1978 den bu yana... -
Egoyan ın filminin Turkiye de gosterime giremeyecegi anlasıldı. Bu basından izledigim kadarıyla bir yasaklama nın sonucu değil. Filmin Turkiye de gosterim haklarını satın alan Belge Film adına konusan Sabahattin Cetin toplumdan gelen tepki ustune boyle bir karar verildiğini acıkladı. Haklı olarak Gosterildiği her sinemaya polis mi koyacağız? dedi.
Bu film akla Midnight Express i getiriyor doğal olarak. Nitekim bu konuda ağzını acan herkes oraya bir gonderme yapıyor. İki filmin ele aldıkları konular aynı değil ama ikisinde de Turkler in vahşeti gibi bir temanın işlendiği Turkiye aleyhine filmler olduğu soylenebilir. Ama obur ortaklık bu gibi filmlere karşı Turkiye de alınan tavır. Sonucta ikisi de gosterilmemiş oluyor.
Dolayısıyla Değişen bir şey yok mu diyeceğiz? Bence dememeliyiz. Cunku Midnight Express yasaklanmıştı. Bu resmi duzeyde gercekleşmiş bir şeydi. Ararat icin bir yasaklama yok. Toplumsal tepki veya milletin tepkisi gibi bir gerekceyle ithalatcı firma bu işten vazgeciyor. Sizce bu olumlu bir değişim mi olumsuz bir değişim mi?
Olumlu ya da olumsuz bu Turkiye nin 1978 den ( Midnight Express in gosterime cıktığı yıl) bugune geldiği ya da gelmiş gorunmesi nin istendiği noktanın arasındaki farkın ozelliğini gosteriyor. 1978 de devlet yasaklarken bugun halk kendisi yasaklıyor. Demek ki 1978 de devletin bu yasaklama yoluyla birtakım kotu etkilerden korumaya calıştığı halk artık buyumuş olgunlaşmış kendi kendini koruyacak aşamaya varmış. Devletinin istediği halk olma yolunda adımlar atmış.
Ama ceşitli başka nedenlerle hâlâ tam da devletin istediği toplum olamamamız AKP yi secmek gibi yanlışlar (veya AB ye girmek istemek gibi yanlışlar) yaptığı icin hâlâ korunmaya ve tecrubenin rehberliği ne muhtac ama bu başka konu; şimdi buna girmeyelim.
Evet 80 ler ve 90 lar boyunca milli galeyan ı sokağa indirmeyi başardık. İtalyan domatesleri Kurt serokları Amerikalı veya herhangi bir yerli Turk duşmanları sozde-Ermeni kıyımı propagandistleri ve başka ceşitli duşmanlara karşı sokağa dokebileceğimiz kalabalıklar yetiştirmeyi başardık 12 Eylul harekâtından bu yana.
Değişim olumlu mu olumsuz mu işte bu değişim karşısında aldığınız tavra gore değerlendireceksiniz.
Egoyan ın filmi Ermeni sorunu bağlamı icinde yer aldığına gore asıl o cercevede değerlendirilmeli bu olay ve bu tepkiler. Ama şimdilik oraya gelmeden (bir-iki gun icinde geleceğim nasıl olsa) bir topluma hakaret ettiği varsayılan bir film hatta varsayılan da demeyelim
ettiği hukme bağlanmış diyelim boyle bir filmin o toplumun yaşadığı ulkede gosterilmesi veya gosterilmemesi konusunu tartışıyoruz.
O toplumun bu filmi yasaklaması kotu bir şeydir; bunu boyle gorduğume gore bu yasaklama nın resmi otorite tarafından değil de halk tarafından yapılması durumu birkac kat daha vahimleştirir. Şu halde 1978 den bu yana bu ulkedeki değişim son derece olumsuz bir değişim olmuştur. Butun bunları soyledikten sonra gelelim asıl soruya: Sahiden toplumun halkın tepkisiyle mi Belge Film giriştiği işten vazgecti? Halk ın bu anlamda bir sozcu su yok olamaz da. Hep bildiğimiz gibi Belge Film in muhatabı MHP. Halkın muhtemel veya muhayyel tepkisinin temsilcisi ve sozcusu o. Hic sanmıyorum ki Sabahattin Cetin sinema salonu koruyan polislerle film gosterme kâbusunun aktoru olarak Turkiye halkından korkmuş olsun. Halk coğu da haklı denebilecek nedenlerle filmi beğenmeyecektir şu bu ama sinema basıp teror yaratmayacaktır. Bunu yapacaklar vardır kim oldukları zaten bellidir bunu yaptıkları zaman kimsenin onlara bir şey yapmayacağı da bellidir. Butun bunlar belli olunca Cetin de filmden vazgecmiştir.
İşte 80 den beri Turkiye yi yoneten guclerin urettiği sonuc budur: MHP nin tavrı hele iş sokağa indiğinde milletin tepkisi sıfatıyla nitelenir hale gelmiştir. Guzel bir millet yarattınız. Devam edin.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com