. Yargıtay 8. Ceza Dairesi nin ozeti verilen kararında laiklik tanımlanıyordu.
Kilise haberine donelim ve sayın Berkan gibi soralım: Ulkemizde yasayan Hıristiyanlar icin kiliseyi kim yapacak?
Kim yonetecek?
AKP hukumetinin nasıl olursa olsun bu sorulara cevabı laiklik anlayısımızı değisime yoneltecektir. Cunku her cevap ulkemizde devlet islerinin din islerinden ayrılmadığını; devletin karar verici yonlendirici yapıcı yorumcu olarak din isinin tam ortasında bulunduğunu gosterecektir.
Devlet İslamlarla ilgili yuklendiği rolu Hıristiyanlar icin aynen ustlenemeyecektir. Devlet memurları ve daireleri herhalde kilise yaptırmayacak kiliseye din adamı tayin etmeyecek ayin kitabını belirlemeyecektir.
Ben Kilise acabilirsiniz denilmesiyle baslayan surecin ibadet ozgurluğunun tanımlanmasına ve anlasılmasına yardım edeceği icin seviniyorum. Oyle ya simdiye kadar Tayyip Erdoğan kendi inancının devlet eliyle butun halka dayatılmasını ibadet ozgurluğu sanıyordu. Daha gecen hafta Abdullah Gul kamu hizmetinde dini simgelerin tasınmasıyla ilgili olarak Turkiye uc yıl onceki Turkiye değil demisti.
Buyurunuz iste Turkiye iste ibadet ozgurluğu; Hıristiyanlara ne hakkı veriyorsanız bizlere de aynı hakları veriniz; devlet Hıristiyanların ibadetine elini ne kadar uzatacaksa(!) bizim ibadetimizle o kadar ilgilensin.
Hıristiyanlar nerede ve nasıl Hıristiyanlığı oğreniyor ve oğretiyorlarsa Muslumanlar da İslamlığı aynı yollarla oğrensinler; Hıristiyanlıkla İslamlık devlet okulları mufredat programında farklı yer almasın.
Artık laikliğin anlatımı ve anlasılması sadelesecek: Yapımından yonetimine kiliselerin devletle iliskisinde hangi anlayıs ve kurallar uygulanacaksa camilerde de aynı kurallar gecerli olsun; hukumetimiz ve devlet daireleri kilisenin neresinde duracaksa camilerin de orasında dursun; ne ileri ne de geri; aynı yerde aynı mesafede.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com