Putin: Rusya Bakü ve Ankara’yı Karabağ anlaşmasının bozulması için ortam oluşturmamaya ikna etti -
Putin: Rusya Bakü ve Ankara’yı Karabağ anlaşmasının bozulması için ortam oluşturmamaya ikna etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesindeki 'Rossiya 24' kanalına Artsakh'ta (Dağlık Karabağ) yaşanan son kriz ve ateşkes anlaşmasıyla ilgili röportaj verdi.
Rusya'nın savaşa müdahil olması için bir gerekçe olmadığını belirten Putin, Ermenistan'la askeri işbirliği anlaşmasının da buna zemin oluşturmadığını söyledi.
"Anlaşmamız, taraf ülkelere yönelik bir saldırı olması halinde ortak hareket etmeyi gerektiriyor. Kimse Ermenistan topraklarına girmemişti, bu durumda da bizim bu savaşa doğrudan müdahale etme hakkı vermiyordu."
Putin'e göre Rusya, Yerevan ve Bakü arasında dengeyi sağlamak zorunda.
Dağlık Karabağ'da binlerce ölü ve yaralı insanın bir film olmadığını, somut kişilerin başına gelen trajedi olduğunu söyleyen Putin, bu nedenle başarılan en önemli şeyin akan kanın durdurulması olduğunu vurguladı:
“Sadece resmi verilere göre 4 binden fazla kişi hayatını kaybetti, aslında daha çok insanın öldüğünü düşünüyorum. On binlerce kişiyse yaralı ya da sakatlanmış durumda. Bakınız bu bir film değil, hayatta somut insanların, somut ailelerin başına gelen bir trajedi. Bu nedene en önemli sonuç, akan kanın durdurulmasıydı.”
Putin, Artsakh'ta ateşkesi kontrol etmek üzere kurulan Rus-Türk ortak gözlem merkezinde insansız hava araçlarının (İHA) kullanılacağını söyledi.
Rus lider, “Türkiye ile Ortadoğu’da çok iyi bir işbirliği deneyimimiz bulunuyor, Suriye’de İdlib bölgesinde de, Suriye-Türkiye sınırında da ortak devriyeleri, konvoyları birlikte organize ediyoruz. Burada böyle bir işbirliği gerekmiyor. Ancak biz, İHA’ların kullanılacağı ortak bir merkez oluşturacağımız, bu araçların yardımıyla temas hattında durumu birlikte izleyeceğimiz, birlikte bilgi alacağımız, birlikte analiz edeceğimiz konusunda anlaştık” ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Artsakh’ın statü sorunun devam ettiği sorusuna, “Evet, böyle sorun var. Karabağ’ın nihai statüsü çözüme kavuşturulmadı. Şu anki statükoyu, mevcut durumu koruyacağımız konusunda anlaştık. Sonra ne olacak, bu gelecekte, ya gelecekteki yöneticiler, bu sürecin gelecekteki katılımcıları tarafından çözülecek. Ama benim görüşüme göre eğer yaşamın normalleşmesi için, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin, özellikle çatışma bölgesindeki insanlar arasındaki ilişkilerin normalleşmesi gereken koşullar oluşturulursa Karabağ’ın statüsünü belirlemek için gereken koşullar oluşacak” yanıtını verdi.
Moskova'nın Azerbaycan'ı ve Türkiye'yi Artsakh anlaşmasının bozulması için ortam ve ön koşul yaratmanın gerekli olmadığına ikna etmeyi başardığını dile getiren Putin, şöyle konuştu:
“Barışı koruma görevine gelince, hem Azerbaycan hem de Türkiye, daima Türkiye'nin barışı koruma operasyonlarına katılabileceğini söylüyordu. Yine de Türk ortaklarımızı da, Azerbaycan’daki meslektaşlarımızı da anlaşmanın bozulması için ortam ve ön koşul, akit taraflardan birini bir takım aşırı önlemlere ve aşırı eylemlere kışkırtabilecek koşullar yaratmanın gerekli olmadığına ikna etmeyi başardığımızı düşünüyorum.”
Geçmişin çok ağır mirasını, Birinci Dünya Savaşı'nın trajik kanlı olaylarını ve 1915 Ermeni Soykırımı'nı kastettiğini söyleyen Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu tanınabilecek ya da tanınmayabilecek bir faktör. Dünyada kimi tanıyor, kimi ise tanımıyor. Fakat Rusya için bu konuda bir sorun yok. Biz çok önce tüm bunları tanıdık. Peki, neden temas hattında Türk askerlerinin varlığı ile Ermeni tarafı kışkırtılsın? Zannediyorum ki Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan da bunu çok iyi anlıyordu ve anladı. Bu konuda herhangi bir sorunumuz olmadı.”
Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com