Bir General 2 Bin Ogrenci İstedi -
Generallerin katıldıgı toplantıya Ankara Universitesinden 2 bin ogrenci istendi. Rektor Harbiye Komutanı mı? Kıbrıs insanların ahlakını bozuyor. 1930 Kemalistleri vermeyiz diyor. Elinde mi vermemek? Kıbrıs Lozan da verildi...
Turkiye mucizeler ulkesi olduğunu bir kez daha gosterdi. Elli yıldır cozulmeyen Kıbrıs sorununu tahminlerden cok daha kısa suren muzakerelerle cozdu. Hukumet bu sorunu cozerken iceride girdiği yerel secimlerde de oyunu artırdı.
Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskanı Rauf Denktas ın ve onun Turkiye deki yandaslarının Turkiye nin Avrupa Birliği uyeliğini Kıbrıs uzerinden engellemek icin gosterdikleri cabalar bu sefer ise yaramadı. Ustelik Turkiye icin bu cok onemli adımı muhafazakâr bir parti gerceklestirerek Turk politikasının tuhaf yapısını bir baska acıdan daha ortaya koydu.
Turk hukumetinin Kıbrıs gorusmelerinde sergilediği tutumu gorusmelerden once Ankara da duzenlenen gosterilerin amaclarını Denktas ın adada neden bu kadar cozumsuzluk istediğini Cumhuriyet Halk Partisi nin (CHP) niye sorunlara cozum uretemediğini Lozan da Mustafa Kemal in ne yaptığını İslamcıların Turk toplumundaki yerini Kıbrıs sorununun cozumuyle Turkiye yi nasıl bir geleceğin beklediğini Ankara Siyasal Bilgiler Fakultesi nden profesor Baskın Oran la konustuk.
Oran ın Turk dıs politikası Turk-Yunan iliskileri azınlıklar ve Ataturk milliyetciliği uzerine kitapları var.
Turkiye ilk kez Kıbrıs konusunda inisiyatifi ele gecirdi ve elini rahatlattı. Neden biz bunu daha once yapamadık?
Yapamadık cunku Denktas bunu hicbir zaman istemedi cozumu hep engelledi. simdi yine engelleyebileceğini sandı ama olmadı. Cunku Denktas ın karsısında ilk defa cozum isteyen bir hukumet var. Denktas bu hukumetin onune derin devleti ve askerleri cıkarmaya calıstı yetmedi. Hukumetin onune milliyetcileri cıkardı Ankara Ticaret Odası Baskanı Sinan Aygun e toplantılar duzenlettirerek ona bozkurt isaretleri yaptırarak Kıbrıs ta cozumu sabote etmeye cabaladı o da yetmedi. Zira AKP yerel secimlerde oyunu artırdı elini guclendirdi.
Hukumetin izlediği siyaseti nasıl değerlendiriyorsunuz peki?
Mukemmel olarak değerlendiriyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) genel secimlerden sonra hukumet olmustu simdi artık iktidar da oldu. Eğer bu iktidarını YOK ve imam-hatip lisesi gibi konularla perisan ederse yazıklar olsun.
su anda hukumet Kıbrıs konusunda baskılara rağmen cozum icin inanılmaz bir siyasi irade gosteriyor. Yukarıdan ordu ve derin devlet asağıdan milliyetciler bastırıyor. Eğer AKP yerel secimlerde oyunu artırmasaydı Kıbrıs ı cozme iradesini surduremezdi. simdi siyasi iktidarın Kıbrıs ı cozme iradesi sonuna kadar var. Turkiye yarım asırdır ilk kez anlasmak isteyen yumusak baslı taraf olarak ortaya cıktı Kıbrıs ta.
Kıbrıs gorusmelerinin Turkiye nin geleceğini değistirebileceğine dair bir inanc var. Bu yaklasıma katılıyor musunuz?
Yuzde yuz katılıyorum. Kıbrıs Turk dıs politikasındaki bir tıkactır. Kıbrıs sorunu cozulup de bu tıkac cıkarıldığında Turkiye rahatlayacak ve diğer kanserlesmis sorunlarına da el atabilecek. Bugun dunyada Turkiye nin onunu uc konu tıkıyor. Kıbrıs Kuzey Irak ve Ermenistan la iliskiler.
Turkiye nin onunun acılması isi Kıbrıs ta baslayacak. Ege sorununun cozumuyle devam edecek. Arkasından sınır kapısı acılarak Ermenistan la iliskiler duzeltilecek. Sonra da Kuzey Irak Kurtleriyle iliskiler normallestirilecek. su anda Turkiye bu uc konuda da anormal cunku.
