Ermeni mitolojisi -
Ermeni mitolojisi Turkce siirin modernizm etrafında gelisen sorunları ve bir romanla 1960 lı yıllar
Kitap okumanın yeri ve zamanı hic olmadı benim icin. Aynı şekilde okudugum kitapların da cok ceşitli oldugunu belirtmeliyim. Dolayısıyla birkac etkinlik icin kısa bir Avrupa turu yaptığım sırada bu sayfada kitap tanıtım yazılarım yayımlanmadı ancak her fırsatta okumaya devam ettim. Ozellikle tren yolculuklarında kitap okumanın keyfini yıllar sonra yeniden yaşadım.
Avrupa da katıldığım etkinlikler tanıdığım insanlar ve izlenimlerim bir başka yazının konusu elbette. Bu yazıda o tren yolculuklarında okuduğum uc kitaptan soz edeceğim. İlki Belge Yayınları tarafından yayımlanan Sarkis Seropyan ın kitabı: Ermeni Tanrıları Konuşuyor ustbaşlığını taşıyan kitabın adı Cangulum Anahit ve Kazben. Sarkis Seropyan coğu Agos gazetesinde yayımlanmış yazılarını geliştirerek ve yeni eklerle bir araya getirerek oluşturmuş kitabı. Kitap adından da anlaşılacağı gibi Ermeni anlatı soylence ve efsanelerini konu alıyor. Ama Sarkis Seropyan bununla yetinmemiş Ermeni tarihi ve Ermenilerin benimsediği dinler bu dinlerin Ermeni kulturundeki yerine de değiniyor. Değiniyor diyorum cunku Seropyan 116 sayfaya sahiden de cok bilgi sığdırmaya calışmış. Başlıklara bakıldığında genel olarak amacına ulaşmış gorunuyor yazar. Kısaca değindiği bircok konuyu genel hatlarıyla veriyor. Bu bile Turkce de konuyla ilgili cok az sayıda kaynağın olduğu duşunulduğunde onemli bir calışma olduğunu gosteriyor Cangulum Anahit ve Kazbenin.
Ote yandan aynı coğrafyayı paylaşan halkların soylenceleri anlatıları efsaneleri arasındaki benzerlikleri gormek acısından da onemli bir calışma. Orneğin samanyolu soylencesi beni oldukca şaşırttı okuduğumda. Ermeni Tanrısı Vahakn ın soğuk bir kış gunu Asurluların atasının samanını caldığı dokulen samanların ise gokyuzundeki Samanyolu nu oluşturduğu soylencesi Kurtlerin aynı konuyu ele alan bir soylenceyle benzerlikler gosteriyor. Aynı soylence Eski Yunan da Herakles in Keriones in ineğini calmasıyla da ortuşuyor. Seropyan ın anlatımının oldukca keyifli olduğunu soylemekte yarar var. Ayrıca ekler bolumunde yer alan Kucuk Mitoloji Sozluğunun kitabı zenginleştirdiği de rahatca soylenebilir...
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com