Halacoglu: Ermeni soykırımı diye bir sey yok -  
 
	
 
	
	
	 
	 
	
	Turk Tarih Kurumu Baskanı Prof. Dr. Halacoglu; Fransa  Kanada  İsvicre de soykırıma iliskin parlamento kararı alınmasını elestirerek    Yasama organlarının yargı hukmu vermesi kabul edilemez  affedilemez bir durumdur   dedi. 
Turk Tarih Kurumu Baskanı Prof. Dr. Yusuf Halacoglu  Milli Kutuphane de    Son Belgeler Isığında Anadolu daki Ermeni İsyanları  Surgun ve Goc   konulu konferans verdi.
Oncelikle Ermeniler in   soykırımı anma gunu   olarak kabul ettikleri 24 Nisan ın anlamını bilmek gerektiğini belirten Prof. Dr. Halacoğlu  24 Nisan 1915 tarihinde  Ermeni isyanının onune gecebilmek amacıyla Osmanlı Devleti nin 2 bin 345 Ermeni yi gozaltına alındığını kaydetti.
Gozaltına alınan kisilerin Ankara ya gonderildiğini ve hic kimsenin yasamını yitirmediğini anlatan Halacoğlu  Ermeniler in  amaclarına ulasamadıkları icin bu gunu   soykırımı anma gunu   ilan ettikleri soyledi. Halacoğlu  Turkler in de  24 Nisan ı  Ermeni isyanının onune gecilebildiği icin   bayram   olarak kutlaması gerektiğini kaydetti.
Ermeniler in  Osmanlı Devleti icinde 800 yıl barıs icinde yasadıklarını kaydeden Halacoğlu    Peki ne oldu da 800 yıl sonra Osmanlı Ermeniler e yonelik bir hareket icine girdi?   diye sordu.
Halacoğlu  Osmanlı Devleti nin 19. Yuzyıl da askeri ve mali acıdan zor bir surecten gectiğini ve onu ordularıyla yenemeyen batı devletlerinin  ulkeyi ic isyan yoluyla bolmeye calıstığını anlattı. Ermeniler in de bu amaca   alet edildiğini   dile getiren Halacoğlu  İngilizler in 1914 yılında Osmanlı Devleti nin parcalanmasına iliskin hazırladıkları haritaları slayt gosterisiyle sundu.
Dunya Savası surecinde Ermeniler in dusman kuvvetleriyle isbirliği yaptığını ve bunu tespit eden Osmanlı Devleti nin onde gelen Ermeniler ile gorustuğunu kaydeden Halacoğlu  uyarılardan sonuc cıkmayınca Ermeniler in once Anadolu icinde daha sonra da Suriye ye surulduğunu soyledi.
1.5 YIL SUREN ARAsTIRMA...
1.5 milyon Ermeni nin oldurulduğunun iddia edildiğini ancak doğruluğunun hicbir devlet tarafından ortaya konulamadığını ifade eden Halacoğlu; Amerika  İngiltere  Cenevre  Almanya ve Avusturya nın arsivlerinde yuruttukleri calısmalar hakkında bilgi verdi.
Yusuf Halacoğlu  1.5 yıl suren calısma cercevesinde Fransa  İran ve Rusya dan da belgeler getirttiklerini ifade ederek    Olmediyse 1.5 milyon Ermeni ye ne oldu   sorusuna cevap aradıklarını soyledi.
Değisik ulkelerin arsivlerine dayanarak  1900 lu yılların basında Osmanlı topraklarında yaklasık 1.5 milyon Ermeni yasadığını dile getiren Halacoğlu  438 bin 758 Ermeni nin tehcir (goc ettirme) edildiğini ve bunların 382 bin 148 inin Suriye ye vararak yerlestiğini soyledi. Halacoğlu  aradaki kaybı  eskıya saldırılarına ve salgın hastalıklara bağladı.
ABD nin gocmen kayıtlarına gore  Ermeniler in diğer ulkelere yaptığı goclere iliskin sayısal verileri de sunan Halacoğlu  Ermeniler in buyuk bolumunun Osmanlı nın daha sonra yayımladığı donus kararnamesiyle Anadolu ya geri geldiğini anlattı.
Halacoğlu    Osmanlı nın değil  yabancı arsiv belgelerine dayandırarak soyluyoruz ki  Ermeni soykırımı diye bir sey yok   dedi.
  BUGUN  BUTUN DUNYA SUCLU  
Halacoğlu  Ermeniler in yuzlerce Turk u oldurduğunu de kaydederek; Erzurum  Iğdır  Kars bolgelerinde yapılan toplu mezar kazılarına iliskin fotoğrafları sundu.
Halacoğlu  sonuc olarak Ermeniler ile ilgili bazı olaylar yasandığını; isyan olduğunu  surgun edildiklerini belirtti ve soyle konustu:
  Tabii ki butun Ermeniler suclu değil. Teror orgutleri ve onları bu hale getiren batı dunyası; Fransa  İngiltere  Amerika sucludur. Ama bugun butun dunya sucludur diye dusunuyorum. Biz de bu arastırmaları coktan yapıp dunya kamuoyuna sunmadığımız icin sucluyuz. Dunya kamuoyu da sundan dolayı suclu: Demokrasinin besiği olduğunu iddia edenlerin  yasama organına yargı gorevi de vermis olmaları kabul edilemez. Fransa da  2-3 gun once Kanada da  İsvicre de alınan parlamento kararlarının  demokrasi ile yakından uzaktan ilgisi yoktur. Parlamento yasa cıkarır. Halbuki bizde demokrasi olmadığını soyleyenlerin kendi demokrasilerinin temel unsuru olan yasama organlarının yargı hukmu vermesi  affedilemez bir durumdur.
	
	 
Bu haber  kaynağından gelmektedir. 
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı ()  ve yazarına ait olup,
 bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com