En iyi muzeye 100 bin pound -
Istanbullu Ermeni Calouste Sarkis Gulbenkyan in adina kurulan vakif Ingiltere de simdiye kadar verilen en buyuk yillik sanat odulunu verecek. 100 bin pound tutarindaki odul The Gulbenkian Prize 2002 yili boyunca uretilecek en iyi muze veya sanat galerisi projesine verilecek.
Her yil verilmesi planlanan Gulbenkian Odulu nun ilkinin sonuclari 2003 baharinda aciklanacak ve odul sahibine muzeler ve galeriler ayi olan mayista kavusacak.
Yapilan arastirmalara ve anketlere bakildiginda son zamanlarda bircok Ingiliz spor ya da konser gibi sosyal aktivitelerden cok muze ve galerilere ilgi duymaya basladi. Gulbenkian Odulu nun sunulusu tam da muzelerin beklenmedik bir sekilde populer hale geldigi bu doneme rastladi. Odul komitesinin baskani Lady Cobham Milyonlarca pound un muze ve galerilerin yenilenmesi ve izleyiciler icin cekici hale gelmesi icin kullanilmasi kutlanmasi gereken bir davranis. Gulbenkian Odulu de ayni seyi kucuk kurum buyuk kurum farki gozetmeden yapmayi hedefliyor diyor. Halkin ilgisini cekebilmek yarisan projelerin degerlendirilmesinde kullanilacak cok onemli bir kriter.
Dunyanin en buyuk vakiflarindan
Gulbenkian Odulu nu merkezi Portekiz in Lizbon kentinde bulunan ve Calouste Gulbenkyan in adina kurulan vakfin Ingiltere subesi veriyor. 1956 yilinda kurulan vakif sanat egitim ve bilim alanlarinda oduller veriyor ve projeleri destekliyor. Yaklasik 2.6 milyar dolarlik varligiyla dunyanin en buyuk vakiflarindan biri olan Gulbenkian Vakfi ozellikle Portekiz ve Ermeni kulturel birikiminin yougun yasandigi yerlerde faaliyet gosteriyor.
Sanat duskunu petrolcu
Ermeni asilli petrol komisyoncusu koleksiyoner ve filantirofist Calouste Sarkis Gulbenkyan 1869 da Istanbul da dogdu. Gulbenkyan Londra da muhendislik okudu ve 22 yasinda petrolun bir enerji kaynagi olarak onemi ne isaret eden bir kitap yayimladi. Gulbenkyan daha sonra Ortadogu da petrol endustrisinin gelismesi konusunda onemli gorevler ustlendi. Bir sure Shell de calisan Amerikan ve Rus petrol sirketlerine danismanlik yapan Gulbenkyan Irak taki o zamanki adiyla Turk Petrol Sirketi nin yaptigi antlasmalarda da gorev aldi. Yapilan antlasmalardan aldigi komisyonlarla oldukca buyuk bir servete sahip olan Gulbenkyan in en buyuk tutkusu koleksiyonerlikti. Topladigi degerli eserleri yasami suresince Londra daki National Museum a ve Washington daki National Gallery ye kiralayan Gulbankyan hayatinin son yillarini Lizbon da gecirdi ve 1955 de oldu. Bir sene sonra adina kurulan vakif butun eserleri topladi ve 1969 da kurulan muzede sergilemeye basladi. Muzenin koleksiyonunda bulunan yaklasik 6 bin eserin arasinda Rubens Rembrant Renoir tablolarinin yani sira antik Misir ve Yunan heykelleri sikkeler ve antika Fransiz mobilyalari bulunuyor.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com