Türkiye yalan haber konusunda 37 ülke listesinde ilk sıralarda -
Türkiye yalan haber konusunda 37 ülke listesinde ilk sıralarda
Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün geleneksel Dijital Haber Raporu’nu yayınladı. 37 ülkede 74 binden fazla kişinin katılımıyla yapılan araştırmada dünyada dijital haberciliği konu edildi. Ocak ve şubat aylarında internet üzerinden gerçekleştirilen araştırmaya Türkiye’den 2 bin 19 kişi katıldı.
Araştırmaya göre en çok uydurma habere Türkiye’de rastlanıyor. Türkiye’den katılımcıların yüzde 49’u ‘siyasi veya ticari sebeplerle tamamen uydurma haberler’le karşılaştığını ifade etti. Bununla bağlı olarak haberlere güven oranı da düşük seviyede. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 38’i haberlere güvendiğini söyledi.
Habere güven konusunda Türkiye 37 ülke arasında 27’nci sırada yer aldı. Türkiye’nin dördüncü defa yer aldığı raporda habere güvendeki düşüş bu sene de devam etti.
Araştırmaya katılanların yüzde 65’i, yetkililerle sorun yaşamamak için internette siyasi görüşlerini açıkça ifade etme konusunda dikkatli düşündüğünü belirtti.
Raporun Türkiye bölümünde basın özgürlüğünün geçen yıl daha da geriye gittiği vurgulandı. Bunun sebebi olarak gazetecilere artan baskı, internet yayınlara getirilen RTÜK kontrolü ve Doğan Holding’e ait medyanın iktidara yakın Demirören Holding’e satılması gösterildi. Doğan medya grubunun Demirören Holding’e satılmasıyla muhaliflerin medyada ‘tekel’ oluştuğunu düşündüğü aktarılan raporda bu satışın Türkiye’de anaakım medyanın doğrudan iktidarın kontrolü girmesi olarak görüldüğü kaydedildi.
Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com