Buyuk olma hayalleri -
Osmanlı nın dagılma surecine girdigi 19. yuzyılın ortalarından itibaren Osmanlı dan koparak kendi ulus-devletlerini kuran cesitli uluslar kurdukları devletin elindeki toprakları yeterli gormemis ve sınırları dısında kalan soydaslarını da kurtarmak iddiası ile surekli olarak Osmanlı aleyhine yayılma stratejisi izlemislerdir. Yunanistan Bulgaristan Sırbistan bu yayılma cabalarının en guzel ornekleridir. Her uc devletin de buyuk devlet olma hayalleri Balkanlarda barısı surekli tehdit ediyordu. Bu hayaller once Balkan Savası na zemin hazırladı ardında da Dunya Savası nın cıkıs noktası oldu.
Yunanistan hayalini gerceklestirmek icin 1919 yılında İzmir i isgal ederken aynı surecte bu kez Ermeniler de buyuk olma saplantısına kapıldı.. Doğu Anadolu yu ele gecirerek Buyuk Ermenistan kurmaya calıstılar. Yunan ve Ermeni tezlerine İngiltere arka cıkarken Sırp ve Bulgarların arkasında da Ruslar yer aldı.
Osmanlı parcalanırken Balkanlar ve Ortadoğu da ortaya cıkan yeni devletlerin sınırları etnik-mezhepsel coğrafi ozellikler dikkate alınarak değil buyuk devletlerin cıkarları ve istekleri gozonunde bulundurularak cizildi. Ozellikle İngiltere nin donemin super gucu olarak Ortadoğu da yeni sınırların belirlenmesinde basrolu oynadığı ve doğal sınırlar yerine karmasık yapılı sınırları tercih ettiği goruldu. Bunun altında yatan en onemli neden de bu karmasık yapılı sınırlar sayesinde etkinliğini daha uzun sureli olarak surdurebilme stratejisidir. Cunku buyuk devletler onem verdikleri bir coğrafyadaki sorunların cozumunu istemezler. Sorunun surmesi kendilerinin oraya surekli bir sekilde mudahalesine zemin hazırlar.
Bugun Irak fiili olarak parcalanma surecine girerken ortaya ABD nin gudumunde bir Kurdistan cıkarılmaya calısılıyor. Suriye de son gunlerde meydana gelen olaylar gosteriyor ki Kurtler arasında da buyuk olma hayali yayılmaya basladı. Bu hayalin yayılması sadece Irak ve Suriye yi değil Turkiye ve İran ı da doğrudan etkileyecek. ABD nin Buyuk Ortadoğu Projesi Balkanlardan Orta Asya sınırına kadar buyuk bir coğrafyayı etkileyecek gibi gorunuyor. Bu proje cercevesinde Balkanlarda bir Arnavut Federasyonu (Yunanistan daki Arnavutlar haric) Kafkasya da bir Buyuk Ermenistan ve Ortadoğu da altyapısı hazırlanmaya calısılan Buyuk Kurdistan ABD nin bolgedeki cıkarlarının daha etkin sekilde korunmasını sağlayabilecek. Tabii bunun yurutulebilmesinin mumkun olup olmayacağı bolge ulkelerinin bu proje karsısındaki tutumlarına bağlıdır.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com