Bu uc sorun cozulduğu takdirde sonuc ne olacak peki?
Turkiye bugun kacmaktan kovalamaya vakit bulamıyor. Bu uc sorunu cozduğunde kovalamaya vakit bulacak ulkenin onu acılacak. Kıbrıs Kurt meselesi gibi seylerle uğrasmaktan Turkiye bugun Buyuk Ortadoğu gibi hayati projeler konusunda ne tavır takınacağını bilemiyor. Mesela Kurdistan kuruluyor Turkiye Kuzey Irak sorununu bir dıs politika sorunu haline getiriyor. Aslında Kuzey Irak sorunu Turkiye nin ic politika sorunudur.
Eğer Turkiye kendi Kurtlerinden korkmasaydı onları iyi muameleyle mutlu edebilseydi ve bu ulkenin gonullu vatandasları yapabilseydi değil guneyinde bir on tane Kurdistan kurulsa Turkiye icin bir sorun olmazdı. 1923 ten sonra Anadolu nun doğusunda guneyinde suruyle devlet kuruldu Turkiye bunların hicbirine itiraz etmedi.
Kıbrıs ta cozum istemeyenlerle Ermenistan la iliskilerin duzelmesini istemeyenler farklı kisiler mi?
Bunlar aynı adamlar aynı takım yahu... Kıbrıs ta cozum istemeyenler Kurdistan parlamentosunu asker sokup dağıtırız diyenler Dağlık Karabağ daki isgal bitmedikce biz Ermenistan a sınır kapısı acmayız diyenler hep aynı bir avuc adam.
Ama bunlar derin devlet olduğu icin etkililer. Derin devletin bizde iki anlamı var. Biri Susurluk olayıyla ortaya cıkandır. Yani uyusturucu silah suikast ticaretiyle suca bulasmıs olandır.
Diğeri ise derin devletin dar anlamıdır. Demokratik secimlerle gelmis olan hukumetin ustune cıkma hakkını vatan millet diyerek kendisinde gorenlerdir. Onemli kurumların icine yerleserek bu kurumları Turkiye Cumhuriyeti yonetiminin ustune cıkarmak isteyenlerdir.
İlk kez Kıbrıs sorunu cozume bu kadar yakın gorunuyor. Kıbrıs sorununu cozmek icin kararlı bir sekilde davranan ise sağcı bir hukumet. Sağcı partiler tutucu bir tabana sahiptir. Bugunku iktidarın buna rağmen bu sorunu cozmekteki kararlılığını neye bağlıyorsunuz?
CHP AB uyum paketlerini cıkaramazdı. Bu konuda adım atamazdı. Cunku CHP 1930 tipi Kemalist. Uyum yasalarıyla Turkiye nin dağılacağına inanıyor.
Bugun CHP sağdır. Zaten sağ ve sol tarih icinde en hızlı yer değistiren kavramlardır. 1789 da burjuvazi solcudur 1848 de ise sağcıdır. Bugun eğer İslamcılar solcuların cesaret edemediği ilerici adımları atabiliyorsa Avrupa Birliği (AB) icin uyum paketleri cıkarabiliyorsa 1930 tipi Kemalizm in baskı yaptığı gayrimuslimlere sempati duyuyorsa Kıbrıs ve Ege sorunlarını cozmeye calısıyorsa bu konularda siyasi irade gosteriyorsa bunun birinci nedeni milliyetci olmamalarıdır.
Peki diğer nedeni nedir?
İkinci nedeni de azınlık olmalarıdır. Bir bu adamlar milliyetci değil. Olaylara genis acıdan bakıyorlar. Milliyetcilik insanlara at gozluğu takar. İki bu adamlar yani İslamcılar Turkiye de azınlık. Bunlar 1930 modeli Kemalizm tarafından baskı gormusler.
Onun icin Turkiye yi demokratiklestirmek istiyorlar. Zaten bakın gayrimuslimlere en yakın duran da bunlar. Bu bir takiye değil bir hakikat. Azınlıkların neler cektiğini anlıyorlar.
Devletin icinde onemli bir gucun cozumun onunu tıkamaya calıstığını biliyoruz. Onlar niye cozumu engellemek istiyor?
Bunlar 1930 tipi Kemalistler. Bunların Turkiye nin onunu acacak cozumleri reddetmesinin iki sebebi var. Bir 1930 tipi Kemalizm in korkuları. İki bazı grupların kendi ayrıcalıklarını guclerini yitireceklerinden urkmeleri. Mesela simdi bir alay komutanlığı yetkisi olmadığı halde kaymakamlığa yazı yazıyor ve fisleme istiyor. AB sureciyle bu ayrıcalık ortadan kalkacak tabii. İste bunu hazmedemiyorlar.
