Dunyanın en yaslı sirketi Turkiye de -
Amerikalı kahve devi (ki Turkiye de birinci yılını kutluyor) Starbucks Turk kahvesini dunyaya tanıtacakmıs. Once Ortadogu ulkelerinde urun gamına ekleyecekmis.
Kahveyi kimlerden ogrenmis olursak olalım 1500 lerden beri Turk kahvesi iciyoruz. Avrupa da bizden oğrendi bu nefis aromayı.
Basarılı İnsanların Karar Anı adlı kitabı yazan Zaman gazetesi ekonomi kose yazarı Fikri Turkel kitabında Financial Times ın iki yıl once yayımladığı Turkiye ekinin kapağını hatırlatıyor:
Dort obje: Asker cami bayrak ve futbol.
Son donemde ozellikle konfeksiyonda Turkiye nin dunya capında marka cıkarmasının mucadelesini verenlerin basında gelen İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatcılar Birliği (İTKİB) Baskanı Suleyman Orakcıoğlu nun
sunus yazısını yazdığı kitapta Fikri Turkel Turk girisimcilerinin basarılarını ve bu basarıyı sağlayan karar alma sureclerini kaleme almıs. İlginc bir bolumu sizlere aktarmak istiyorum Samatya da terk edilmis bir binanın tarihi onemini...
1600 lu yıllarda bir rivayete gore Korebe bir diğer rivayete gore Avedis isimli kazan ustası simyacılığa merak sarar. Altın bulma gayretiyle kendi halinde deneyler yapar. Simyacının bulduğu alasım 1623 te baslayıp bugunlere gelen İstanbul zillerinin de temeli olur. Padisah ın oduluyle Mızıkayı Humayun un zillerini yapmaya baslar. Mehter Takımı nın yanında saray calgıcıları da Zilciyan ın musterisi olur.
380 yıllık sirket değilse de uretimden bahsediyoruz.
Cumhuriyet sonrası once ekonomik kriz ardından Varlık Vergisi yuzunden Zilciyan ailesinin onemli bir kısmı ABD ye goc eder. İstanbul da kalan Mikail Zilciyan ise isin puf noktası nı bilen kisidir.
Ailedeki usul sudur: Zil yapımının sırrını ailenin en buyuk oğlu oğrenecektir.
Amerika ya goc eden kol İstanbul a sık sık gelip yardım isterler isin puf noktasını bilen akrabalarından.
Zilciyan ın unu cazla baslar rock a sirayet eder. Hatta Ringo Starr ın yıldızlığa bu zillerle yukseldiği kabul edilir.
Ailenin Amerika daki fertleri A.Zildjian Turkiye dekiler ise K.Zildjian markasını tercih ederler.
Zilciyanlardan geriye kalan tek usta Mehmet Tamdeğer in Bu zillerin her biri Picasso tablosu gibi sozunu ozellikle dikkatlerinize sunuyorum.
Fikri Turkel hediye ettiği kitabını Basarı surekli olursa anlamlıdır diye imzalamıs. Doğru soze ne denir? Markalasma yolundaki Turkiye nin 380 yıl sonra da basarılarının hatırlanmasını dileyelim.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com