İşte böyle bir ülkeyiz… -
İşte böyle bir ülkeyiz…
Mahmut Bayrak, İsmail Alparslan, Halil Mavi, Mehmet Dikmen ve Arut Köse... Onlar 1950'deki Kore Savaşı'na katılan 20 binin üzerindeki Türk askerden beşiydi. Son bir ay içinde hepsi vefat etti. Türk vatandaşı Ermeni Arut Köse, vasiyeti üzerine, Meryem Ana Kilisesi'nden askeri törenle uğurlandı. Alevi evlerinin işaretlendiği, otizmli çocukların okuldan atılması için kampanya düzenlendiği, bir milletvekilinin; lüks içinde yaşayan muhafazakar Müslümanları tarif ederken 'Fikren Yahudileşmişlerdir' dediği Türkiye'de 'ayrımcılığın' kökünün kazınması için hâlâ bir umut var...
İsmail Alparslan, 96, Kütahya…
Mehmet Dikmen, 94, Zonguldak…
Mahmut Bayrak, 90 Zonguldak…
Halil Mavi, 88, Sivas…
Arut Köse, 88, İstanbul…
1950-1953 yılları arasında süren Kore Savaşı’na katılıp gazi olan beş Türk askeri son bir ay içinde hayata veda etti.
Kore Savaşı’na katılan 16 ülkeden asker sayısı bakımından dördüncü, kayıp verenler bakımından üçüncü, zayiat (yaralı-savaş esirleri) bakımından üçüncü sırada yer alan Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yaşayan bu beş kişi son nefeslerine kadar göğüslerinde gazi madalyasını taşıdılar.
“BENİ ASKERİ TÖRENLE GÖMÜN”
Madalyasını gururla taşıyan gazilerden biri olan Arut Köse’nin hikayesi ise biraz farklı…
Gayrimüslimdi, Türk vatandaşı Ermeni’ydi.
Dünyanın bir ucuna, Çin-Kuzey Kore ordusuyla savaşmak için Türk ordusunun bir neferi olarak gitti, gazi olarak döndü.
Yıllar boyunca oğlu Ohannes ve torunu Masis’e savaş anılarını anlattı.
Bakkala giderken bile madalyasını takardı.
Torunu Masis askere gidince çok gururlanmıştı. “Ben ölünce, askeri törenle gömün” diye vasiyet etti, tören mangasına kavuşmayı çok istiyordu.
Bakırköy Belediyesi’nin eski belediye başkan yardımcılarından Jaklin Köse’nin babası Arut Köse, nam-ı diğer ‘Koreli Ulaş’, geçen hafta cuma günü hayatını kaybetti.
AĞLATAN SÖZLER: EMREDİN, YAPALIM
Ailesi, Kore Gazileri Derneği’ni aradı; “Babamız askeri tören vasiyet etmişti. Yardımcı olabilir misiniz” dediler. Dernek gereken yerleri aradı, irtibatlar kuruldu. Kısa bir süre sonra Ohannes Köse’yi arayan Astsubay Onur Kılıç, “İstek ne demek beyefendi. Bu vatanın bu gaziye borcudur. Emredin, yapalım” dedi. Köse Ailesi’nin tüm fertleri hem ‘Koreli Ulaş’a hem de Astsubay Kılıç’ın sözlerine ağlıyordu.
Koreli Ulaş, Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nden düzenlenen askeri törenin ardından Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze törenine Tuğgeneral Hakan Yiğittürk,Albay Mustafa Kemal Aksoy, Binbaşı Enis Kayar, Üsteğmen Burak Cumhur Uçar, Astsubay Onur Kılıç da katıldı.
Arut Köse’nin oğlu Ohannes ve torunu Masis, Kore gazisinin yaşadıklarını Independent Türkçe’den Can Bursalı’ya anlattı.
Bu haber sozcu.com.tr kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (sozcu.com.tr) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(sozcu.com.tr). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com