Ermeni siyasetçi Akhoyan: Nefret dili kullanılmamalı -
Ermeni siyasetçi Akhoyan: Nefret dili kullanılmamalı
Yıllardır Türkiye halkları ve Ermeni halkının kültürel buluşması için çalışmalar yürüten Ermenistan Parlamentosu eski Milletvekili Aragats Akhoyan, "Siyasetçiler ilişkileri kötüleştirmek için değil, iyileştirmek için var" diyerek kullanılan nefret dilinden vazgeçilmesini istedi. Ermenistan Parlamentosu eski Milletvekili ve Return (Dönüş) Vakfı Kurucusu Aragats Akhoyan, son dönemlerde Ermenistan'dan gelen heyetlerin Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yaptıkları ziyaretlere dönük bazı kesimlerin tepkilerini değerlendirdi. Akhoyan, siyasetçilerin ilişkileri kötüleştirmek için değil, iyileştirmek için siyaset yapmaları gerektiğini söyleyerek, ziyaretlerine devam edeceklerini belirtti.
'ZİYARETLERE FAŞİZANCA YAKLAŞIYOR'
Yıllardır Türkiye'ye Ermeni halkının kültürünün görülebilmesi ve kültürlerin kaynaşması noktasında yürütülen çalışmalarda rol oynadığını söyleyen Akhoyan, "Türkiye'ye geldiğimizde tüm kentleri gezerek kültürümüzü tanıtmaya çalışıyorum. Çünkü ben de buralıyım. Ailem Vanlı ve Muşlu. 2015 yılında 'Dönüş Vakfı' diye bir organizasyon kurduk. Tüm çalışmalarımız bu organizasyon üzerinden yürüdü. O tarihten bugüne kadar kültürel anlamda çok iyi bir program yaptık. Yaptığımız ziyaretlerin eleştirilmesine üzülüyoruz. Türkiye'nin iç siyasetinde yaşananlar bizim konumuz değil. Bizim konumuz olmadığı halde bizim siyasete malzeme edilmemiz gerekiyor. Benim birçok partiden çokça arkadaşım var. Bazı kişiler faşizanca bu durama yaklaşabilir ya da tepki gösterebilir ama bizim tek amacımız kültürel bir iletişim ve diyalogdur. Şuana kadar Türkiye'de bir tepkiyle karşılaşmadım ama yapılan ziyaretlerin bu kadar tepki ile karşılanması bizi çok üzüyor" dedi.
'FİKİRLER SINIRLARI AŞMALI'
HDP'li belediyelerle yıllardır bir ilişkilerinin olduğunu ancak kayyum döneminde kesintiye uğradığını söyleyen Akhoyan, "Bu ilişkinin yeniden kurulması için şuan yeni seçilen başkanlara tekrar ziyaretlerimize başladık. Bizim amacımız hem o kesintiye uğrayan süreci iyileştirmek hem de başkanları tebrik etmekti. Aslında tüm bu tepkilerin nedeni Azerbaycan'ın yapay olarak ortaya sunduğu bazı durumlardır. Türkiye ile Azerbaycan'ın yapay ilişkileri bu durumu bu tepkilerin oluşmasına katkı sağlıyor. Bu ziyaretlerimizi de bu duruma tuz biber etmeye çalışıyorlar. Biz burada halkları bir biriyle tanıştırmak ve kaynaştırmak dışında bir amaca hizmet etmiyoruz. Fikirlerin artık sınırları aşması gerekiyor. Bu gerçekleşirse sınırlar açılır ve halklar birbiriyle kaynaşmaya başlar. Bunlar için hizmet edilirse eminim ki çok daha farklı bir ilişki ortaya çıkacaktır" diye konuştu.
'NEFRET DİLİ BIRAKILMALI'
Türkiye'nin 100 yıllık sorunlarının olduğunu belirten Akhoyan şöyle devam etti; "Türkiye çok acı bir miras aldı. Sadece ülkeler arası değil halklar arasında da acı şeyler yaşandı. Ülkelerin bugün bir biriyle konuşma zemini olmayabilir ama halkların öyle bir sorunu yok. Bir kültür elçisi olarak benim amacım halkların ortaklaşmasıdır. Bunu başarmak istiyoruz. Bazı şeylerin düzelebileceğini inanıyorum. Öyle politikalar ortaya konmalıdır ki halklar artık bu nefret söyleminden çıkmaları gerekiyor. Buna öncülük edecek de elbette siyasettir, siyasetin dilidir. Biz Türkiye'ye ilk geldiğimizde Ermenistan'da bize karşı aynı tepkiler oldu. 'Niye Türkiye'ye gidiyorsun?' tepkiler oluştu ama bu diyaloglar geliştikçe söylemler de yumuşamaya başladı. Halk adına diplomasi yürüten insanlara değer verilmesi gerekiyor. Bu ülkede acı bir tarih var ve bunun cevapları olması gerekiyor. Devletler bu acı tarihin cevabını vermeyebilirler ama halklar bu durumu çok iyi biliyorlar. Bu sorular çoğalmadan önceki soruları çözmemiz gerekiyor. Yoksa bu sorular arttıkça diyalog yolları da zorlaşır."
'HEP GELECEĞİZ HEP DAVET EDECEĞİZ'
Tüm tarafların radikal söylemlerden vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Akhoyan, "Siyasetçiler ilişkileri kötüleştirmek için değil, iyileştirmek için var. Onlara tavsiyem bu ilişkilerimizin kötüye gitmesi için çaba göstermemeleri. Biz bundan sonra da hep geleceğiz, hep davet edeceğiz ve bu ilişkiyi hep iyi tutmaya çalışacağız. Zaten yıllardır süren sorunların üzerine bu tip sorunları eklememek gerekiyor. Herkesin bu duruma duyarlı ve hassas yaklaşması gerekiyor" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Ermenistan'dan gelen bir heyetin Halkların Demokratik Partili (HDP) Kars ve Iğdır belediyelerine yaptığı ziyaret sonrası eski MHP milletvekili Sinan Oğan'ın başını çektiği bir grup belediye eşbaşkanlarını hedef haline getirmişti. Oğan sosyal medya hesaplarında "BEKA sorunu görülmediği için mitil atmaya gerek duyulmayan Kars Belediyesi MHP’den "Kürdistan ” diyen HDP’ye geçti. Kars Belediyesi’nin ilk misafirleri Ermenistan’dan! Kars ve Iğdır’da BEKA sorunu hiç olmadığı kadar ciddidir! Başınızı İstanbul’dan biraz çevirin de buraya bakın!” demişti. Yine Oğan'a AKP'nin Kars il başkanı da destek vermişti.
ARAGATS AKHOYAN KİMDİR?
Aştarak bölgesinde Dzorap köyünde doğdu. Sovyet ordusunda bulundu (1982-1984). Erivan Terlemezyan Sanat Fakültesi’nden mezun oldu. ‘Hayfilm’ Stüdyosu’nda editör olarak çalıştı (1985-1987). HSBC Ermenistan Bankası ekonomi birimin başkanlığını yaptı. 2010 yılında yapılan seçimlerde ‘Gelişmiş Ermenistan Partisi’nden milletvekili seçildi. Ailesi Muş ve Van kökenli. Türkiye Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesi ve kültürel alışverişin artırılmasına yönelik Return (Dönüş) vakfının kurucusu.
MA / Adnan Bilen - Müjdat Can
Bu haber mezopotamyaajansi16.com kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (mezopotamyaajansi16.com) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(mezopotamyaajansi16.com). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com