1930 Kemalizmi 1930 lar icin bir ilericiliktir. 2000 yılları icin ise bir gericiliktir. Bunların yedinci yuzyıldaki Kuran ı bugunku hayata uygulamak isteyenlerden hicbir farkı yok. 1930 Kemalistleri Kıbrıs ı vermeyiz diyor.
Yahu ne Kıbrıs ne de Kıbrıs Turkleri sizin. Ayrıca Kıbrıslılar Turkiye ye iltihak etmek yerine ya da ekonomisi olmayan bir KKTC de kalmak yerine refah ve demokrasi simgesi olarak gordukleri AB yi sectiklerini Mehmet Ali Talat ı basbakanlığa getirerek gosterdiler.
Kıbrıs sorununun cozumune yaklasırken bir dizi olay yasadık. Ataturkcu Dusunce Derneği Ankara Ticaret Odası nda aralarında bazı kuvvet komutanlarının bulunduğu yedi orgeneralin de katıldığı bir toplantı duzenleyip Batı dan kopmamızı onerdi. Arkasından Denktas gene Ankara Ticaret Odası nın duzenlediği buyuk bir govde gosterisine katıldı. Daha sonra da barıs gorusmelerinden cekildi. Bunlar daha onceden hesaplanmıs bir stratejinin adımları mıydı yoksa bunların arka arkaya gelmesi bir tesaduf muydu?
Bunlar esgudumlu calısmalar. Yuksek rutbeli bir general Ankara Universitesi Rektorluğu ne gitti ve generallerin katıldığı o toplantı icin 2 bin oğrenci istedi. Yahu bir rektor Harbiye komutanı mıdır ki oğrencilere Kalkın su toplantıya katılın desin. Universitelerde bindirilmis kıta olur mu? Zaten rektor Ben bunu nasıl yaparım deyince general cok uzulduğunu belirterek universiteden ayrıldı.
İstanbul Universitesi Rektoru Kemal Alemdaroğlu Kıbrıs tan bir parca toprak vermeye kalkmayın. Guneydoğu da 35 bin sehit verdik. Bir 45 bin 100 bin daha sehit verir Kıbrıs ı da Yunanistan ı da alırız diyor. Alemdaroğlu kendi oğrencilerini savasa gonderip oldurtmekten soz ediyor. Kıbrıs insanların ayarını mı bozuyor?
Kıbrıs insanların ahlakını bozuyor. Cunku bu ahlak imparatorluk ahlakıdır. Orası da benim surası da benim anlayısıdır bu. Cunku Kıbrıs ı Ankara Hakkâri veya Edirne yle bir tutuyorlar. Kıbrıs ı vermeyiz diyorlar. Sen neyi vermiyorsun? Elinde mi vermemek? Kıbrıs Lozan da verildi. Lozan en mukemmel ver-kurtuldur.
Kıbrıs la ilgili uc tane tarih var. Biz 1878 de Kıbrıs ı İngiltere nin yonetimine devrettik. 1914 te İngiltere Kıbrıs ı ilhak ettiğini bildirdi. 1923 te Lozan Anlasması nda da biz bu ilhakı 1914 ten gecerli olmak uzere tanıdık ve bitti bu is.
Kıbrıs ın Turkiye icin cok buyuk bir stratejik onemi olduğu soyleniyor. Oyle mi gercekten?
Biz bu stratejik onemi Anadolu nun savunmasının Kıbrıs ı gerektirdiğini 2003 te kesfettik. Cunku biz hicbir zaman bir Kıbrıs politikasına sahip olmadık. Bizim zigzak yapa yapa basımız dondu. 1950 lerde olay ilk cıktığında Kıbrıs diye bir davamız olmadığını soyledik. Sonra Ya Kıbrıs ya olum dedik. Daha sonra Ya taksim ya olum dedik. Sonra federasyon ardından da konfederasyon dedik. simdi de stratejik onem diyoruz.
Kıbrıs madem stratejik acıdan onemliydi bunu niye 2003 te kesfettiniz? 1974 te Kıbrıs a cıkartma yapmadan once biz Anadolu yu nasıl mudafaa ediyorduk? Eğer Anadolu yu savunmak icin Kıbrıs lazımsa Kıbrıs ı savunmak icin de Urdun Urdun u savunmak icin de Suudi Arabistan Suudi Arasbistan ı savunmak icin de Guney Afrika Cumhuriyeti gerekirse ne yapacağız? Bu bir yayılma değil midir? Ataturk milliyetciliğinde yayılmacılık var mıdır?
