​İstanbul’da Komitas Vardapet’in heykeli dikildi[İstanbul’da Komitas Vardapet’in heykeli dikildi - Gündem
24 Ocak 2025 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Արաց / Օր : Լուսնակ / Ժամ : Այգ

Gündem :

26 Kasım 2019  

​İstanbul’da Komitas Vardapet’in heykeli dikildi[İstanbul’da Komitas Vardapet’in heykeli dikildi -

​İstanbul’da Komitas Vardapet’in heykeli dikildi[İstanbul’da Komitas Vardapet’in heykeli dikildi ​İstanbul’da Komitas Vardapet’in heykeli dikildi[İstanbul’da Komitas Vardapet’in heykeli dikildi

Kütahya’da dünyaya gelen büyük Ermeni besteci, sanatçı Komitas Vardapet’in (Soğomon Soğomonyan) heykeli onun 150’inci doğum yıldönümü münasebetiyle İstanbul’da bulunan Ermeni Patrikhanesinin bahçesinde dikildi.

Heykelin açılışıyla ilgili aktarılan bilgilere göre tören Patrik Kaymakamı Sahak Episkpos Maşalyan’ın öderliğinde ve Sarkis Gülegeç’in desteğiyle gerçekleşti.

Heykeltraş Erol Sarafyan kendi eserinin açılış törenine katılıp aynı zamanda Komitas Vardapet’in oynadığı rolü ve yaptığı çalışmalar hakkında konuşma yaptı.

Komitas Vardapet yada Soğomon Soğomonyan 1869’da bugünkü Türkiye’nin batı bölgesinde bulunan Kütahya (Kutina) şehrinde dünyaya geldi. Küçük yaşta anne ve babasını kaybeden Komitas’a akrabaları baktı. Bakımını akrabalar yaptı. 1881’de eğitim almak için, o dönemin Rusya İmparatorluğu topraklarında bulunan Ermeni Kilisesi’nin merkezi Eçmiyadzin’e gönderildi. Hiç Ermenice bilmeyen Komitas kilise ayinlerinde ilahiler söylüyordu ve çok güzel bir sesi vardı. Dini eğitimini tamamladıktan sonra, daha da gelişen müzik yeteneği sayesinde koroda görev aldı ve Vartabed (Batı Ermenicesinde Vardapet – evlenmeyen rahip) rütbesine yükseltildi.

24 Nisan 1915’te tutuklanan Ermeni toplumunun önde gelen isimleri arasında Komitas Vardapet de vardı. Ermeni Soykırımı bu tutuklamalarla başladı. Komitas birçok Ermeni aydını gibi sürgün edildi, fakat bazı kişilerin araya girmesiyle geri getirildi. Bu sırada Komitas’ın yeşadıklarının etkisi akli dengesini yitirmesine sebep olduğu öne sürülüyor.

Birkaç yıl İstanbul’da hastanede kalan Komitas 1919’da Fransa’ya götürüldü ve 1935 yılına, yani ölümüne kadar bütün hayatını Paris’in banliyösü Villejuif’te bir psikiyatri hastanesinde geçirdi. Ölümden sonra onun bedeni Yerevan’a getirldi. 1950’li yıllarında Komitas’ın el yazıları da Paris’ten Yerevan’a getirildi. Günümüzde ise Yerevan Devlet Konservatuvar’ı Komitas’ın adını taşıyor.

Onun en büyük eseri kiliselerde de seslendirilen Komitas ayinidir. Komitas ayini ilk defa1933 yılında Paris’te yayınlandı ve 1988 yılında Yerevan’da kayıt altına alındı.

Ermenice’nin yanı sıra, Zazaca, Kürtçe, Farsça dillerindeki halk ezgilerini de derleyen Komitas’ın jübile kutlamaları çerçevesinde Ermenistan’da birçok etkinlik düzenleniyor.






Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+