Anadilde yayına olanak saglayan yonetmelik -
AB ye uyum icin cıkarılan reformlar geregi Turkce dısında anadilde yayına olanak saglayan yonetmelik nihayet hazırlandı. RTUK tarafından hazırlanan yonetmelik 19 Kasım Carsamba gunu yururluğe girecek. Turk vatandaşlarının gunluk yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları dil ve lehcelerde yayın hakkında yonetmelik 11 maddeden oluşuyor. Yonetmelikte belirlenen esaslar ve yasaklar şoyle:
Tek lehcede izin
Yayın TRT ile ozel radyo ve TV lerden yapılabilecek. Yalnızca ulusal kanallar bu hakkı kullanabilecek.
Radyo ve TV lerden yapılacak yayınlar haber muzik ve geneleksel kulturun tanıtımıyla sınırlı olacak.
Uygulanmayan onceki yonetmelikte Turkce dışında bir veya birkac dil-lehcede yayına imkân tanınırken şimdi yalnızca tek dil veya lehcede yayın sınırı getirildi.
Bu amacla radyo yayınları gunde 45 dakikayı ve haftada toplam dort saati televizyon yayınları ise gunde 30 dakikayı ve haftada uc saati aşmayacak. TV lerde bu sure onceki yonetmelikte haftada iki saatti.
Uyum yasasıyla kurslarda oğretilmesi serbest bırakılmasına rağmen dil ve lehcelerin oğretilmesine yonelik radyo-televizyon yayını yapılması yine yasak olacak.
Televizyon yayınları icerik ve sure acısından bire bir Turkce altyazıyla verilecek. Radyo yayınlarında ise programın ardından Turkce tercumesi yayımlanacak.
Kuruluşlar yayın yapmak istedikleri dil ve lehceyi yayımlanacak haber muzik kultur yayın turlerini gunluk yayın akışını aylık ve yıllık yayın planlarını belirleyen yonetim kurulu kararı ile yayınlarla ilgili denetleme kurulu sorumlu mudur haber biriminde calışanlar ve spikerlerin RTUK Kanunu ile ilgili yonetmeliklerde aranılan vasıfları taşıdıklarına dair belgeleri ekleyerek RTUK e başvuracak.
Yayınlar hukukun ustunluğune Anayasa nın genel ilkelerine temel hak ve ozgurluklere milli guvenliğe genel ahlaka Cumhuriyet in Anayasa daki temel niteliklerine devletin ulkesi ve milletiyle bolunmez butunluğune RTUK Kanunu ve ilgili yonetmeliklere ust kurulun ongorduğu yukumluluklere aykırı olamayacak.
Poşu peştemal yasak
Yayın suresince diğer yayınlardaki studyo duzeni değiştirilemeyecek. Sunucu ve spikerler cağdaş giyinecek. Peştemal poşu gibi yerel kıyafetler giyilemeyecek.
Yayında mevcut logo ve tanıtıcı ses işareti dışında bir unsura yer verilemeyecek studyo duzeni ve ses efektinde Turkiye Cumhuriyeti nin simgesi olmuş goruntu ve sesin dışında simge işaret ve ses kullanılamayacak.
Hangi kuruluşun hangi dil/lehcede yayın yapabileceğine RTUK karar verecek. Karara yargı yolu acık.
Sureklilik arz etmeyen munferit muzik eserleriyle sinema filmleri ise RTUK un iznine tabi tutulmayacak.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com