Avrupa Birliği ne Turkiye nin uye olmasını engellemek icin bazı guclerin Kıbrıs ı son koz olarak gorduğu soyleniyor. Bu gorusu paylasıyor musunuz?
Evet. Kıbrıs son koz son direnis noktası. Bu direnis noktası kırıldığı takdirde Turkiye AB ye girecek. Muzakerelerin ne kadar sureceği onemli değil. Onemli olan AB ye gireceğiz diye kendi insanımıza insan muamelesi yapacağımız sureci devam ettirmek.
Eğer Kıbrıs ta cozumu engelleyebilirlerse AB yi de bloke ederler. Oysa Mustafa Kemal in muasır medeniyetinin 2004 yılındaki adresi AB dir. Eğer siz 1930 modeline kafayı takarsanız tek millet tek din tek ideoloji derseniz gericisiniz demektir. Ama su anda muazzam bir milliyetci dip dalga yukseliyor. Cunku imparatorluğun bittiğini hâlâ kabul etmek istemiyorlar.
Anlamadım...
Kıbrıs ı vermeyiz diyenler olmayan bir Kıbrıs ı vermenin vatana ihanet olduğunu soyleyenler imparatorluğun 1923 te Mustafa Kemal tarafından dağıtıldığını hâlâ anlamamıs olanlardır. Oysa Mustafa Kemal Lozan da inanılmaz odunler vererek İmparatorluğun bittiğini tescil etti.
simdi Mustafa Kemal in kurduğu ve gorevini yapmıs olan ulus-devlet de bitiyor. Ulus-devlet yerini demokratik devlete bırakıyor. Turkiye nin sancıları bu yuzden. Turkiye iyiye gidiyor. Turkiye demokratik devlet doğuracak. Ama bunlar ulus devletin bittiğini de kabul etmek istemiyorlar.
Kıbrıs ta bir cozum bunlara once imparatorluğun bittiğini oğretecek. Cunku Kıbrıs ı Kuzey Irak ı hâlâ bizim diye goruyorlar. Turkiye nin savunması icin buraların bizim elimizde olması gerektiğini savunuyorlar. Artık bu adamların hem imparatorluğun bittiğini hem de demokratik devletin basladığını gormeleri lazım.
Peki Batılılar neden Kıbrıs sorununun cozulmesini bu kadar cok istiyorlar? İsrail-Filistin sorununun barıscı yoldan cozumune pek de onem vermez gozuken Amerika Kıbrıs ın cozulmesini istiyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Kıbrıs Batı ittifakının iki onemli kanat ulkesi olan Turkiye ile Yunanistan arasındaki iliskilerde devamlı bir urdur. Biz Kıbrıs yuzunden kendi Rumlarımıza baskı baslattık onları 1964 te Turkiye yi terk etmek zorunda bıraktık. Kıbrıs yuzunden Batı Trakya daki Turk azınlığı perisan ettik. Cunku İstanbul da Rum kalmayınca Yunanistan ın eli serbest kaldı. Batı Trakya Turklerine yapılan muazzam baskıların sebebi Turkiye deki Rumların Kıbrıs yuzunden surulup atılmasıdır. Batı dunyası adayı ne Yunanistan a ne de Turkiye ye vererek iste bu sorunu bir an once cozmek istiyor.
Kıbrıs cozulurse ve Avrupa bize gorusme tarihi vermezse ne olur?
Bu hamamda hamile kalmak kadar zayıf bir ihtimal. Turkiye hem demokratik cabalarıyla Avrupa yı hayretler icinde bıraktı. Hem de Irak ın isgalinden ve İslamcı terorun cıkmasından sonra demokratik ve Musluman bir ulke olarak Turkiye Avrupa icin cok onemli hale geldi. Kore Savası cıktığında ABD nin odu koptu ve Turkiye yi NATO ya aldı. simdi de AB nin odu kopuyor. Bize tarih verecek.
Peki AKP dısındaki diğer partilerin Kıbrıs ta cozumu desteklememesinin nedeni ne sizce?
AKP nin cok buyuyeceği korkusu var. Cunku Turkiye nin onu acılacak. Domino etkisiyle bir suru sorun cozulmeye baslayacak. AKP Kıbrıs ın cozumunden muthis bir prestij sağlayacak. Ama bu AKP nin sonunu da hazırlayabilir.
İsmet Pasa nın 1946 dan sonra yuruttuğu demokratiklesme politikası 1950 de basarıya ulasıp CHP yi nasıl iktidardan dusurduyse AKP nin getireceği olumlu politikalar da Turkiye yi AKP ye ihtiyacı kalmayacağı bir noktaya getirebilir. Bu da tabii Turkiye icin cok iyi bir sey olur...
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com